Biserica Rosie din Minsk

Biserica Rosie din Minsk Mareste imaginea.


Biserica Rosie din Minsk

In contrast cu griul cladirilor municipale din Piata Independentei a orasului Minsk, din Belarus, catedrala catolica de la inceputul secolului XX, isi desfasoara frumusetea artistica si pitorescul. Este cunoscuta sub numele de "biserica rosie" datorita caramizilor rosii care o compun. Numele oficial al bisericii, care este unul rar, poate chiar unic in lume, este "Biserica Sf. Simon si Sf. Elena".

Alegerea numelui a fost determinata, odata cu ridicarea bisericii, vrand sa comemoreze moartea prematura a doi copii ai familiei aristocratului belarus Wojnilowicz. Biserica a fost inchinata patronilor lor, adica Sfintilor Simon si Elena. Wojnilowicz era un politician eminent, membru al Consiliului de Stat al Imperiului Rus si una din figurile esentiale ale rezidentei nationale din Belarus.

Edward si Olympia Wojnilowicz au avut doi copii: Elena si Simon care era cu un an mai mic. Simon avea abia 12 ani cand s-a imbolnavit si a murit. Tragedia a fost si mai mare datorita faptului ca nu existau mostenitori pe linie masculina. Singura consolare a tatalui ramasese fiica sa, insa, cu o zi inainte sa implineasca 19 ani, a murit si ceasta.

Potrivit legendei, Elena, fiind grav bolnava si simtind moartea, a avut un vis. A visat un inger care i-a aratat un minunat templu. In dimineata urmatoare, aceasta a desenat acel templu si a cerut parintilor sa construiasca un astfel de templu dupa moartea ei.

          

Astfel, parintii au hotarat construirea unei biserice romano catolice, donandu-si averea cat si responsabilitatea constructiei, al carei plan urma sa il hotarasca ei insisi. Nimeni nu avea voie sa intervina in detaliile arhitecturale.

Edward Wojnilowicz a cautat mult timp un bun arhitect, care sa reuseasca sa face acel plan sa devina realitate. In acel timp, curentele innoitoare si neogotice dominau arhitectura romano catolica. Expresiile si decoratiile stilului gotic medieval erau opuse canoanelor ortodoxe clasice rusesti. Oricum, tatal a cautat o intelegere, nu o infruntare a regulilor. Astfel, acesta zicea: "Nu vreau sa aleg un stil gotic pentru ca, in primul rand a devenit prea raspandit, iar apoi, pentru ca difera foarte mult fata de arhitectura ortodoxa rusa din tara. Astfel, am decis sa aleg un stil romanic, care a inflorit inainte de separarea celor doua biserici, de rasarit si de apus."

Edward Wojnilowicz a inmanat proiectul lui Pajzderski, insa acesta, nefiind cetatean rus, nu avea voie sa construiasca pe teritoriul rus. Asa ca numele sau nu va fi pomenit, in actele oficiale fiind trecut responsabil, Vladimir Markoni.

Edward si Olimpia Wojnilowicz au donat sume imense pentru aceasta lucrare, in cinstea copiilor lor. Constructiile au inceput in 1905. Tomasz Pajzderski nu a apucat sa isi vada lucrarea dusa la bun sfarsit caci a murit. Astfel, lucrarea a fost teminata de arhitectul Gaj, in timp ce interiorul a fost lucrat de sculptorul Ott si artistul Bruzdowicz. In noiembrie 1910 biserica Sf. Simon si Sf. Elena a fost inaugurata solemn.

Cladirea a fost proiectata in stil romanic cu unele detalii de stil teutonic al noii arte. Turnurile poarta trei clopote numite Edward, Michael si Simon.

Interiorul acesteia prezinta o simplitate placuta. Urmeaza planul unei bazilici, avand o intrare mare principala, o nava centrala, doua abside laterale si doua parti cu arcade semicirculare pentru cor si sanctuar.

          

Biserica rosie a trecut prin multe incercari. Sub comunism, aceasta a fost batjocorita de bolsevici, apoi transformata in teatru si in studio de film, ca in anii 1970 sa gazduiasca un club de cinema. Abia in 1990 Biserica rosie isi va redeschide portile credinciosilor.

Arhanghelul Mihail este presupus a fi protectorul Belarusului.

          

In septembrie 1996 a fost ridicate in fata bisericii o statuie a Arhanghelului Gavriil omorand dragonul. Statuia, din bronz, inalta de 4-5 metri, il reprezinta pe Mihail, ca simbol al victoriei si slava a raiului.

In toamna lui 2000 un clopot din Nagasaki a fost adus in Belarus si prezentat locuitorilor. Acesta a fost instalat in fata bisericii, si aduce aminte de dezastrul intamplat in 1945. Clopotul este o copie fidela a celui din catedrala Urakami, numit Inger, si distrus in timpul atacului nuclear din 9 august 1945.

          

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 11335

Voteaza:

Biserica Rosie din Minsk 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE