Mormintele voievodale de la Putna

Mormintele voievodale de la Putna Mareste imaginea.


Mormintele voievodale de la Putna

 

1. In despartitura dintre naos si pronaos, adica in camera mormintelor, sub un baldachin relativ nou, cu arcada de marmura sculptata cu motive florale si sprijinita pe doi stalpi tot de marmura, se afla mormantul ctitorului manastirii - Stefan cel Mare.

 

Lespedea de marmura alba de Carara este sculptata la porunca lui Stefan inca din timpul vietii sale, probabil de unul din mesterii curtii de la Suceava. G. Bals spune ca in general mesterul lespezilor mormintelor din vremea lui Stefan cel Mare, ar fi fost Mistr.

Ian, nume cunoscut de pe piatra lui Bogdan din biserica Radautilor. In sculptura ei predomina frunza de stejar cu ghinda, formand trei medalioane. Sculptura este executata la un inalt nivel artistic si este inconjurata de o inscriptie cu caracter ornamental si istoric in limba slavona, iar la margine se afla o banda sculptata compusa dintr-un vrej cu frunte stilizate, amintind vag crinul heraldic.

 

Pe peretele sarcofagului apare un alt motiv ornamental format din tulpini indoite, alcatuind patru medalioane in forma de inima cu varful in sus, legate intre ele si din care ies in jos probabil niste fructe, care amintesc strugurele, cu exceptia primului medalion care nu este intreg. Dupa primul si dupa al doilea medalion apare capul de bour stilizat, din care ies trei frunte stilizate identice cu cele din interiorul medalioanelor, iar cele laterale formeaza coarnele capului de bour. In general capul de bour stilizat apare si in filigrane. In cazul de fata, artistul a cautat sa completeze spatiile libere, introducand capul de bour. Motivul ornamental al sarcofagului reprezinta pentru aceasta epoca cea mai desavarsita realizare a genului.

 

Lespedea mormantului poarta urmatoarea inscriptie slavona: "Binecinstitorul domn Io Stefan voievod din mila lui Dumnezeu domn al tarii /Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, ctitor si ziditor al acestui sfant lacas, care zace aici. Si s-a stramutat la lacasurile de veci in anul 7 000. luna. si a domnit ani.".

 

Inscriptia a continuat si pe muchea lespezii probabil din cauza ca ea fusese conceputa mai mare.

 

Precum se vede, data mortii si anii de domnie nu sunt sapati pe lespede, fapt care dovedeste ca evlaviosul domn si-a pregatit din vreme nu numai lacasul de vesnica odihna, ci si piatra de mormant.

 

In legatura cu completarea datelor mortii lui Stefan, care dupa trecerea sa la cele vesnice nu s-a mai facut, sunt doua ipoteze si anume :

 

a) Probabil ca mesterul care a sculptat aceasta lespede nu mai era in viata iar alt sculptor, neobisnuit cu acest material, n-a avut curajul sa sapa cele cateva litere, astfel incat locul este liber pana in zilele noastre.

 

b) Cea mai verosimila parere este ca nimeni n-a indraznit sa faca aceasta completare, intrucat Stefan cel Mare, prin faptele sale marete, este mereu viu in inimile tuturor romanilor.

 

Amanunte in legatura cu trecerea lui Stefan la cele vesnice aflam intr-o inscriptie de pe acoperamantul mormantului lui Stefan cel .Mare facut in 1504 din porunca lui Bogdan cel Orb si in care se arata ca tatal sau. "Stefan voievod. a domnit in tara Moldovei 47 de ani si trei luni, care s-a stramutat spre lacasul de veci in anul 7012 (l504), luna iulie, ziua 2, in ziua de marti in ceasul al patrulea din zi".

 

Lespedea de pe mormantul lui Stefan are urmatoarele dimensiuni: lungimea 1,825 m.; latimea 0,770 m; grosimea 0,120 m; inaltimea soclului 0,435 m).

 

2. Langa mormantul marelui Voievod se afla acela al ultimei sale sotii Maria-Voichita, fiica domnitorului muntean Radu cel Frumos si care a fost adusa in Moldova impreuna cu mama ei in urma expeditiei in Tara Romaneasca. Lespedea de pe mormantul ei este tot din marmura, sculptata frumos, cu ornamentatie in stil oriental, formata din doua tulpini care se impletesc pornind de la baza pietrei si mergand pana la capatul celalalt, dand patru medalioane in care se observa o alternanta intre acanta dezvoltata si o floare bogata care poate aminti trandafirul. Spatiile libere sunt umplute cu motive vegetale si florale. Inscriptia care are un caracter ornamental si documentar, incepe cu o cruce cu doua brate ornate "Acest mormant este al Doamnei Maria, fiica lui Radu Voievod, doamna domnului Stefan Voievod, domnitorul tarii Moldovei care s-a si mutat la lacasurile de veci in anul 7000. luna.").

 

Dupa cate vedem data mortii nu e sapata nici pe aceasta lespede, ceea ce dovedeste ca si aceasta a fost facuta in timpul vietii doamnei Maria.

 

Moartea Mariei Voichita este data de Grigore Ureche in anul 70l9 (l51l) la 26 februarie, iar inscriptia brodata de pe acoperamantul mormantului ei, o da cu doi ani mai tarziu si anume la 702l (1513) ianuarie 30).

Dimensiuni: lungimea 1,700 m, latimea 0,520 m.

 

3) In partea de miazanoapte a gropnitei, pe un soclu sub un baldachin de piatra, mai nou, sprijinit pe doi stalpi poligonali, se afla mormantul Mariei de Mangop, a doua sotie a lui Stefan cel Mare. Piatra de pe mormantul ei este din gresie, dar este cea mai expresiva piesa a timpului, avand o decoratie orientala formata din doi curpeni impletiti, dand doua medalioane si terminandu-se cu doua flori. In medalionul superior apar doua pasari ciugulind din fructul plantei respective. Dedesubt sunt doua flori dezvoltate. Spatiile libere sunt umplute cu motive vegetale si florale. Peretele din fata al sarcofagului este si el sculptat cu motive gotice.

Lespedea poarta o inscriptie slavoneasca care la inceput are o cruce cu trei brate iar la sfarsit o ramura. Textul inscriptiei este urmatorul "In anul 6985 (1477) luna decembrie 19, a murit binecinstitoarea roaba a lui Dumnezeu Maria, doamna binecinstitorului Ipan Stefan Voievod, domn al tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod".

Dimensiunile lespedei: lungimea 1,720 m; latimea 0,780 m ; grosimea 0,110 m.

 

4) Alaturi de mormantul Mariei de Mangop se afla mormantul celor doi fii ai lui Stefan cel Mare, Petru si Bogdan, care au murit de mici. Lespedea acestui mormant este din gresie pe care se pastreaza o sculptura cu motive florale, iar la partea superioara apare capul de bou stilizat, cu stea intre coarne. Gatul lui este subtire si foarte elegant. Pe marginea acestei pietre se afla o inscriptie slavona care la inceput are o cruce, iar in partea dinspre centrul bisericii, aceasta inscriptie este degradata. Textul este urmatorul: "Aceste morminte sunt ale robilor lui Dumnezeu Bogdan si Petru, fiii lui Io Stefan Voievod, domn al tarii Moldovei, care au si raposat, Bogdan in anul 6987 (1479) luna iulie 26, Petru, in anul 6988 (l480) noiembrie 21".

Dimensiuni: lungimea l,620 m ; latimea 0,420 m.

 

5) Pe latura de miazazi a pronaosului, sub un baldachin decorat cu acolada, se afla mormantul lui Bogdan cel Orb. Aceasta acolada are la partea superioara o cruce iar sub ea, stema Moldovei bourul cu steaua intre coarne, avand de o parte si alta, soarele si luna, o cruce mica si un motiv floral. Acolada este sprijinita pe doi stalpi sculptati in forma unor santulete si reliefuri care se invartesc in jurul coloanei. Lespedea de pe mormant este din gresie, sculptata in stil romanic, avand un motiv vegetal, iar pe margine o banda cu sculptura gotica in relief. Lespedea poarta o inscriptie slavona care la inceput are o cruce cu doua brate si postament. Textul inscriptiei este urmatorul "Acesta este mormantul dreptcinstitorului domn Io Bogdan Voievod, fiul lui Stefan Voievod, ctitorul acestui sfant lacas, care s-a mutat la lacasurile de veci in anul 7025 (1517) aprilie 20, la miezul noptii".

Dimensiuni: lungimea l,760 m; latimea 0,720 m.

 

6) Sub acelasi baldachin, care este mai nou, se afla mormantul Mariei, sora lui Bogdan cel Orb. Lespedea de pe acest mormant este din gresie si are un ornament vegetal foarte frumos sculptat. Motivul acestui ornament are un caracter vadit oriental. Specificul acestei sculpturi este ca ornamentul respectiv trebuie sa fie privit in lat si nu de-a lungul pietrei ca la celelalte morminte. Lespedea poarta o inscriptie slavona care la inceput are o cruce cu postament. Textul inscriptiei "Acesta este mormantul Mariei, numita Cneajna, fiica lui Stefan Voievod domn al tarii Moldovei, ctitor al acestui sfant lacas, care s-a mutat in lacasurile de veci in anul 7026 (1518) luna martie 18".

Dimensiuni: lungimea 1,730 m ; latimea 0,640 m.

 

7) In partea de miazanoapte, la perete, sub un baldachin asemanator cu cel de la Bogdan cel Orb, este mormantul doamnei Maria, prima sotie a lui Petru Rares. Baldachinul este decorat cu acolade avand la partea superioara o cruce iar fata sculptata cu motive vegetale impletite, dand forme ovale. Acolada se sprijina pe doi stalpi cu capiteluri ornate iar coloana in muchii marcate cu proeminente alternate si suprafete netede. Lespedea mormantului este sculptata cu motive vegetale: fructe si flori incepand dintr-o parte si mergand pana la capatul celalalt, dupa formula cunoscuta la celelalte pietre. Lespedea poarta urmatoarea inscriptie : "Binecinstitorul si de Hristos iubitorul Ioan Petru Voievod, domn al tarii Moldovei a impodobit mormantul acesta doamnei sale Maria ce s-a si mutat la lacasurile de veci, vesnica ei pomenire, in anul 7037 (1529), luna iunie, a 28 a zi. Dimensiuni: lungimea l,790 m latimea 0,650 m.

 

8) Alaturi se afla mormantul lui Stefanita Voda. Lespedea mormantului este din gresie si are o sculptura cu motiv vegetal impletit mai larg, dar avand spatii libere mai mult decat la celelalte. Sculptura se aseamana intrucatva cu cea de la Bogdan cel Orb. Banda marginala are un ornament cu caracter bizantino-romanic. Inscriptia slavona care incepe cu o cruce cu doua brate, are urmatorul cuprins "Binecinstitorul si de Hristos iubitorul Io Petru Voievod, domnul tarii Moldovei a impodobit mormantul acesta nepotului sau Stefan Voievod, care s-a si mutat la lacasurile de veci in anul 7035 (1527)" luna. Sfarsitul inscriptiei este degradat.

 

Se pune acum intrebarea : de ce mormantul lui Stefanita Voda nu este asezat in primul loc, adica imediat langa zid sub baldachin cum ar fi fost normal din punct de vedere ierarhic si cronologic? Noi stim ca Stefanita Voda a murit in anul 1527, iar Maria sotia lui Petru Rares care este ingropata la locul cel dintai, a murit mai tarziu, adica in anul 1529. Parerea cea mai verosimila in legatura cu aceasta ni se pare a fi cea a parintelui Paulin Popescu care spune cu probabilitate ca in anul 1901, cu ocazia lucrarilor de restaurare a manastirii Putna, executata sub conducerea arhitectului Karl Romstorfer politia lespezilor a fost schimbata una in locul celeilalte.

 

9) In pridvor sub fereastra de miazanoapte langa usa, este mormantul Mitropolitului Teoctist, cel care in anul 1457 unsese pe Stefan Voda domn al Moldovei pe Campia Direptatii langa Suceava, cand poporul a ovationat pe tanarul fiu al lui Bogdan cu salutul "Intru multi ani de la Dumnezeu sa domnesti". Acestui Mitropolit care in anul 1470 sfintise Biserica manastirii Putna, Stefan Voda a poruncit sa i se sape lespede de mormant. Aceasta lespede are o decoratie formata din motive vegetale, strans impletite intre ele, care amintesc vrejurile meandrice. Pe margine poarta o inscriptie cu caracter decorativ care are urmatorul text: "Binecinstitorul domn al tarii Moldovei Io Stefan Voievod, fiul lui Bogdan Voievod a impodobit mormantul acesta parintelui nostru Mitropolitul Sucevei Preasfintitului Kir Teoctist/ care a si murit in anul 6986 (1478) luna noiembrie 18". Aceasta lespede are si un chenar marginal geometric compus dintr-o impletitura in patru.

Dimensiuni: lungimea 1,540 m ; latimea mare 0,790 m ; latimea mica 0,490 m. Piatra este asezata la nivelul pardoselii.

 

10) Tot in pridvor, in partea dreapta langa perete este mormantul mitropolitului Iacob Putneanul, care a refacut Manastirea Putna dupa cutremurul din 1739. Lespedea este sculptata la mijloc cu motive florale, iar la partea superioara se afla emblema mitropolitana formata din: mitra, engolpion, cruce si carja. Pe margine se afla o inscriptie in limba romana cu caracter cirilic, care la inceput are o cruce greaca cu bratele ornate. Inscriptia are urmatorul cuprins: "Acest grobnic iaste al Preasfintitului Mitropolit al Moldovei si innoitorul acestii sfinte manastiri Kir Iacob carele s-au mutat catra vesnicele lacasuri la anii 7286 (1778) in luna maiu 15". Acesta inscriptie continua pe marginea din fata a pietrei avand inainte o cruce cu doua brate si postament : "Carele din schima s-au numit Evtimie 1778". Peretele din fata al acestui mormant este ornamentat cu frunze de vita de vie si struguri iar pe alocuri cu motive vegetale alcatuite din frunze si flori dand un cadru in care este inscris un motiv vegetal. La mijloc, apare emblema mitropolitana insa, de data aceasta redusa numai la : mitra, cruce si carja, avand de o parte si de alta, spatiile completate cu doua coroane care amintesc coroanele voievodale. Aceasta lespede are dimensiunile : lungimea 1,640 m ; latimea 0,660 m.

 

11) Alaturi se afla mormantul parintilor dupa trup ai mitropolitului Iacob, care s-au calugarit la batranete. Este vorba de un singur mormant. Lespedea este impodobita cu motive ornamentale alcatuite din frunze si flori. Pare a fi o planta care creste dintr-un vas. Inscriptia in limba romana cu caracter ciliric, are urmatorul text: "Sub aceasta piatra zac oasele robului lui Dumnezeu Andrian ieroschimonah si Mariana monahia dupa trup parinti a Preasfintitului Mitropolit al Moldovei Kir Iacob ale carora oase s-au adus aicea la anii 7266 (1758) ianuarie 20". Dimensiuni: lungimea 1,650 m; latimea 0,610 m.

 

12) Tot in pridvorul bisericii in peretele de la sud-vest este un fragment de piatra pe care se mai poate citi o parte din inscriptia slavona, care are urmatorul text: "Care s-a mutat la vesnicul lacas in anul 7060 (1552) luna."

Dimitrie Dan afirma ca in anul 1902 cand s-a facut restaurarea manastirii, s-a gasit un fragment de piatra sub scara care duce in pridvorul bisericii si avea urmatoarele dimensiuni: lungimea 1, 500 m; grosimea 0,190 m. Este vorba de fragmentul a carui inscriptie am dat-o mai sus.

 

13) In exteriorul bisericii in partea de nord a altarului este mormantul lui Teofan episcop de Radauti. Lespedea de pe acest mormant este sculptata cu motive vegetale. Aceasta sculptura consta din doua tulpini care se impletesc dand forma unor cercuri si urmarind o linie centrala care leaga cele doua capete de-a lungul pietrei. In cele patru colturi se afla patru flori dezvoltate amintind rozetele. Lespedea are urmatoarea inscriptie: "Aceasta este piatra mormantului care si-a facut-o siesi Teofan fost episcop de Radauti iesit din Putna care a si murit in 7178 (1670).

 

In partea de sud a altarului mai sunt doua morminte unul al episcopului Isaia Balusescu si altul necunoscut.

 

+ Epifanie Norocel

 

 

.

09 Octombrie 2007

Vizualizari: 12061

Voteaza:

Mormintele voievodale de la Putna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE