Manastirea Lomnica

Manastirea Lomnica Mareste imaginea.


Manastirea Lomnica

Manastirea Lomnica este o manastire crestin ortodocsa sarbeasca situata in partea estica a Bosniei. Aceasta se adauga listei de manastiri sarbesti renumite pentru valoarea lor mondiala, pastratoare ale unui crestinism veritabil si ale unor monumente de arta impresionante.

Manastirile crestinilor ortodocsi sarbi sunt imprastiate pe tot cuprinsul Balcanilor, in Croatia, in Bosnia, in Serbia, in Macedonia si in Muntenegru. Intemeierea acestora a urmat imediat intemeierii statelor sarbesti, de la inceputul secolului al X-lea.

          

Primele manastiri sarbesti au fost intemeiate in regiunea Raska, din sud-vestul Serbiei, mai apoi in Kosovo si, in cele din urma, in Serbia Centrala. Datorita ostilitatii turcesti, multi sarbi au migrat spre nord, iar la scurt timp dupa aceasta, au luat nastere primele manastiri sarbesti de pe Muntele Fruska Gora.

Toti conducatorii sarbi au fost deosebit de evlaviosi, lucru foarte evident si din faptul ca, in loc sa construiasca palate, ei construiau manastiri domnesti. Manastirile erau chiar si locul in care se luau cele mai importante hotarari statale. Tot in acestea s-au scris si primele carti de cultura sarbeasca.

Peretii bisericilor manastirilor sarbesti erau si au ramas acoperiti cu minunate fresce. Acestea oglindesc inaltimea duhovniceasca a autorilor, cat si stilurile artistice ale vremii. Printre aceste fresce, unele dintre cele mai renumite in lume, se numara "Ingerul Alb - Beli andeo" din Manastirea Mileseva, datand din secolul al XIII-lea si fiind pus sub protectia UNESCO.

Manastirea Lomnica - scurt istoric

Manastirea Lomnica, situata in apropierea oraselului Sekovici, din partea de rasarit a Bosniei, dateaza inca de pe la inceputul secolului al XIII-lea, fiind o manastire destul de bine pastrata. Complexul monastic pastreaza inca biserica centrala, arhondaricul, o serie de 23 de icoane veritabile si un cor.

In jurul manastirii se afla mai multe cimitire si necropole. Unele dintre acestea sunt presarate cu vita de vie, care se intinde printre mormintele celor ce se odihnesc pana la Judecata de Apoi. Unul dintre cimitire pastreaza si o importanta inscriptie in piatra.

Biserica centrala a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe este ramasita vechii Manastiri Lomnica. Aceasta a fost construita probabil in perioada anilor 70-80 ai secolului al XVI-lea, in timp ce cele mai vechi urme istorice legate de manastire sunt doua inscriptii ce dateaza din anul 1578.

Pe peretii bisericii din Lomnica se pastreaza cele mai bine conservate fresce - picturi murale - ale secolului al XVI-lea, din regiunea de vest a raului Drina. Pe langa aceasta, programul iconografic al bisericii din Manastirea Lomnica este si unul dintre cele mai complete si bine pastrate ansambluri de fresca din secolele XVI-XVII, din intregul Patriarhat de Pec.

          

Pe langa pictura murala, un interes deosebit prezinta si iconostasul bisericii, lucrare a calugarului Longhin, din Patriarhatul de Pec, lucrat in anul 1578. Acest iconostas este unul dintre cele mai frumoase si valoroase iconostase din Bosnia si Herzegovina.

Manastirea Lomnica mai pastreaza si alte obiecte de valoare duhovniceasca, artistica, istorica si culturala. Dintre acestea mentionam doar cele 23 de icoane pictate pe lemn si cele doua mese de cor, deosebit de frumos decorate.

          

Modelul si manopera acestora lucrari in lemn - cele doua mese - ne duc la concluzia ca sunt opere unice, intalnite si realizate doar in Lomnica, acestea deosebind total de cele intalnite in atelerierele din regiunea Herzegovinei sau in Macedonia.

Longhin - dreptslavitorul pictor sarb

Calugarul Longhin, din obstea Patriarhatului de Pec, este unul dintre cei mai educati si talentati pictori de dupa restaurarea Patriarhatului Serbiei, in anul 1557. Acesta era poet si mare artist de icoane si pictura in fresca.

          

Longhin a fost unul dintre cei mai iubiti pictori ai Serbiei, el bucurandu-se de un deosebit respect din partea staretilor marilor manastiri sarbesti. Mai toate lucrarile sale dateaza din perioada anilor 1563-1597.

Lucrarile sale cele mai deosebite se afla in Manastirea Decani si in Manastirea Piva, in Bisericile Velika Hoca (Kosovo) si Sfantul Nicolae din Bijelo Polje (Muntenegru), cat si in Bosnia centrala, unde a pictat o serie de fresce si icoane pentru Manastirea Lomnica.

          

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2109

Voteaza:

Manastirea Lomnica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE