Manastirea Peribleptos

Manastirea Peribleptos Mareste imaginea.


Manastirea Peribleptos

In curtea manastirii se intra printr-o frumoasa poarta de piatra. Poarta este strajuita, de ambele parti, de un basorelief infatisand doi lei heraldici, in mijlocul lor observandu-se monograma crestina.

Foarte putine informatii se stiu despre istoria manastirii sau despre ctitorii acesteia. Legat de acestia exista doar doua detalii. Primul consta in reprezentarea in fresca a unui barbat si a unei femei - cu siguranta ctitotii - oferind un model al bisericii in miniatura Fecioarei Maria. Acestia sunt reprezentati pe timpanul incadrat in zidul vestic al bisericii, deasupra fiind reprezentata scena Coborarii la Iad a lui Hristos.

Cel de-al doilea detaliu legat de ctitori este o inscriptie aflata in exteriorul bisericii. Aceasta inscriptie reda numele unui mare functionar bizantin - Leon Mavropappas - si se afla chiar deasupra intrarii in nartexul adiacent, care este putin mai nou decat biserica in sine.

Din complexul monahal original al Manastirii Peribleptos se mai pastreaza inca doua cladiri; acestea sunt: biserica centrala cu capelele ei si trapeza. Trapeza se infatiseaza ca un turn cu arhitectura "frankish", situat in partea nordica a curtii.

Din punct de vedere arhitectural, Manastirea Peribleptos apartine stilului cruciform, in care domul este sustinut de doua coloane si doi pilastri incastrari in zidul bisericii. Unele dintre detaliile arhitecturii manastirii au fost influentate de conformatia terenului pe care se inalta aceasta.

Astfel, intrarea principala se afla in partea nordica a bisericii, in loc sa fie asezata in partea vestica, cum se obisnuieste. De asemenea, tot datorita terenului, forma bisericii nu este nici ea rectangulara.

Mai tarziu, dupa ridicarea bisericii centrale, doua mici capele au fost adaugate acesteia. Ridicate dupa metoda "cloissone" de construire a zidurilor din piatra, acestea au fost atasate bisericii in partea estica. Arhitectura prezenta aici inspira o senzatie de levitatie, biserica neatingand parca pamantul - tot o urmare a reliefului.

Manastirea Peribleptos - cele mai frumoase fresce din Mystra

Manastirea Peribleptos pastreaza unele dintre cele mai bogate si bine-pastrate fresce din Mystra. Frescele, restaurate in anul 1962, sunt datate ca apartinand secolului al XIV-lea.

In imediata apropiere a pridvorului, in partea stanga, se afla reprezentata Liturghia Cereasca, una dintre cele mai reusite si impresionante fresce din Mystra. Fresca are un "ritm" ce da viata intregii compozitii - vestmintele si corpurile ingerilor si ale personajelor ce iau parte la Liturghie inspira miscare.

Fecioara Maria Platytera - Imparateasa Cerurilor - este infatisata pe bolta din absida altarului. Deasupra ei, intreaga bolta este acoperita de o fresca infatisand Adormirea Maicii Domnului, in aceasta iesind in evidenta cei patru ingeri ce-L inconjoara pe Hristos.

Pe peretii altarului se afla scene din Sfanta Liturghie. Tot in altar mai sunt prezente si alte minunate scene precum: Hristos Prunc, Lepadarea lui Petru, Drumul Crucii si Rastignirea.

In absida estica a naosului se afla minunata scena a Schimbarii la Fata si a Invierii lui Lazar. In partea dreapta se afla Cina cea de Taina si Intrarea in Ierusalim. In absida nordica se afla reprezentata Pogorarea Duhului Sfant si Necredinta lui Toma.

Manastirea Peribleptos este singura biserica din Mystra care-si pastreaza inca frescele din interiorul domului. Aici, un frumos Pantocrator ocupa un mic loc central pe bolta domului. Sub acesta, fiecare suprafata a domului infatiseaza un heruvim si o pereche de profeti. Mai jos se vede infatisata Fecioara Maria flancata de doi ingeri. Intre ferestrele acestuia se afla profeti in marime naturala.

Scene ala Patimilor Mantuitorului se afla imprastiate de-a lungul peretilor bisericii. Intre acestea, cea mai impresionanta ramane cea a Pogorarii la Iad a lui Hristos, asezata pe peretele vestic, deasupra ctitorilor.

Viata Fecioarei Maria este reprezentata intr-un registru superior ce inconjoara aproape tot interiorul bisericii. Dintre acestea, cea mai minunata ramane cea a Adormirii Maicii Domnului, reprezentata pe peretele nordic, in imediata apropiere a intrarii.

  

In registrul inferior ce inconjoara biserica se afla reprezentati, in marime naturala, sfintii: militari, ingeri, profeti si episcopi. Acestia sunt asezati pe coloane, in arce si pe toate suprafetele ramase libere ale zidurilor.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2678

Voteaza:

Manastirea Peribleptos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE