Manastirea Turnu Prahova

Manastirea Turnu Prahova Mareste imaginea.


Manastirea Turnu din Prahova

Manastirea Turnu este asezata pe vatra unei stravechi asezari omenesti ce are peste doua milenii de existenta continua. Aici s-au descoperit ruinele unui sat dacic si, in imediata lui apropiere, ruinele unei terme dintr-un castru roman. Manastirea Turnu este asezata in comuna Targusoru Vechi, mai exact, pe drumul dintre Ploiesti si Targsorul Vechi, in judetul Prahova.

Alta decat binecunoscuta manastire din Valcea cu acelasi nume, aceasta este si mult mai veche. Targsorul, astazi un umil sat, la numai sapte kilometri de Municipiul Ploiesti, era candva un prosper centru comercial al Tarii Romanesti.

Manastirea Turnu - Prahova

Prima mentionare a Targsorului ca localitate este intr-un hrisov din 6 august 1413 dat de Voievodul Mircea cel Batran ce cuprinde acordarea unor privilegii domnesti negustorilor. Cu aceasta incepe perioada de inflorire a cetatii Targsor.

Construit pe o movila naturala, strajuita de ziduri puternice si inconjurata de raul Leaota, orasul era un bun adapost pentru domnitori, boieri si negustori. Insemnatatea lui a crescut datorita pozitiei sale pe drumul comercial ce lega Brasovul si Europa Apuseana de Constantinopol, determinand voievozii sa construiasca aici o curte domneasca.

Manastirea Turnu din Prahova - marturie a evlaviei domnitorilor romani

Domnitorul Vladislav al II-lea locuieste o perioada la Targsor unde ridica o biserica in anul 1447. Marele voievod Vlad Tepes, de asemenea, lasa marturie peste veacuri aici, la Targsor, o frumoasa biserica in interiorul curtii domnesti.

Manastirea Turnu - Prahova

Pisania din piatra masiva ce se pastreaza pana astazi, mentionand data sfintirii - 24 iunie 1461 - si hramul Sfantului Mare Facator de Minuni si Ierarh Nicolae, marturiseste credinta unui voievod atat de hulit precum Vlad Tepes.

Manastirea Turnu - Prahova

Pisania aminteste urmatoarele: "Cu mila lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod si Domn a toata Tara Ungrovlahiei, fiul marelui Vlad Voievod, a zidit si a savarsit aceasta biserica, iunie 24, in anul 6969 (1461), indictionul 9". Aceasta este singura marturie documentara a evlaviei marelui voievod transformat de setea dupa legende intr-un monstru insetat de sange.

Perioada cea mai frumoasa a Targsorului este legata de voievodul Neagoe Basarab (1512-1521) care locuieste la Targsor unde ridica o biserica (dupa cum spune cronica) ale carei ruini se mai vedeau inca pe la jumatatea veacului al XX-lea. Cele mai multe hrisoave ale acestui binecredincios voievod sunt emise de la Targsor.

Manastirea Turnu - Prahova

Ca urmare a comertului infloritor negustorii de aici ridica in anul 1536 langa ruinele termei romane o biserica care va ramane nepictata cunoscuta mai tarziu ca Biserica Alba avand ocrotitori pe Sfantul Ierarh Nicolae si Sfantul Mare Mucenic Pantelimon.

Continuand traditia marilor domnitori voievodul Mihnea Turcitul construieste la Targsor o biserica in anul 1589, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din care se mai pastreaza doar peretele dinspre miazazi.

Manastirea Turnu - Prahova

Cazuta in ruina si uitare, biserica ridicata de Vlad Tepes este restaurata in anul 1671 de Antonie Voda din Popesti (1669-1672) care, fiind batran si simtindu-si sfarsitul aproape, o sfinteste inainte de a fi repictata, adaugandu-i un nou hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Sub pastorirea Parintelui Staret Daniil, noua obste a reinceput aducerea de jertfa si lauda duhovniceasca Bunului Dumnezeu.

Manastirea Turnu - Prahova

Pentru Manastirea Turnu, acesta - smeritul domnitor Antonie Voievod - ramane cel mai important ctitor. Iata ce scria in hrisovul sau: "Pentru ca dupa tocmeala Sfintei Biserici a Rasaritului, dupa ce s-au adeverit lege sfanta, ridicandu-se obicei a toata lumea, fiescarele crestin, luminati imparati si milostivi domni, prea sfintii arhierei si fiescarele din puternicii lumii, au zidit si au inaltat case dumnezeesti intru numele Sfintiei Sale, Domnului nostru Iisus Hristos, si le-au intarit cu mile fiescare dupa socotinta si prilejul lui. Intru care si noi, robii lui Dumnezeu Io Antonie voievod cu fiul meu, Io Neagul voievod truditu-ne-am si noi cu putinul chelciug, de am facut aceasta sfanta manastire ce scrie mai sus."

Manastirea Turnu - Prahova

Sfantul Binecredincios Voievod si Martir Constantin Brancoveanu (1688-1714) a carui sotie era nepoata lui Antonie Voda randuieste zugravirea bisericii domnesti din Targsor.

Mai tarziu, domnitorul Grigorie II Ghika a inchinat manastirea spitalului "Sfantul Pantelimon" al saracilor din Bucuresti, la a carui functionare a contribuit cu fonduri importante.

Spre sfarsitul veacului XIX, obstea s-a risipit si vreme de peste 100 de ani, lacasul a ramas in ruina. Aceasta perioada de decadere a manastirii este pricinuita de desele razboaie ruso-austro-turce si de necucernicia oamenilor.

 Manastirea Turnu - Prahova          Manastirea Turnu - Prahova

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea ultimul staret, Arhimandritul Ruvim, este nevoit sa construiasca o noua biserica si chilii la celalalt capat al mosiei manastirii, la Crangul lui Bot. Acesta moare in chip misterios, iar obstea monahala de atunci se risipeste.

Manastirea Turnu din Prahova - biruinta credintei celei adevarate

"Adevarat zic voua: oricate veti cere de la Tatal in numele Meu El va va da." (Ioan 16, 23)

In anul 1997, pentru rugaciunile sfintilor ctitori, Bunul Dumnezeu lumineaza pe cativa clerici care cer reactivarea manastirii in iunie 1997 vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist cu a carui binecuvantare sfantul locas reinvie.

Manastirea Turnu - Prahova

S-a decis astfel reactivarea Manastirii Turnu, din localitatea Targusoru Vechi, judetul Prahova, iar pentru aceasta ascultare a fost formata o mica obste provenita din Manastirea Sfantul Nicolae - Sitaru. In august 1997 se transfera primii trei vietuitori de la Manastirea Sfantul Nicolae - Balamuci care reinnoada firul sfintelor slujbe dupa tipicul manastiresc.

Pe un teren de cateva hectare se mai vedeau ruinele a trei biserici. Peste tot santuri si damburi ramase in urma cercetarilor arheologice. Ctitoria lui Tepes si Antonie Voda era mai intreaga, chiar daca uneori vacile se mai adaposteau de ploaie inauntru. Langa ea, fundatiile si beciurile caselor domnesti si a chiliilor napadite de buruieni si lastaris. La drum, se vedea inca Biserica Alba ridicata in secolul XIV de negustorii brasoveni, ruinata si ea si rascolita de studiile arheologice intreprinse.

Manastirea Turnu - Prahova

Tot la drum, fundatia bisericutei atribuita lui Vladislav al II-lea. Mai departe, in camp Biserica Rosie cu hramul Adormirii Maicii Domnului ctitorita de Mihnea Turcitul. Mult spus biserica. Un singur perete, cel sudic, mai era in picioare, desi in sat mai traiesc oameni care au fost botezati in ea.

Aceasta era cumplita priveliste pentru ceea ce purta pompos numele de "Rezervatia arheologica de la Targsorul Vechi". Datorita acestui "nume", o intreaga serie de lupte ale vrajmasului s-au ridicat. S-a spus ca intreaga zona este o rezervatie arheologica si ca monahii nu au ce cauta.

Manastirea Turnu - Prahova

Desi Inspectoratul de Cultura Prahova aprecia inca din 1997 ca "reluarea vietii monahale pe acele locuri reprezenta o sansa pentru patrimoniul cultural national si european de a se pastra si a fi pus in valoare", pozitie impartasita intru totul de Secretariatul de Stat pentru Culte si Directia pentru Agricultura si Alimentatie Prahova, Consiului Judetean dimpreuna cu Muzeul de Istorie si Arheologie a exercitat permanent mari si constante presiuni asupra tuturor factorilor decizionali pentru alungarea obstii.

Manastirea Turnu - Prahova

In cele din urma, dupa indelungi eforturi si indelunga rabdare, credinta ca Dumnezeu nu va lipsi locul de permanenta rugaciune a monahilor a dat roade, monahii dobandind toate cele necesare.

Manastirea Turnu din Prahova si blestemul patriarhului Dositei Notarra

Pe la 1700, Patriarhul Ierusalimului, Dositei Nottara, fie ca a venit personal la Targsor, fie ca l-a intalnit pe egumenul manastirii cu vreun prilej oarecare, a intarit cu infricosator blestem ca "cei ce se vor amesteca sa faca paguba si stricaciune obieiului manastirii, boieri mari sau mici sau alti slujitori domnesti sau boieresti, unii ca aceia sa fie legati si afurisiti, cu Iuda si cu Arie sa fie la un loc; pietrele si lemnele sa putrezeasca, iar trupurile lor sa sta tot intregi si sa nu se aleaga de ei nici de casele lor nimic. Insa la sfarsit, parinteste adauga: Iar intarind si miluind sa fie iertati si blagosloviti. Aceasta am dat patriarhia noastra sa fie. Amin!"

Manastirea Turnu - Prahova

Aceste vorbe s-au adeverit in cazul unora dintre cei ce au luptat contra rugatorilor de la Trunu.

Manastirea Turnu din Prahova - renasterea rugaciunii intr-o noua obste

Biserica lui Antonie Voda a fost refacuta, dupa proiectul cunoscutului arhitect Calin Hoinarescu. A urmat fresca care a fost restaurata si completata extrem de frumos de pictorul Romeo Andronic. De curand a fost montata si catapeteasma, la randul ei o opera de arta. Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a aprobat functionarea manastirii in vechea ei vatra si a avizat proiectul de reconstruire a chiliilor si staretiei.

Manastirea Turnu - Prahova

In prezent - anul 2008 - obstea numara 11 vietuitori sub pastorirea parintelui staret Valentin Ieromonahul. Randuiala acestor monahi este cea de obste, dupa cuvantul Sfantului Prooroc David care zice: "Iata acum ce este bun si ce este frumos decat numai a locui fratii impreuna." (Psalmul 132, 1)

Manastirea Turnu - Prahova

Privind spre portretul Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu, parintele staret spune cu nadejde: "Pe cel ce primeste suferinta pentru Dumnezeu, Dumnezeu niciodata nu-l va parasi si ii va darui lucrul cel mai frumos: Mantuirea." Prezenta manastirii a dat viata locului si viata merge inainte. Rabdarea si perseverenta in ascultare au invins.

Manastirea Turnu - Prahova

Manastirea Turnu din Prahova - programul Sfintelor Slujbe

Duminica - 08.00.: Acatist, Ceasurile al III-lea si al saselea, Sfanta Liturghie
               - 15.00.: Ceasul al IX-lea, Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului

Luni, Marti, Miercuri: 00.00.: Miezonoptica, Utrenia, Ceasul I
               - 08:00.: Acatist, Ceasurile al III-lea si al saselea, Sfanta Liturghie, Parastas
               - 15.00.: Ceasul al IX-lea, Vecernia, Pavecernita

Joi: 00.00.: Miezonoptica, Utrenia, Ceasul I
              - 08:00.: Acatist, Ceasurile al III-lea si al saselea, Sfanta Liturghie, Parastas
              - 20.00.: Ceasul al IX-lea, Vecernia Mare, Litia, Sfantul Maslu, Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile al III-lea si al saselea, Sfanta Liturghie, Parastas

Vineri: 15.00.: Ceasul al IX-lea, Vecernia, Pavecernita

Sambata: Miezonoptica, Utrenia, Ceasul I
             - 08:00.: Acatist, Ceasurile al III-lea si al saselea, Sfanta Liturghie, Parastas
             - 20.00.: Ceasul al IX-lea, Vecernia Mare, Utrenia, Ceasul I.

Manastirea Turnu - Prahova

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 39639

Voteaza:

Manastirea Turnu Prahova 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Gheorghe PepenePostat la 2009-08-08 14:41

    As dori sa stiu daca exista un microbuz care merge pana la Manstirea Turnu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE