Prima manastire din Giurgiu sfintita in ajunul Praznicului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe

Prima manastire din Giurgiu sfintita  in ajunul Praznicului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe Mareste imaginea.


Prima manastire din Giurgiu sfintita  in ajunul Praznicului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe

 

De ziua femeilor crestine, in Duminica Mironositelor din 22 aprilie a.c., la Giurgiu a avut loc sfintirea bisericii manastirii cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe". Sfantul Gheorghe este nu numai ocrotitorul acestui sfant lacas ci si ocrotitorul judetului si al municipiului Giurgiu. Sfintirea bisericii s-a inscris in cadrul sarbatorilor organizate in aceste zile la Giurgiu in cinstea protectorului spiritual al municipiului - resedinta de judet si a prilejuit participarea unui foarte mare numar de persoane: preoti, monahi si monahii, reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, credinciosi veniti din tot judetul dar si din Bucuresti.



Sf. Gheorghe Giurgiu



Slujba de tarnosire a bisericii Manastirii "Sfantul Gheorghe" din Giurgiu precum si Sfanta Liturghie Arhiereasca ce a urmat dupa sfintire au fost oficiate de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului impreuna cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si cu PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi.



Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a transmis, prin consilierul patriarhal Cristian Popa, un mesaj de binecuvantare tuturor celor care il praznuiesc si il cinstesc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. In mesajul Prea Fericitului Patriarh Teoctist s-a subliniat printre altele:

 

"Istorica si vechea cetate a Giurgiului, legata de numele domnitorului Mircea cel Batran isi revarsa stralucirile istorice si culturale peste valurile Dunarii, praznuindu-si numele sarbatoresc de ziua Sfantului si Marelui Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Aceasta sarbatoare inunda cu lumina credintei noastre stramosesti inimile evlavioase ale slujitorilor Sfintelor Altare si ale fiilor si fiicelor orasului Giurgiu.  Si aceasta cu atat mai mult prisoseste astazi cand Prea Sfintia Voastra, Parinte Episcop Ambrozie, va inaugurati primul an de arhipastorire cu o cununa de roade pastorale intre care si sfanta manastire a carei biserica o veti sfinti inconjurat de inalti ierarhi, preoti si diaconi spre bucuria bunilor credinciosi ai orasului si spre bucuria noastra a celor care, din binecuvantate pricini, nu suntem de fata dar care ne plecam in rugaciune, impreuna cu toti, genunchii nostri si inimile noastre in fata Maritului si Slavitului Dumnezeu. Dar o asemenea bucurie se traieste si de la distanta pentru ca ea face parte din darurile Invierii Mantuitorului Hristos, Cel ce a spus: "Iata, Eu cu voi sunt in toate zilele pana la sfarsitul veacului". Impartasind aceasta bucurie, va felicit la acest slavit si sfintitor praznic al Sfantului Mare Mucenic Gheorghe impreuna cu intreg orasul Giurgiu si va imbratisez pe toti cu dragoste  parinteasca."

 

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a exprimat in cuvantul sau bucuria si emotia de a fi prezent la aceasta sfintire in Duminica Femeilor Mironosite:

 

"Aceasta sfanta zi de rasplatire a Femeilor Mironosite este cu adevarat o Duminica a marturisirii Invierii lui Hristos. Este o Duminica a marturisirii celor care vin inaintea Maicii Domnului si doresc sa primeasca alinare. Femeile Mironosite au primit alinare de la Maica Domnului. Ele au venit la mormant iar dupa aceea au primit bucurie de la Fiul Cel Inviat, Fiul lui Dumnezeu si Fiul Maicii Domnului si apoi au primit mangaiere de la insasi Maica Domnului. Iata, astazi este ziua tuturor femeilor credincioase care sunt urmasele Femeilor Mironosite si sfintirea acestei manastiri, manastire de maici avand in frunte pe maica stareta Alexandra,  a fost asezata cum nu se putea mai bine in Duminica Mironositelor. Ce sunt calugaritele noastre din vremea de astazi? Sunt acele ostenitoare care asemenea Femeilor Mironosite fac rugaciuni neincetate, fac ascultare si-n acelasi timp slujesc si tuturor celor ce vin in manastire. De aceea, o binecuvantam astazi pe maica Alexandra si obstea sa cu mare bucurie pentru ca, iata, cel care astazi a venit sa strajuiasca biserica aceasta, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, un tanar marturisitor, credincios si intelept, le da pilda de marturisire si de tinerete sufleteasca.

Iubiti credinciosi astazi impreuna cu parintii arhierei, preoti si diaconi, cu fratiile voastre, ne-am ospatat din ospatul lui Hristos, ne-am bucurat impreuna pe aceste meleaguri frumoase  innobilate astazi cu prima manastire care se sfinteste aici in Giurgiu. Este un lucru atat de minunat! Veneam adeseori la Giurgiu in cei sapte ani de pastorire alaturi de Prea Fericitul Parinte Teoctist si aici am gasit credinta si dorinta de afirmare a credintei. Aici cu binecuvantarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist s-a intemeiat Seminarul Teologic care aduce roade din ce in ce mai frumoase. Aici a randuit Dumnezeu sa aveti pastor pe PS Ambrozie, un impreuna slujitor cu mine si unul care mi-a fost aproape sufletului meu, fiind din aceeasi manastire, din manastirea Crasna. De aceea ma bucur ca vad inflorind Biserica din Giurgiu prin PS Ambrozie si cu adevarat orice Biserica atunci cand isi inmulteste lacasurile si mai ales cand intemeiaza manastiri se intareste si lumina ei straluceste din ce in ce mai mult. Asa straluceste astazi lumina Invierii lui Hristos, asa straluceste astazi jertfa Femeilor Mironosite peste soborul maicutelor de aici care-si vad manastirea acum plina de lumina si pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, cu sulita sa in mana parca vrand sa loveasca pe toti vrajmasii lui Hristos. De aceea sunt foarte recunoscator Prea Sfintitului Ambrozie pentru invitatia pe care mi-a facut-o. Am venit aici la Giurgiu cu bucurie, ca acasa, pentru dragostea pe care mi-a aratat-o Prea Sfintitul si pentru ca simt ca am inca radacini aici in sufletele fratiilor voastre, pentru ca am slujit de multe ori la Giurgiu si in tot judetul Giurgiu. Mi-era dor sa vin la Giurgiu si sa slujesc aici."

 

IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, nascut la Vidra in judetul Giurgiu, s-a adresat credinciosilor, cu bucuria revenirii pe meleagurile natale:


 

"Vreau sa-mi exprim bucuria deosebita de a participa astazi la sfintirea acestei bijuterii de biserica, aici in orasul Giurgiu, si in acelasi timp la intemeierea unei manastiri de maici. Aceste lucruri sunt de fapt rezultatul lucrarii Sfantului Duh in Biserica. Prezenta dvs. aici arata ca noi ne aflam inca in atmosfera de lumina si de har a Invierii Domnului nostru Iisus Hristos. Astazi sarbatorim si ne amintim de Femeile Mironosite, acele minunate insotitoare in timpul Patimilor dar martore ale Invierii Domnului Hristos. Astazi, dragii mei, este un omagiu pe care Sfanta noastra Biserica il aduce femeii crestine, mamei crestine pentru ca Maica Domnului impreuna cu Mironositele Femei reprezinta frumusetea sufleteasca prin excelenta, sfintenia si curatenia si, de aceea, este o mare sarbatoare pentru orasul Giurgiu si pentru Episcopia care  dobandeste lumina si har din an in an. Am venit astazi aici si eu de la Targoviste, vechea capitala a Tarii Romanesti, acolo unde treizeci si trei de voievozi au domnit si au creat istorie pentru poporul roman si pentru ortodoxia noastra romaneasca. Am venit deci aici sa-l felicitam pe PS Ambrozie, sa-i felicitam pe preoti si sa va felicitam pe dvs. toti pentru ca sunteti pietrele vii ale Bisericii Mantuitorului Hristos. "

 

IPS Nifon a daruit o Sfanta Cruce de binecuvantare  Manastirii "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din Giurgiu ca semn al dragostei Arhiepiscopiei Targovistei pentru Episcopia Giurgiului,  pentru PS Episcop Ambrozie, pentru maica stareta Alexandra si obstea sa.

 

PS Ambrozie, Episcopul Giugiului, a subliniat eforturile extraordinare sustinute de catre toti clericii din eparhie pentru achizitionarea terenului si a casei unde s-a intemeiat noua manastire. Prea Sfintia Sa a multumit autoritatilor judetene si locale pentru sprijinul acordat manastirilor si bisericilor din judet. Multumiri speciale au fost aduse  doamnei Aurora Ciuhan care a donat in urma cu un an 20.000 de euro, biserica manastirii fiind practic ctitoria ei, apoi familiei Gutiu din Giurgiu care a impodobit biserica din lemn cu catapeteasma, precum si pictorilor Valeriu Timofte si Sergiu Ivan din Moldova de peste Prut si numerosilor credinciosi care au ajutat si ajuta in continuare la extinderea lucrarilor pe terenul din proximitatea manastirii. PS Episcop Ambrozie a mai spus ca obstea alcatuita acum din cinci calugarite cu pregatire superioara se va mari fiind create de-acum conditii pentru dezvoltarea acestei tinere manastiri.

 

 Ziua frumoasa de primavara a atras duminica la Giurgiu foarte multa lume care a participat la slujba savarsita in aer liber. Aleile pavate erau intesate de credinciosii care asteptau la rand ca sa treaca prin Sfantul Altar al frumoasei bisericute de lemn, construita in stil maramuresean. Iarba verde, tufele de trandafiri si florile de  liliac, arbustii ornamentali si brazii tineri din curtea manastirii care inconjoara cladirea foarte moderna a staretiei si a chiliilor fac din acest loc un punct de atractie in plus, in ciuda prafului care mai staruie aici ca semn ca santierul inca nu s-a incheiat.

Bucuria duhovniceasca a acestei zile a fost implinita si de aducerea spre inchinare, la Giurgiu, a Icoanei Maicii Domnului, izvoratoare de mir, de la Biserica din Comuna Letca Noua. Cu bucurie si pace in suflete, credinciosii giurgiuveni au plecat apoi spre casele lor, pregatindu-se sa ia parte in continuare, spre seara si a doua zi, si la sarbatorile organizate de autoritatile locale in cinstea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al orasului lor.

 

Dorina Zdroba

 

 

 Vezi mai multe imagini: Sfintirea Manastirii Sf. Gheorghe

.

24 Aprilie 2007

Vizualizari: 11435

Voteaza:

Prima manastire din Giurgiu sfintita in ajunul Praznicului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE