Lavra Sfantului Serghie - cea mai mare manastire a Rusiei

Lavra Sfantului Serghie - cea mai mare manastire a Rusiei Mareste imaginea.


        "Pentru a intelege Rusia trebuie sa intelegi Lavra Sfantului Serghie". Aceste tulburatoare cuvinte ale marelui teolog Pavel Florenski trezesc, fara indoiala, nedumerire. Si cine nu ar dori sa inteleaga Rusia? Sfantul Serghie este considerat cel mai mare sfant al Rusiei, iar Manastirea Sfintei Treimi intemeiata de el, la nord-est de Moscova (aprox. 70 km), a ajuns inca din vremea aceea cea mai vestita din tara.

 

In anul 1237, statul kievean este infrant de catre mongoli. Maretia Kievului parea data uitarii. In letopisetele vremii se consemneaza, 9 ani mai tarziu, ca pe intinderea tinutului slavilor se vad doar ruine fumegande si cranii de oameni. Insa, dupa mai multi ani, viata incepe sa reintre in normal, iar asupritorii se marginesc doar la strangerea tributului si la participarea firavelor osti ale cnezatelor locale la numeroasele incursiuni ale Hoardei de Aur.


Mitropolitul Petru (1308-1326) este adus de catre cneazul Ivan Kalita (1325-1340) de la Vladimir - unde predecesorul sau isi mutase resedinta din Kiev - la Moscova. Din acest moment, urmasii Mitropolitului Petru raman in acest oras mai putin insemnat, facand din el centrul Ortodoxiei rusesti. Insa intrarea Rusiei in istorie nu s-ar fi petrecut poate niciodata daca Sfantul Serghie de Radonej nu ar fi inchinat tinuturile rusesti Sfintei si de Viata Facatoarei Treimi...

 

Drumul spre Lavra

Din Moscova pana la Serghiev Posad (in perioada sovietica Zagorsk) cea mai simpla cale este elektricika - timp de aproximativ o ora.

Calatorim impreuna cu oameni care fac naveta in suburbiile Moscovei (cu acestea, orasul are aproximativ 13.500.000 de locuitori), dar avand alaturi si multi pelerini care se indreapta la fiecare ceas spre Lavra, pentru a trai macar cateva clipe in „lumina cea neinserata“.


In felul lor de a fi se observa ceva din seninatatea, gingasia si bunatatea fara margini a celebrei icoane a Sfintei Treimi a lui Andrei Rubliov (icoana pictata pentru hramul Lavrei Sfantului Serghie, aflata astazi la Galeriile Tretiakov din Moscova).


Cu acesti rusi simpli si buni, care nu te intreaba daca iti este foame, ci te invita cu multa dragoste, alaturi de ei, la masa, ori se ingrijesc de primirea de straini inca din elektricika, spunand ca acest lucru il fac pentru Hristos, poti discuta orice, cucerindu-te cu bucuria lor de a te vedea si de a te cunoaste.


Ca romanii sunt tot una cu moldovenii, o pricep mai bine dupa ce le explicam ca nici in spatiul rus nu exista limba „novgorodeana“ si nici „Republica Pskoveasca“ n-ar fi un lucru imbucurator. Simt durerea noastra si dau din cap dezaprobator: „Palitica!“. In cele din urma, elektricika opreste la Serghiev Posad, unde pelerinii coboara.


Privind spre imensa Catedrala a Adormirii Maicii Domnului, construita de Ivan cel Groaznic dupa modelul celei din Kremlin, si spre turnul - clopotnita cu 5 etaje - ce domina Lavra (1740-1770), realizam ca Rusia este o intreaga lume, pe cand noi venim dintr-o simpla tara.

 

Sfantul Serghie de Radonej

Nascut in tinutul Rostovului, dar copilarind la Radonej, unde parintii sfantului s-au mutat mai apoi, impreuna cu cei 3 copii ai lor, Sfantul Serghie si-a aratat evlavia catre Sfanta Treime inca din pantecele maicii sale. Astfel ca, la o sfanta liturghie, a tipat de 3 ori in cele mai importante momente ale slujbei incat a atras atentia intregii biserici. Preotii slujitori, talcuind aceasta, l-au inchinat pe pruncul inca nenascut lui Dumnezeu Cel in Treime marit. Tanar fiind si iubitor de Dumnezeu, el s-a retras cu unul din fratii sai in adancul codrilor, pentru a se ruga mai in liniste.  Este tuns in monahism in chiar biserica construita de el, in numele Sfintei Treimi, care a fost sfintita de arhiepiscopul Teognost a toata Rusia.


Aflat in adancul padurii, el nu a ramas mult timp ascuns, datorita darurilor sale primite de la Dumnezeu, pe care Il slavea in Treime. In jurul sau se strang foarte multi calugari. Avand darul inainte-vederii, Sfantul ii prooroceste cneazului Moscovei, Dimitrie Donskoi (1359-1389), ca in tara Rusiei va straluci credinta cea adevarata in Sfanta Treime si ca Rusia va scapa de jugul pagan. Sfantul Serghie il binecuvanteaza pe cneaz in lupta cu hanul tatar Mamai, proorocindu-i ca il va infrange pe acesta. Dupa Marea Batalie de la Kulikovo, din 8 septembrie 1380, Rusia iese invingatoare. Cu rugaciunile Sfantului Serghie, ucenicii lui zidesc manastiri in mari departari, raspandind credinta ortodoxa in poporul rus. In timpul vietii Sfantului Serghie se construiesc peste 50 de manastiri, iar ucenicii calugarilor din aceste manastiri au mai construit alte 40, dupa proorocia facuta de sfantul. Desi traiau in sihastrii, ei au facut misiune atat printre oamenii simpli, care, dupa atata vreme de asuprire tataro-mongola, erau lipsiti de partasia cu Hristos, dar si la neamurile pagane. Faima Sfantului Serghie s-a raspandit inca din timpul vietii lui in intreaga Rusie.


Traind modest (ca staret peste foarte multi calugari, uda gradina si se mira daca nu cumva solii patriarhului ecumenic nu cauta  o alta fata bisericeasca mai inalta), Sfantul Serghie a fost proslavit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni, avand moastele intregi asezate in biserica Sfintei Treimi din Lavra. Pe 5 iulie - data descoperirii sfintelor sale moaste - si pe 25 septembrie, cand este praznuirea sa, Sfantul Serghie de Radonej este serbat cu multa evlavie aici, fiind considerat de toti egumenul pamantului rusesc. In fiecare zi, de la 8.30 pana la 18.30, din doua in doua ore, se citeste acatistul sfantului la racla sa.

 

Lavra Sfintei Treimi

Daca mareata Biserica a Maicii Domnului din Kremlin este considerata altarul Rusiei, Lavra Sfintei Treimi a Sfantului Serghie de Radonej este privita ca locul divin de nastere al poporului rus. Aici conducatorii rusilor sarutau Sfanta Cruce si jurau sa-si tina fagaduintele lor, rugandu-se inainte si dupa  razboaie. Marele pictor Andrei Rubliov si-a petrecut tineretea in manastire, unde, in afara de icoana Sfintei Treimi, a realizat pictura interioara a catedralei Sfantului Serghie, impreuna cu Daniil Ciornii. Sfantul Serghie dorea sa schimbe lumea intreaga dupa chipul si asemanarea Sfintei Treimi, infaptuind unirea interioara a tuturor oamenilor in Dumnezeu. Ceea ce Sfantul Serghie a trait a avut o mare influenta asupra lui Andrei Rubliov, care a transpus aceasta traire in icoana. Din nefericire, in anul 1635, frescele, realizate in Lavra de acesta, au fost inlocuite. Langa Catedrala Sfanta Treime se afla Biserica Pogorarii Sfantului Duh, construita in anul 1476 de catre mesteri din Pskov. Manastirea este fortificata cu un zid din secolul 14, avand 11 turnuri. In cadrul manastirii fiinteaza Seminarul Teologic din anul 1738 si cea mai mare Academie Teologica din Rusia, incepand cu anul 1814. Printre multele biserici aflate in Lavra, mentionam si Biserica Acoperamantul Maicii Domnului de la Academia Teologica, precum si cea a Sfantului Ioan Scararul de la Seminar. Pelerinii se pot inchina si la celelalte racle ale sfintilor din Lavra: Sfantul Maxim Grecul, Sfantul Filaret al Moscovei, Sfantul Inochentie al Moscovei, Sfantul Nikon, Sfantul Serapion, Sfantul Dionisie de Radonej, Sfantul Mihea de Radonej. In Lavra sunt o multime de librarii si pangare cu obiecte de colportaj. Slujbele  si rugaciunile tinute de parintii imbunatatiti de aici aduc mult folos si cheama credinciosii la reinvierea sufletelor lor, intr-o Rusie iesita din desertul comunist.


Poate ca renasterea acesteia va incepe tot din Lavra Sfantului Serghie - izvor al Sfintei Treimi  pe pamantul rusesc.


                                                                                           Gheorghita CIOCIOI
                                                                                 Lumea credintei, anul II, nr. 1(6)

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 18430

Voteaza:

Lavra Sfantului Serghie - cea mai mare manastire a Rusiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE