PF Teoctist - Cuvantare rostita la alegerea ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei


Spre tinuturile scumpe ale obarsiei

In aceste clipe atat de luminoase din viata mea, cand se cuvine a da "raspunsul cel bun" chemarii Prea Fericirii Voastre, ca urmare a votului Maritului Colegiu Electoral Bisericesc, cugetul meu si inima mea sunt adanc coplesite de fiorul noii dregatorii bisericesti care imi sta in fata. Greu pot fi talmacite simtamintele de adanca emotie cu care intimpin aceasta hotarare a maritului for bisericesc, menite sa-mi indrepte pasii spre tinuturile scumpe ale obarsiei mele, obladuite duhovniceste de Sfanta Arhiepiscopie a Iasilor. Este fireasca aceasta stare, determinata de legea cea nescrisa - glasul pamantului natal -, care ne leaga strans de glia strabuna cu azurul si plaiurile imbelsugate, din care purcede izvorul cel nesecat al daruirii si al devotamentului fata de patrie si fata de tot ceea ce reprezinta ea pentru fiecare dintre noi.

Imi dau seama de insusirile cerute celui ce cuteaza a pasi pe urmele sfintite de vredniciile atator slaviti ierarhi din jiltul Mitropoliei Moldovei si Sucevei, al caror sir l-ati incheiat cu deosebit prestigiu, de curand, Prea Fericirea Voastra. Luand aminte la cuvantul pe care mi l-ati adresat, izvorat din dragoste parinteasca pentru fiii duhovnicesti din aceasta binecuvantata parte de tara si de grija pentru agonisirea celor peste 20 de ani de arhipastorire, partea mea de efort si stradanie va trebui sa prisoseasca.

De aceea, in aceste momente sfinte pentru slujirea mea, coborand cu smerenie in camara cea de taina a crezului crestin, mostenit din neam in neam, deslusesc in alegerea mea voia cea sfanta a lui Dumnezeu, in fata Caruia imi plec fruntea cu evlavie si glasuiesc impreuna cu psalmistul: "Bucura-ma-voi de cuvintele Tale, ca cel ce a aflat comoara mare" ( Psalmul 118, 162 ) si "m-am veselit de cei ce mi-au zis mie: sa mergem in casa Domnului"( Psalmul 121, 1 ), "in curtile Dumnezeului nostru" ( Psalmul 115, 10 ).

Ca fiu al Moldovei, de pe frumoasele si manoasele plaiuri ale Botosanilor si Flamanzilor - inflacarati intr-un trecut secular in lupta pentru dreptate si piine -, plaiuri presarate cu sanctuare si evocari de legenda si de vitejie stramoseasca, raspund cu recunostinta increderii Prea Fericirii Voastre, dragostei Adunarii Eparhiale a Sfintei Arhiepiscopii a Iasilor si a Maritului Colegiu Electoral. Din frageda copilarie, port candela aprinsa, iubirea pentru aceste locuri si pretuirea pentru fiii lor harnici, inchinatori pana la desavarsire in dreapta credinta si adanc inradacinati in acest pamant stramosesc. Din vistieria virtutilor parintilor mei plugari, am dobandit credinta cea adevarata, dragostea de tara, de munca si m-am deprins inca din casa parinteasca sa pretuiesc semenii si darurile lor. Lumina vietii mi-au fost toate acestea si nu voi inceta sa privesc si sa admir cu ochii mintii mainile lor batatorite de truda cresterii celor noua fii ramasi in viata. Si, de aceea, cu buzele inimii le sarut pururea, dar mai ales in aceste clipe unice pentru mine, cu aceeasi caldura filiala ca si atunci, cand plecam sau veneam de pe drumul scolii sau al seminarului.

Strajuit si ocrotit de aceste calauze tainice, nedespartite de fiinta mea, am iesit in largul vietii bisericesti stapanit mereu de simtamantul raspunderii, al ordinii si al disciplinei, al ascultarii si al muncii, insufletit de acele sfinte invataminte ale omeniei specifice poporului nostru. Rodul acestora au fost diferitele incredintari primite din partea superiorilor mei, incredintari duse la indeplinire cu constiinta si convingerea luate din cuvantul Sfantului Apostol Pavel ca: "Ceea ce sunt, prin harul lui Dumnezeu sunt" ( I Corinteni 15, 10 ). De pe orice treapta, m-am straduit sa implinesc ceea ce mi s-a incredintat cu toata puterea fiintei mele, cu tot ce am avut mai bun in mine.

Nu s-au scurs cinci ani de cand ma aflu calauzind duhovniceste preotimea si credinciosii din Arhiepiscopia Craiovei. In acest scurt timp, le-am simtit dragostea si sprijinul lor, pretioase in toate cerintele gospodaresti, necesare unui centru mitropolitan cu proaspete temelii de fiintare, asezate trainic de vrednicul si de pioasa amintire Mitropolitul Firmilian. Le sunt recunoscator colaboratorilor, preotimii si bunilor credinciosi din Mitropolia Olteniei, pastrandu-le tuturor pretuire si dragoste parinteasca pentru credinciosia cu care ei pastreaza Sfanta Ortodoxie si pentru sufletul lor deschis innoirilor obstesti si marilor actiuni nationale pentru ridicarea materiala si spirituala a acestei laturi a tarii noastre.

Votul Maritului Colegiu Electoral, pe care personal il interpretez ca pe o mare incredere si cinstire, ma indreapta acum sa pastoresc pe meleagurile cunoscute si dragi mie, unde, alaturi de dinamicul Episcop-vicar Justinian Vasluianul si sub binecuvanta-rea Mitropolitului carturar Irineu Mihalcescu, mi-am inceput ucenicia in activitatea mea bisericeasca si obsteasca. Trupul Moldovei anului 1945, stravechi leagan de cultura si nemuritoare initiative de unitate nationala, singera din pricina ranilor cauzate de razboiul nedrept si de lacomia celor fara Dumnezeu. Sprijinind actiunile de refacere a tarii, am batatorit multe din aceste locuri si mi-au ramas viu intiparite eforturile depuse pentru inlaturarea daramaturilor, pentru indepartarea din sufletele oamenilor a stafiei, inspaimantatoare a suferintei, foamei si lipsurilor de tot felul.

In cuprinsul Arhiepiscopiei Iasilor, stralucesc vestitele ctitorii ale Musatinilor, ale lui Alexandru cel Bun, ale neinvinsului voievod de la Putna si ale altor multi ctitori de sfinte locasuri, in frunte cu cele de la Centrul eparhial al Mitropoliei Moldovei si Sucevei, aduse toate la stralucirea cea dintai, prin staruinta si daruirea Prea Fericirii Voastre. " Iata pentru ce cu dreptate este a marturisi recunostinta si bucuria mea adanca, acum, cand votul Dumneavoastra ma indeamna sa merg in aceste slavite "curti ale Domnului", ale harniciei si ale statorniciei in munca a poporului nostru. Mi-ati pus la inima adevaruri si indrumari de temei si mi-ati zugravit atat de frumos si inaltator pilda marilor ierarhi moldoveni si bucovineni, ctitori de cultura romaneasca si de grai strabun, care au pastorit Biserica Moldovei de-a lungul veacurilor, radiind din jiltul lor de la Suceava ori de la Iasi lumina Ortodoxiei noastre romanesti. Voi purta pururea in mintea si in lucrarea mea chipurile si vredniciile lor nemuritoare. Va rog, drept aceea, sa-mi fie ingaduit ca, din galeria acestora sa aleg, cu tot respectul cuvenit, pe cel ce a pastorit la Iasi, pe fericitul intru adormire Patriarhul Justinian, care a adus mesajul evanghelic al apostolatului social, inaintasul la carma Bisericii noastre al Prea Fericirii Voastre.

Avand a continua stradania bogata pe care ati desfasurat-o Prea Fericirea Voastra, timp de peste doua decenii, in fruntea Bisericii Moldovene, cu prisos de ravna, cu chibzuinta aleasa, cu hotarare neclintita si cu brat inalt - precum odinioara vrednicii de amintire mitropoliti din trecutele veacuri -, voi veghea sa-mi improspatez lucrarea mea din experienta deosebit de bogata si valoroasa, din pilda de lucrare a Prea Fericirii Voastre, atat pe taramul vietii bisericesti, cat si pe cel obstesc. Chipul cel nou al sfantului asezamant - Arhiepiscopia Iasilor si Mitropolia Moldovei si Sucevei -, vadit in grija pe care ati purtat-o pentru formarea clerului, in zidirile gospodaresti, in infrumusetarea si parinteasca obladuire a activitatii sfintelor manastiri, monumente istorice, cu preocupari teologice, culturale si economice, V-a asezat nu numai in randul stralucitilor mitropoliti ai Moldovei, ci si in dragostea si respectul tuturor fiilor duhovnicesti pastoriti de Prea Fericirea Voastra in Moldova.

Implorand ajutorul Mantuitorului Hristos, "Pastorul cel Mare" (Evrei 13,20), al lui "Iisus cel bland si smerit cu inima" (Matei 11, 29), pasesc cu incredere sa slujesc in istoricul scaun de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. Pilda Sa dumnezeiasca de smerenie si de blandete imi va fi neincetat calauza gandului si sprijin hotararilor. Nu voi uita ca "duhul intelepciunii si al intelegerii, duhul sfatului si al puterii" trebuie sa se vadeasca in orice fel de lucrare arhiereasca, spre a fi de folos Bisericii, credinciosilor si Patriei noastre iubite. indemnul Sfantului Apostol Pavel "dea lua aminte la noi si la turma peste care Duhul Sfant ne-a pus episcopi" ( Fapte 20, 28 ) spre "apastori nu cu silnicie, ci cu voie buna, dupa Dumnezeu si din dragoste" ( I Petru 5, 2 ) imi va insoti si de aici inainte lucrarea mea. Sorbind puterea din izvoarele Sfintei noastre Ortodoxii si ale Traditiei dumnezeiesti, atat de bogata in Moldova, prin vetrele de evlavie si de viata duhovniceasca din sfintele ei manastiri, imi voi indrepta, in acelasi timp, gandul, inima si sprijinul catre viata si aspiratiile harnicului nostru popor. Ca fiu al lui, ridicat din mijlocul acestuia, am simtit totdeauna o deosebita cinste sa sprijin implinirea idealurilor sale de bunastare, de fericire, de progres si de pace. Din taria lui morala, din omenia si din puritatea sufletului sau voi lua cu imbelsugare, in toate imprejurarile, spre a-mi inviora stradaniile cetatenesti. Din noua dregatorie voi continua sa iau aminte la tot ceea ce este menit sa inalte si sa innobileze viata tuturor fiilor patriei noastre.

Dragostea de tara si popor nu se va stinge niciodata din sufletul meu. impreuna cu toti fiii scumpei noastre patrii, ma voi stradui in sprijinirea tuturor eforturilor indreptate spre inflorirea si prosperitatea tarii. increderea in slujirea rodnica a acestei binecuvantate eparhii o aflu, Prea Fericirea Voastra, si in faptul ca savarsiti, indata, dupa putin timp de la inaltarea in treapta de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, alegerea urmasului Prea Fericirii Voastre la Iasi. Stim ca in suflet, in cel mai ales loc, ii purtati in dragoste pe toti fiii duhovnicesti pastoriti pana acum ca Mitropolit al lor, iar de aici inainte ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane si, impreuna cu ei, va rog sa-l aveti si pe noul lor arhipastor, cel caruia i-ati binevestit astazi alegerea in jiltul ilustrat de Prea Fericirea Voastra.

Cu aceste ganduri si hotarari, indrept respectuos cuvant de multumire Prea Fericirii Voastre, pentru bunavointa si increderea aratate smereniei mele cu prilejul prezidarii Maritului Colegiu Electoral Bisericesc. Prezenta Prea Fericirii Voastre si a celorlalti invitati la actul solemn de astazi, si mai cu seama la votul care mi s-a acordat, inseamna pentru mine o scumpa chezasie pentru noua mea stradanie ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. Va rog sa primiti din partea mea cele mai calduroase multumiri, incredintandu-va, in acelasi timp, de tot devotamentul meu fata de poporul nostru, ale carui nazuinte le voi sprijini in continuare cu hotarare si cu statornicie.

Cu iubire frateasca, din adancul inimii, multumesc tuturor membrilor Sfantului Sinod, fata de care voi continua sa nutresc aceleasi sentimente de supunere si ascultare, promovand spiritul de conlucrare si de conglasuire in Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, spre folosul Sfintei noastre Biserici si al Patriei dragi.

Voi pastra in suflet nesterse chipurile cinstitilor membri ai Maritului Colegiu Electoral Bisericesc, imbratisindu-i pe toti pentru marea incredere acordata astazi prin hotararea si votul lor.

Din inima adresez un cald cuvant de pretuire si iubire onoratilor membri ai Adunarii Eparhiale a Sfintei Arhiepiscopii a Iasilor, pentru gandul lor curat de a fi dorit sa le fiu parinte si indrumator duhovnicesc. Ma voi stradui sa indeplinesc aceasta inalta si sfanta misiune, cu ravna neimputinata si cu zel apostolic, avand ajutorul lui Dumnezeu pe Care il rog ca "pasii mei sa-i indrepte dupa cuvantul Sau" (Psalmul 118, 133 ).

Cuvantare rostita in ziua de 25 septembrie 1977, la alegerea ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei.

.

31 Iulie 2007

Vizualizari: 2964

Voteaza:

PF Teoctist - Cuvantare rostita la alegerea ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE