Programul pelerinajului de Florii din Arhiepiscopia Iasilor

Programul pelerinajului de Florii din Arhiepiscopia Iasilor Mareste imaginea.


Pelerinajul de Florii, devenit traditional in Arhiepiscopia Iasilor, se va desfasura sambata, 15 aprilie 2006, intre orele 12.00 - 19.30. Pelerinajul va incepe in Protopopiatul Saveni si se va incheia la Ceahlau. In municipiul Iasi, vor merge in pelerinaj preotii si credinciosii din cele doua protopopiate, Iasi I si Iasi II.

Mai multe detalii despre programul orar ne-a oferit pr. Ciprian Apetrei, directorul postului de radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: 'Sambata, intre orele 13.00-19.30, se va desfasura in Arhiepiscopia Iasilor, pelerinajul de Florii. Vom incepe de la Saveni si vom ajunge pana la Ceahlau, in protopopiatele Arhiepiscopiei Iasilor, in acelasi timp vom merge axati pe pelerinajul care va fi in Iasi, unde este si centrul acestui pelerinaj, care dateaza de mai multi ani, un moment foarte important cu care Radio Trinitas va obisnuit in ultimii ani'.

In Iasi, ultimul pelerinaj de Florii organizat inainte de revolutia din 1989 a avut loc in 1947. Traditia a fost reluata in 1990, la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Detalii despre istoricul acestui pelerinaj ne-a oferit pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I: 'Traditia noastra locala arata ca ultima data, un pelerinaj de acesta a fost in 1947 si trebuie sa recunoastem ca punctul de plecare al acestei traditii frumoase este Biserica Barboi. Facem aceasta precizare ca sa aratam ca, asa cum foarte frumos ne spunea IPS Mitropolit Daniel, totdeauna, daca traditiile sunt bune, sunt constructive, sunt edificatoare, ele intaresc credinta noastra, trebuie pastrate si amplificate, urmarite ca atare si respectate. Aceasta traditie, care s-a intrerupt in vremea dictaturii, din 1947 pana in 1990, ea nu a mai functionat, nu a mai fost, iar aceasta traditie, de la un an la altul, s-a schimbat, s-a dimensionat, s-a marit, s-a amplificat, incat s-a ajuns acum ca in toata Arhiepiscopia noastra sa fie aceasta frumoasa traditie, in toate protopopiatele'.

Despre traseul pe care il vor urma pelerinii sambata, in municipiul Iasi, ne-a vorbit pr. Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi II: 'S-a ramas la aceasta forma de a se merge de la Biserica Barboi spre Catedrala, intrucat este un traseu mai apropiat de Catedrala mitropolitana, pentru ca daca am incercat sa facem de la alte biserici, asa dupa cum in anii trecuti hotaram de comun acord ca sa incepem un astfel de pelerinaj si de la nou infiintata parohie 'Intrarea in Ierusalim a Domnului', din Tatarasi, ar fi foarte greu pentru ca ar trebui sa trecem prin multe intersectii ale municipiului, si atunci am incurca mult circulatia, dar se infratesc cele doua protopopiate, asa cum o fac de fiecare data la evenimente deosebite. Va pleca acest pelerinaj de la Biserica Barboi, dar pe traseu va merge pe langa acele biserici care apartin Protopopiatului II Iasi, si m-as referi la Biserica Alba sau Schimbarea la Fata, dupa aceea la Biserica Barnovschi, Biserica 'Sf. Lazar', 'Sf. Nicolae Domnesc' si dupa aceea se va intra pe linia dreapta, 'Sf. Trei Ierahi' si Catedrala mitropolitana'.

Mitropolia Moldovei si Bucuvinei

.
Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2012

Vizualizari: 5089

Voteaza:

Programul pelerinajului de Florii din Arhiepiscopia Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE