Sremski Karlovci - un important centru al ortodoxiei sarbe

Sremski Karlovci - un important centru al ortodoxiei sarbe Mareste imaginea.


Sremski Karlovci - un important centru al ortodoxiei sarbe

Sremski Karlovci este un orasel pitoresc din Serbia, situat la 57 de km de Belgrad si la 11 km de Novi Sad. Este considerat un important centru al ortodoxiei sarbe. In acest oras, incendiat si pradat de mai multe ori de-a lungul timpului, s-au pastrat cateva monumente istorice si culturale remarcabile. Localitatea a fost mentionata pentru prima data in documente scrise in anul 1308, sub numele de Karom. Pana in 1521 s-a aflat sub stapanirea familiei nobile ungare Bathory, trecand apoi sub ocupatia Imperiului Otoman, timp de 170 de ani.

La sfarsitul Marelui Razboi Vienez (1863-1699), purtat impotriva Imperiului Otoman a fost incheiat Tratatul de pace de la Karlovci. Din acel moment istoria localitatii Sremski Karlovci a fost mult mai legata de istoria monarhiei habsburgice.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci

Cea mai importanta perioada din istoria acestei asezari si din istoria sarbilor din Voivodina a fost secolul al XVIII-lea. Pe baza privilegiilor acordate de Imparatul austriac Leopold I in anul 1690, sarbilor li s-a acordat libertatea de religie, dreptul de a-si alege arhiepiscop si autoritati bisericesti. Manastirea Krusedol a devenit centrul nou infiintatei Mitropolii in 1708.

Sremski Karlovci

In anii revolutionari 1848 si 1849, Sremski Karlovci a devenit centrul unirii slavilor sudici care traiau in Imperiul Habsburgic. Mitropolitul Josif Rajacic a convocat o adunare care a hotarat printre altele ca 5 provincii sa constituie un ducat autonom, Voivodina. A fost organizat un guvern provizoriu iar Mitropolia s-a ridicat la rang de Patriarhie, condusa fiind de Josif Rajacic. In 1860 ducatul autonom sarb Voivodina a fost anexat Ungariei. Dupa primul razboi mondial, Sremski Karlovci a devenit parte a noului stat al sarbilor, croatilor si slovenilor (Yugoslavia), la 1 Decembrie 1918. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, orasul a fost parte a Croatiei independente. Sremski Karlovci a fost eliberat in 23 octombrie 1944. Astazi orasul are 9000 de locuitori dar importanta sa pentru istoria, cultura si spiritualitatea sarba este uriasa.

            Sremski Karlovci

Sremski Karlovci este un oras foarte cunoscut datorita Seminarului ortodox. Inca din 1794 a fost infiintata aici o mica scoala bisericeasca de catre Mitropolitul Stevan Stratimirovic. Cu timpul scoala a fost organizata ca seminar. Reorganizarea scolilor din Sremski Karlovci, in urma unui act regal din 1868, a dus la inchiderea treptata a Seminarului. Redeschiderea acestuia s-a facut in 1875. Educatia tinerelor generatii de preoti ortodocsi dura 4 ani. Seminarul ortodox sarb din Karlovci a functionat apoi fara intrerupere, pana la primul razboi mondial. Din 1920 scoala a fost preluata de Seminarul "Sf. Sava" care isi desfasurase anterior activitatea la Belgrad. In timpul razboiului, Seminarul "Sf. Sava" a pierdut cladirea din Belgrad si s-a luat decizia mutarii acestuia la Sremski Karlovci. Consiliul Arhiepiscopilor, tinut in mai 1967, a declarat scoala ca institutie de educatie autonoma sub numele "Seminarul Sf. Arsenie din Srem". Seminarul din Sremski Karlovci pastreaza acest nume si in prezent. Acum scoala are 180 de elevi din Serbia si din strainatate.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci

In apropierea Seminarului se afla Palatul Patriarhal, unul dintre cele mai frumoase si monumentale edificii din Voivodina, construit in secolul al XIX-lea. A fost inaltat din initiativa Patriarhului Georgije Brankovic. Palatul, combinatie de stiluri baroc si pseudo-Renastere, adaposteste si o capela inchinata Sfantului Dimitrie, pictata remarcabil. Palatul Patriarhal a avut o biblioteca impresionanta, o galerie si un tezaur de exceptie dar acestea au fost pradate in timpul celui de-al doilea razboi mondial, o mare parte din aceasta bogatie ajungand la Zagreb. Din fericire, la sfarsitul razboiului, o parte din acest tezaur cultural a fost salvata si acum se afla la Muzeul Bisericii Ortodoxe Sarbe. In sala tezaurului din muzeu se afla icoane de valoare, carti religioase si obiecte de cult folosite in bisericile ortodoxe. In prezent Palatul Patriarhal adaposteste sediul Mitropoliei de Srem si are statutul de resedinta de vara pentru Patriarhul Serbiei.

            Sremski Karlovci

Langa Palatul Patriarhal din Sremski Karlovci se afla si Catedrala "Sf. Nicolae", amplasata pe locul unei biserici mai mici din secolul al XVI-lea. Actuala catedrala a fost construita in secolul al XVIII-lea din initiativa Mitropolitului Pavle Nenadovic. Inceputa in 1758, catedrala a fost ridicata in patru ani. Construita in stil baroc, catedrala domina orasul cu cele doua turle mari. Vitraliile dosebite lucrate de mesteri germani, iconostasul aurit, o remarcabila icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, pictata in secolul al XIV-lea de artisti rusi necunoscuti, racla in care se afla o particica din moastele Sf. Arsenie, ucenic al Sf. Sava, sunt doar cateva dintre odoarele de pret care aduna foarte multi credinciosi la Sremski Karlovci.

Sremski Karlovci

           Sremski Karlovci

Sremski Karlovci

 

             Sremski Karlovci             Sremski Karlovci

In apropierea frumoasei piete marginite de aceste monumente exceptionale se afla si alte biserici. Biserica de Sus, inchinata "Intrarii in Biserica a Maicii Domnului" a fost construita in 1746. In cimitirul de langa biserica se afla mormintele multor preoti si ale unor personalitati din Sremski Karlovci, incusiv ale Patriarhilor sarbi Georgije Brankovic si Lukijan Bogdanovic. O alta biserica, atestat documentar din 1599 este Biserica de Jos, inchinata "Sfintilor Apostoli Petru si Pavel". In oras se mai afla o frumoasa biserica romano-catolica inchinata sfintei Treimi.

             Sremski Karlovci              Sremski Karlovci

Orasul Sremski Karlovci este foarte renumit nu numai ca un centru foarte important al ortodoxiei sarbe unde se formeaza viitori preoti dar si ca un centru deosebit al predarii limbilor straine. Gimnaziul din localitate, renumit de-a lungul vremii prin educatia care se facea aici, este in prezent locul in care tinerii sarbi veniti din toata tara invata limbi straine, dupa cele mai moderne metode. Localitatea linistita, departe de atractiile marilor orase, este locul ideal pentru studiu temeinic. Iar rezultatele sunt pe masura, gimnaziul fiind foarte renumit pentru performantele pe care le obtin elevii.

Sremski Karlovci

Nu putem incheia aceasta scurta calatorie in oraselul Sremski Karlovci fara a face un popas pe strada Mitropolit Stratimirovic unde se afla un muzeu al apiculturii, unic in Serbia. Este Muzeul Familiei Zivanovic. Intr-o curte cu gradina mare, cu pomi multi, vara zumzaie albinele de la peste 200 de stupi. Urcand pe o carare, spre colina din apropiere, la vreo 200 de metri de casa de la strada se ajunge la noua constructie care adaposteste muzeul cu sute de obiecte folosite in apicultura si cu numeroase fotografii care reflecta traditia albinaritului in aceasta familie. Dintre exponate nu lipsesc mierea, polenul si propolisul, aflate si la vanzare in magazinul de la intrarea in ferma.

Sremski Karlovci

Cel mai atractiv exponat din muzeu este un stup urias in forma de biserica, datand din 1880. Muzeul a fost infiintat in 1968 de catre Borivoje Zivanovic (1914-1997). Stupul in forma de biserica a fost multi ani bijuteria din stupina profesorului Jovan Zivanovic (1841-1916), numit "parintele apiculturii rationale din Yugoslavia", bunicul intemeietorului acestui inedit muzeu. Filolog prin vocatie, el a predat limba sarba la Gimnaziul din Sremski Karlovci si le-a predat albinaritul tinerilor seminaristi, viitorilor preoti, publicand si numeroase carti in acest domeniu. Fiul sau Zarko (1875-1933) si nepotul sau Borivoje au dus mai departe traditia familiei. In prezent stranepotul sau Zarko este cel care conduce cu succes aceasta ferma unde esti invitat sa gusti miere si vin de o calitate exceptionala, produse in conditii ecologice.

.

18 Ianuarie 2007

Vizualizari: 9457

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE