Manastirea Novodevichy - Smolensk

Manastirea Novodevichy - Smolensk Mareste imaginea.

Manastirea Novodevichy, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Maicii Domnului de Smolensk, este una dintre cele mai cunoscute manastiri ortodoxe din Moscova. Spre deosebire de alte sfinte locasuri din Moscova, aceasta manastire a ramas aproape intacta, inca din secolul al XVII-lea. In anul 2004, Mnastirea Novodevichy (Новоде́вичий монасты́рь, Богоро́дице-Смоле́нский монасты́рь) a fost trecuta pe lista monumentelor din Patrimoniul Modial, UNESCO.

 

Manastirea Novodevichy a fost intemeiata in anul 1524, de catre Marele Print Vasili al III-lea, pentru a cinsti victoria obtinuta in Smolensk, in anul 1514. Manastirea, ridicata in amintirea bucuriei primite in Smolensk, a fost construita in stit de fortareata, intr-una din curbele raului Moskva, devenind totodata si unul dintre principalele puncte de aparare a orasului. Cercul de aparare al orasului includea deja o serie insemnata de manastiri fortificate. La intemeierea acesteia, cei insarcinati cu ridicarea ansamblului monahal au primit suma de 3.000 de ruble. Manastirea va primi, drept spirjin, doua sate: Akhabinevo si Troparevo; Ivan cel Groaznic a mai oferit manastirii si alte sate.

Manastirea Novodevichy este renumita si in scopul acesteia de a fi adapostit nenumarate doamne si domnisoare ale familiilor insemnate din Moscova. Familia regala si nobilimea gaseau in aceasta manastire un loc protejat si odihnitor. Unele dintre ele chiar ramaneau in randul maicilor de aici, fiind tunse in monahism. Un astfel de caz este cel al printesei Irina Gudonova, sotia printului Feodor I; tot asa a fost si viata Sofiei Alekseyevna, sora lui Petru cel Mare; tot asa si Eudoxia Lopukhina, prima sotie a lui Petru cel Mare.

Intre anii 1610-1611, Manastirea de maici Novodevichy a fost ocupata de o unitate de militari polonezi, condusa de comandantul Aleksander Gosiewski. Imediat ce a fost eliberata manastirea, tarul rus a oferit manastirii o garda permanenta de aparare: 100 de oameni in 1616, si 350 de soldati incepand cu anul 1618). Pana spre sfarsitul secolului al XVII-lea, Manastirea moscovita Novodevichy ajunsese sa detina 36 de sate, in 27 de judete ale Rusiei. In anul 1744, manastirea se ingrijea si era ajutata de 14,489 de tarani.

Manastirea Novodevichy - perioada imperialista si cea bolsevica

Pe la jumatatea secolului al XVII-lea, maicile din manastirile din Ucraina si Belarus au fost transferate in Manastirea Novodevichy. In anul 1721, un grup de batrane maici, care fusesera sustinatoare ale unei miscari numita "Vechii Inchinatori", au primit adapost in manastire. In anul 1724, manastirea a gazduit un spital militar pentru soldatii si ofiterii armetei rusesti, alaturi de un orfelinat.

Pana in anul 1763, manastirea a adapostit 84 de maici, 35 de fete ale familiilor din Moscova, alaturi de 78 de bolnavi si oameni care ajutau la treburi. In fiecare an, manastirii i se oferea, din partea statului, suma de 1.500 de ruble, 1.300 sferturi de paine. Pentru copiii abandonati (250), de care se ingrjea manastirea, statul le mai dadea inca 680 de ruble si 480 sferturi de paine.

In anul 1812, armata lui Napoleon a incercat sa arunce in aer intreaga manastire, insa maicile au reusit sa salveze biserica de la daramare. Intr-unul dintre romanele lui Lev Tostoi - Razboi si Pace - personajul Pierre trebuia sa fie executat sub zidurile manastirii. Intr-alt roman - Anna Karenina, personajul Konstantin Lyovin si-a intalnit viitoarea sotie patinand pe lacul de langa Manastirea Novodevichy. Cu adevarat, Campul Maicilor (asa cum avea sa fie numita pajistea din fata zidurilor manastirii) ajunsese sa pastreze cel mai renumit patinoar al Moscovei de secol XIX. Chiar si Tolstoi obisnuia sa patineze pe acesta, in perioada in care a vietuit in apropiere.

In anul 1871, Fratii Filatyev au donat banii necesari ridicarii unei scoli pentru copii abandonati de familiile care nu erau nobile. De asemenea, tot acum s-au mai ridicat si alte doua corpuri de camere, pentru chilii. La inceputul anilor 1900, catedrala centrala a manastirii, inchinata victoriei din Smolensk, a fost deplin restaurata de catre arhitectul Ivan Mashkov. Pana in anul 1917, manastirea gazduia 51 de maici si 53 de surori din lume.

         

In anul 1922, bolsevicii au inchis Manastirea Novodevichy (ultima cladire inchisa a fost catedrala, in anul 1929) si au transformat-o in Muzeu al Emanciparii Feminine. Pana in anul 1926, manastirea fusese deja transformata in Muzeu al Istoriei si al Artei. In anul 1934, acesta a fost afiliat Muzeului Nationat de Istorie. Cele mai multe dintre incaperile manastirii au fost transformate in apartamente, ceea ce a dus si la salvarea ei de la demolare.

         

In anul 1943, cand Stalin a inceput sa ofere oarecare libertate Bisericii Ortodoxe Ruse, a si aprobat infiintarea unei scoli de Cursuri Teologice, in incinta manastirii. Anul urmator, programul a fost schimbat, iar scoala a fost ridicata la rangul de Institul de Teologie moscovit. In anul 1945, conducerea sovietica a returnat Catedrala Adormirii Maicii Domnului celor din manastire. Incepand cu anul 1980, Manastirea Novodevichy a fost aleaza drept resedinta a Mitropolitului de Krutitsy si Kolomna.

In anul 1994, maicile s-au intors in manastire, care se afla si astazi sub indrumarea Mitropolitului de Krutitsy and Kolomna. Unele dintre bisericile si cladirile manastirii sunt inca parte a Muzeului National de Istorie. In anul 1995, conducerea muzeului a ingaduit savarsirea slujbei in biserica mare doar cu ocazia zilei de hram.

Manastirea Novodevichy - arhitectura ansamblului monahal

Cea mai vache parte din manastire este Biserica Adormirea Maicii Domnului, catedrala centrala, cu sase coloane si cinci domuri aurite. Aceasta este inchinata Maicii Domnului din Smolensk. Documentele pastrate in manastire ne arata drept an al ridicarii acesteia, perioada 1524-1525. Toate caracteristicile acesteia (podeaua distinsa, proportiile monumentale, frontonul original) sunt tipice perioadei de conducere a lui Ivan cel Groaznic. Cei mai multi cercetatori sunt de parere ca actuala catedrala a fost reconstruita in anii 1550-1560. Initial, aceasta era inconjurata de patru capele micute, asemanatoare celor ce inconjoara Catedrala Bunei Vestiri din Kremlin. Frescele acestei manastiri sunt printre cele mai miunate din intreaga Moscova.

         

Pe langa catedrala centrala, Manastirea Novodevichy mai pastreaza inca si alte bisericute minunate. Cea mai mare parte a acestora dateaza din jurul anului 1680, cand ansamblul monahal a fost extins si infrumusetat, la cererea printesei Sophia Alexeyevna, care, in mod ironic, a si fost inchisa aici, mai tarziu. Peretii rosii si turnurile incoronate, cele doua biserici zidite „deasupra portilor”, o trapeza si o staretie au fost toate proiectate in stilul baroc moscovit, de catre un oarecare Peter Potapov.

In catedrala cea veche, un vas pentru apa sfintita si un iconostas de lemn, aurit, au fost instalate in anul 1685. Icoanele praznicale, de secol XVI, pastreaza minunatele lucrari comandate de Boris Godunov. Randurile de sus pastreaza icoane de secol XVII, semnate de zugravii Simeon Ushakov si Fyodor Zubov.

         

Turnul clopotnita, din apropierea catedralei, comandat de catre printesa Sophia, a fost construit pe sase etaje, la inaltimea de 72 de metri. Acesta se face pe sine cea mai inalta constructie din Moscova secolului al XVIII-lea, dupa Clopotnita lui Ivan cel Groaznic. Coloana octogonala a acestuia imbina parca toate elementele ansamblului monahal.

         

Cimitirul din Manastirea Novodevichy este unul dintre cele mai cunoscute cimitire rusesti. Ca mai toate manastirile moscovite (in mod special Manastirea Danilov si Manastirea Donskoy) si Manastirea Novodevichy a fost preferata, de catre multe familii de nobili, drept loc de odihna vesnica. Sergey Soloviov si Alexei Brusilov sunt doar doi dintre multii cetateni moscoviti inmormantati aici. Eroul napoleon Denis Davydov este si el inmormantat tot aici. In anul 1898, asa-numitul "Cimitir Novodevichy", a fost extins si in afara zidurilor manastirii. Anton Cehov este unul dintre primii inmormantati in noua necropola. Urmator acestuia, Nikolai Gogol a fost reinmormantat aici. De-a lungul vremii sovietice, acesta a fost transformat in cel mai renumit cimitir din intreaga Rusie.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 5938

Voteaza:

Manastirea Novodevichy - Smolensk 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE