Sensul cuvintelor: Precum in cer asa si pe pamant

Sensul cuvintelor: Precum in cer asa si pe pamant Mareste imaginea.

 

"Precum in cer asa si pe pamant"

 

Deoarece aceasta expresie urmeaza dupa cea de a treia cerere a R. D., majoritatea comentatorilor au inteles ca ea apartine acesteia. Dimpotriva, alti comentatori socotesc ca aceasta expresie se refera la toate cele trei cereri. Aceasta ultima parere, ca expresia "precum in cer si pe pamant" se refera la toate cele trei cereri o impartasim si noi, deoarece in acest fel se obtine o interpretare satisfacatoare si unitara a acestora, expresia subliniind si mai mult legatura stransa dintre primele trei cereri ale R.

D., legatura care, de altfel, este recunoscuta de toti comentatorii.

 

Cea mai obisnuita interpretare a acestei expresii este aceea ca se cere sa se implineasca voia lui Dumnezeu de catre oameni pe pamant, asa cum aceasta este implinita in cer de catre ingeri si sfinti. Deci se observa aici o opozitie intre cer (sau ceruri), unde ingerii implinesc poruncile lui Dumnezeu (Ps. 102, 20) si pamant, unde oamenii trebuie sa implineasca voia lui Dumnezeu dupa modelul ingerilor.

 

Alti comentatori interpreteaza, alegoric expresia "precum in cer si pe pamant". Astfel se vede intre cer si pamant opozitia intre spirit si trup, de aceea cerem ca voia lui Dumnezeu sa se implineasca atat in trupul, cat si in spiritul nostru. Apoi se vede opozitia intre credinciosi care sunt "cer" deoarece prin credinta in ei se face voia lui Dumnezeu, si necredinciosi care sunt "pamant". De aceea se cere ca cei care sunt inca "pamant" prin prima nastere sa devina "cer" prin nasterea din apa si Duh. Prin "cer" se mai intelege Hristos, iar prin pamant Biserica. In urma celor expuse pana acum, putem sa conchidem ca insusirea principala a primelor trei cereri ale R. D. este eshatologia, deoarece toate se vor implini complet in viata viitoare, in manifestarea glorioasa a imparatiei mesianice, care se pregateste continuu. Acest caracter eshatologic al lor este intarit de expresia "precum in cer si pe pamant".

 

P.S. Damaschin

 

.

04 Octombrie 2006

Vizualizari: 7851

Voteaza:

Sensul cuvintelor: Precum in cer asa si pe pamant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE