Muzica bisericeasca si colindele - o soliditate si o constanta a neamului romanesc

Muzica bisericeasca si colindele - o soliditate si o constanta a neamului romanesc Mareste imaginea.


Muzica bisericeasca si colindele - o soliditate si o constanta a neamului romanesc

A treia editie a Festivalului coral de muzica religioasa din Capitala s-a incheiat la sfarsitul saptamanii trecute, dar ecourile armoniilor dumnezeiesti care au rasunat in Palatul Patriarhal nu se vor stinge prea curand pentru cei care au dorit sa asculte cantarile de bucurie vestind Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos. Trei mari concerte, reunind 18 formatii corale din Bucuresti si din tara, au adus in atentia publicului exceptionale piese corale ale unor mari compozitori romani: Gavriil Musicescu, Gheorghe Cucu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, D.G. Kiriac, Nicolae Lungu si altii dar si ale unor renumiti compozitori straini, precum si colinde.

        Festivalul coral de muzica religioasa din Capitala    Festivalul coral de muzica religioasa din Capitala

Vocile diafane ale copiilor din corul "Vlastarele Orastiei", gingasia si finetea interpretarii grupului coral "Ad libitum", armonia impecabila si maiestria vocilor din Corul de camera "Preludiu", vigoarea si forta interpretativa a unor coruri mari, impresionante cum sunt Corul Catedralei Arhiepiscopale Targoviste sau Corala "Nicolae Lungu" a Patriarhiei Romane sunt doar cateva repere ale varietatii, ale diversitatii formatiilor prezente la festivalul organizat de Asociatia Nationala Corala din Romania si Patriarhia Romana.

Harul revarsat prin muzica si armoniile divine s-au asternut peste sufletele noastre, aducand pace, liniste dar si multa bucurie, facandu-ne mai buni, mai intelepti, mai rugatori inaintea lui Dumnezeu.

Festivalul de muzica religioasa a fost totodata o lectie despre armonie, muzica si colinde, prin cuvintele rostite de inaltii oaspeti care s-au alaturat publicului.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la incheierea primei seri a Festivalului spunea:

"A sosit vremea cantarilor de bucurie care binevestesc Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos. Si aceasta veste mare a fost intotdeauna tainica iar cantarile sunt acelea care deslusesc Taina aceasta mare. Ati ascultat mai multe corale si, iata, aceasta prima seara a Festivalului, ajuns la a treia editie, organizat de maestrul Voicu Enachescu, s-a incheiat cu Corul "Preludiu". Maestrul Voicu Enachescu este cu adevarat acea personalitate care si-a pus amprenta asupra acestui cor dar n-a vrut sa mearga sa intampine pe Dumnezeu si pe oameni doar cu corul pe care-l dirijeaza. Maestrul Voicu Enachescu este presedintele Asociatiei Nationale Corale din Romania. Pentru ca si-a luat aceasta sarcina, nu usoara dar atat de frumoasa, de a organiza acest festival am vrut sa poposesc in seara aceasta, aici, tocmai pentru a aduce un omagiu cantarii corale si slujitorilor ei.

Festivalul coral de muzica religioasa din Capitala

Ce este muzica aceasta corala?

Este cu adevarat o armonie dumnezeiasca. Se intreaba oamenii din toate locurile si din toate timpurile: "Ce limba au vorbit stramosii nostri in Rai inainte de pacat?" S-au emis diferite pareri. Nici o parere nu poate fi luata in seama. Stim de la Sfintii Parinti ca limba din Rai n-a foat o limba articulata ca a noastra, ci in Rai a fost un limbaj al Harului iar armonia Harului dumnezeiesc, izvorator din Fiinta dumnezeiasca, cu nimic n-a putut fi asemuita de cineva decat cu armonia muzicala. Cuvantul rostit zideste dar cuvantul cantat uneste. Un text foarte frumos pe care-l recitam se poate asemana cu un copac cu ramuri alese dar caruia ii lipseste ceva. Acel copac n-are frunze si n-are flori. Textul cantat in armonie este ca un copac plin de ramuri, de frunze, de flori si de mirosuri. Aceasta este muzica ce da cu adevarat armonie, aceasta muzica corala. De aceea pentru slujirea acestei muzici corale romanesti noi va aducem un omagiu deosebit. In seara aceasta a inceput Festivalul muzicii corale romanesti de sorginte religioasa, unita cu colindele. Este vestea cea mare care cu adevarat ne patrunde in suflete. Am putea sa spunem ca n-am intelege nici pe un sfert Taina Nasterii Pruncului Iisus daca n-ar fi colindele, daca n-ar fi aceste armonii. Si aceste armonii sunt cele care ne unesc pe noi cu Dumnezeu.

Festivalul coral de muzica religioasa din Capitala

Vreau sa va multumesc in mod deosebit pentru ca m-ati chemat alaturi de dvs., sa fim impreuna slujitori la aceasta osteneala a coralei romanesti. Si vrem ca aceasta corala sa se invioreze, vrem ca toti tinerii sa invete sa cante. Cand toti vor sti sa cante si vor putea sa cante inseamna ca inimile tuturor au fost cucerite de Harul Duhului Sfant. Cantarea armonioasa este o actiune a Harului. De aceea oamenii devin mai buni atunci cand invata sa cante. Noi nadajduim ca si cei ce au ascultat coralele din acest festival vor deveni cu adevarat o vistierie de bogatie sufleteasca", a mai spus IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Cu ocazia Festivalului muzicii religioase, P.S. Vicentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal, a transmis celor prezenti binecuvantarea Parintelui Patriarh Teoctist si bucuria cu care Prea Fericirea sa a dispus sa gazduiasca din nou, in Palatul Patriarhal, aceasta prezenta a muzicii corale bisericesti.

Din Cuvantul P.S Vicentiu Ploiesteanul:

" Corul ne poate ajuta pe noi sa avem o legatura puternica cu Dumnezeu. Iata de ce PF Patriarh Teoctist, Biserica Ortodoxa Romana au incurajat si incurajeaza muzica corala si ne bucuram ca atatea voci tinere, copiii nostri care in aceasta perioada sunt deosebit de agresati de multe alte probleme, de multe ispitiri, cum spun Sfintii Parinti, isi gasesc timp sa se aplece asupra muzicii, s-o cunoasca si sa ne aduca, noua, frumusetile muzicii, aceasta muzica daruita si binecuvantata de Dumnezeu pentru a ne ajuta pe noi sa ne apropiem de El si sa-L cunoastem mai bine pe Dumnezeu. Dumnezeu sa binecuvateze stradaniile organizatorilor, ale dirijorilor si membrilor acestor grupuri corale!"

Festivalul coral de muzica religioasa din Capitala

D-l Razvan Ionescu, profesor de retorica la Facultatea de Teoligie din Constanta, s-a dovedit a fi un foarte inspirat prezentator al Festivalului dar inainte de toate un excelent orator si indrumator al tinerei generatii.

D-l profesor Razvan Ionescu:

" Ma gandeam ce sa va spun la inceputul acestei seri in timp ce urcam (a cata oara in viata mea?) Dealul Mitropoliei. Si ma gandeam ce inseamna acest deal pentru mine si, probabil, pentru multi care-l urca in timpul vietii. Dealul Mitropoliei, la fel ca si biserica de-aici si ca Sf. Dimitrie Basarabov care ne vegheaza si-n aceasta seara, reprezinta constanta, reprezinta certitudinea, reprezinta fundamentul. De-a lungul timpului Dealul acesta a fost urcat de foarte multi oameni. A fost urcat de regi, a fost urcat de presedinti, de ministri, de oameni politici, mai mult sau mai putin controversati. Toti s-au dus. Sfantul a ramas. El reprezinta constanta, fundamentul care insoteste, in trecerea lor pe pamant, generatii dupa generatii. Tot un tip de constanta, de soliditate, de fundament sunt si colindele. Si cata bucurie am avut acum 17 ani cand am putut, in sfarsit, sa auzim colinde, sa le cantam in deplina libertate si sa le ascultam si in afara bisericii, nu numai in interiorul ei! Si iata ca astazi, dupa 17 ani, sunt oameni care spun ca icoanele trebuie scoase din scoli, ca semnele religioase ii agreseaza pe unii si ma gandeam ca, undeva la inceputul anilor '90, pe peretele din spate, regretatul poet Ioan Alexandru a agatat o cruce. Si astazi sunt voci care cer sa fie scoasa. In sala sunt generatii care au trecut si timpul de dinainte de '90 si timpul de dupa. Sunt tineri care n-au apucat vremurile de atunci. Au fost vremuri in care minti, la fel de "sprintene" ca si cele care astazi cer sa fie scoasa crucea din scoala si icoanele de pe pereti, au interzis cuvinte. Nu se puteau rosti la radio, in spectacole, in presa, nu puteau aparea in scrieri cuvinte precum biserica, cruce, Hristos, preot, rugaciune. Exista o lista si acea lista era urmarita cu foarte mare atentie. Ce mare asemanare, nu? Astazi, in libertate, oameni care se pretind a fi corifei ai democratiei, refac lista, lista din timpul comunistilor. Si de asta, pentru voi tinerii din sala care n-ati apucat acele vremuri, eu, in numele celor care au iesit in strada in '89 si in numele celor care au repus icoana si crucea la locul lor, imi cer iertare, incep prin a-mi cere iertare ca iata, dupa 17 ani, sunteti supusi la asemenea agresiuni.

           Festivalul coral de muzica religioasa din Capitala

Colindele, alaturi de muzica bisericeasca sunt si ele un fundament, o constanta, o soliditate a neamului nostru. Cine le-a scris, cand au aparut, cine le-a compus melodiile? Nu se stie. Ele vin din negura vremurilor si vin o data cu fiinta neamului romanesc care s-a nascut crestin. Noi n-am fost crestinati ca alti vecini ai nostri, din jurul nostru, incepand cu secolul al XVIII-lea, al XIX-lea si chiar al X-lea. Noi ne-am nascut crestini. Si colindele noastre vorbesc despre Sfantul Apostol Andrei, cel care ne-a crestinat si a propovaduit in Dobrogea. Si din pricina asta Biserica noastra este Biserica apostolica. Va rog sa-i primiti cu caldura si cu prietenie pe acesti colindatori. Exista un obicei. Colindele se canta la fereastra crestinilor si inainte de a incepe, colindatorii intreaba: "Primiti cu colindul?" Si voi, daca vreti, spuneti: "Primim". Nu treceti cu usurinta peste acest raspuns. Pentru ca acest raspuns este ca o marturisire. Este egal cu acceptarea ca primim invatatura lui Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, ca Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu iar raspunsul "Primim" la intrebarea "Primiti colindatorii?" este echivalent cu Crezul."

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

.

11 Decembrie 2006

Vizualizari: 20285

Voteaza:

Muzica bisericeasca si colindele - o soliditate si o constanta a neamului romanesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE