O mare sarbatoare la biserica din Baytali

O mare sarbatoare la biserica din Baytali Mareste imaginea.


O mare sarbatoare la biserica din Baytali, regiunea Odessa

Joi, 21 septembrie, in Ucraina, crestinii ortodocsi au sarbatorit Nasterea Maicii Domnului. Pentru locuitorii din satul Baytali, din regiunea Odessa, bucuria a fost cu atat mai mare cu cat a fost sfintita si noua biserica din satul lor. Tanarul preot paroh Antonie Cumpata si sotia sa, matuska Victoria au avut in aceeasi zi si o mare bucurie personala: botezul micutului Pantelimon, fiul lor, daruit de Dumnezeu la sfarsitul acestei veri.

O mare sarbatoare la biserica din Baytali

A fost o zi si o sarbatoare foarte frumoasa la Baytali, cu foarte multi oaspeti, veniti si din satele vecine. Desi foarte ocupat cu sfintirea bisericii, cu enoriasii, cu invitatii, Parintele Antonie ne-a acordat si noua cateva minute prin telefon pentru a ne impartasi atmosfera divina si bucuria acestei zile:

- Parinte Antonie cum ati intampinat aceasta zi de sarbatoare?

- In primul rand ii felicit pe toti cei care, in Romania si Republica Moldova sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului. Astazi in afara de hramul bisericii noastre mai avem o mare sarbatoare pentru ca am botezat pe pruncul nostru Pantelimom.

A fost aici un sobor de preoti din satele vecine si din Odessa, a fost si Parintrele Grigorie din Krutoyarovka, preot roman de aici din regiunea Odessa si am slujit in doua limbi, in slavona si romana, au fost si multi moldoveni din satele vecine si este o bucurie foarte mare, se simte asa o iubire intru Hristos intre cei care s-au rugat. Dupa Sfanta Liturghie am facut un drum al Crucii spre scaldatoarea de la Izvorul Nasterii Maicii Domnului, pe locul unde candva a fost o manastire de barbati, si acolo am sfintit aceasta scaldatoare pentru cei care vor sa cinsteasca acest loc, sa se roage si sa-si aminteasca de rugaciunile care candva au fost inaltate de monahii care au trait in aceste locuri.

- Am auzit ca aveti la Baytali o icoana deosebita a Maicii Domnului.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pre noi!

Este vorba despre icoana "Indrumatoarea din Baytali", este o icoana cinstita de parohia noastra. N-a fost inaltata la rang de icoana facatoare de minuni de catre Sfantul Sinod, dupa obiceiul Patriarhiei Ruse, dar are o binecuvantare aparte din partea IPS Agafanghel, Mitropolitul Odessei si Ismailului. Multa lume care se roaga in fata acestei icoane a primit raspuns la rugaciuni, unele doamne care mai multi ani n-au avut copii s-au rugat in fata icoanei si au zamislit apoi copii pe care acum ii asteptam sa se nasca.

O mare sarbatoare la biserica din Baytali

Ziua de 21 septembrie a adus un motiv in plus de bucurie pentru tanarul preot Antonie Cumpata, botezul baietelului sau care se numeste Pantelimon. De la doamna Lidia Cumpata, mama parintelui Antonie, am aflat ca tanara familie din Baytali are o foarte mare evlavie la Sfantul Pantelimon pe care-l considera ocrotitorul lor. Inainte de a ajunge la Baytali, parintele Antonie a petrecut o vreme, in ascultare, la Manastirea Sfantului Pantelimon din Odessa. Tot acolo in biserica manastirii a fost hirotonit preot. Si tot in acel frumos lacas de inchinaciune Dumnezeu a oranduit ca tanarul preot Antonie s-o intalneasca pe viitoarea sotie, matuska Victoria. Ucraineanca de origine, matuska Victoria vorbeste acum destul de bine romaneste spre incantarea intregii familii dar si a noastra transmitandu-ne prin telefon bucuria sa si urarile de bine pentru noi toti. Nasul copilului este preotul Grigorie Gamurar, tot roman din Ucraina. Parintele Grigorie isi aminteste cu multa bucurie cum si-a cunoscut finul:

"Sunt preot la parohia din satul Vadeni, numit acum Krutoyarovka din raionul Cetatea Alba (Belgorodnestrovskiy) din Ucraina. L-am cunoscut pe finul meu la Poceaev, la marea lavra de acolo. Vorbeam ruseste dar accentul meu trada faptul ca sunt vorbitor al limbii romane. Si finul m-a intrebat: "Nu cumva sunteti din Moldova pentru ca vorbiti cu accent romanesc?" Eu i-am spus:"Sunt roman, dar din Ucraina". Asa am inceput sa tinem o legatura duhovniceasca pana cand Domnul l-a invrednicit sa-si aleaga pe calatoarea alaturi de el, pe viata, matuska noastra, fina Victoria. Intr-o zi au venit si mi-au spus:"Parinte, tineti-va bine, noi v-am ales de nanas." Bucuria mea n-avea margini dar era si grija ca situatia materiala la noi, ca-n fiecare sat, era limitata si ne gandeam ca la nanasi trebuie sa fie si buzunarele mai largi si mai umplute. Dar finul a spus: "Eu nu va aleg pentru buzunare, eu va aleg pentru ca sa am un confrate cu care sa ma pot simti si eu ca la mine acasa, ca pestele in apa sa." Si iata ca de-acum au trecut, de Dumnezeu binecuvantati, doi ani si astazi s-a increstinat, a venit la Sfanta Biserica inca un suflet de crestin, pruncusorul lor mult asteptat, Pantelimon (in limba greaca inseamna plin de mila). Si astazi am implinit aceasta misiune imbucuratoare de a le fi de-acum si cumatru. Si speram sa mai aiba copii cati va binecuvanta Domnul, sa-i intareasca Domnul pentru ca sunt amandoi frumosi si mintosi. Imi place ca parintele Antonie este un preot cu mult har, simti asta cand te rogi impreuna cu el. Astazi am slujit impreuna. Parintele a slujit jumatate in limba rusa si jumatate in limba romana iar eu numai in limba romana si vedeam la multi oameni raspuns in ochii lor, ca sunt si ei romani. Aici la Baytali sunt doar 30 la suta romani, restul sunt ucraineni dar au venit romani si din alte sate si m-am bucurat ca noi aici suntem pe teritoriul Basarabiei si neamul. cum se spune, sangele apa nu se face."

Parintele Grigorie a acordat asta iarna un interviu la Radio Romania Actualitati. Impresia pe care a produs-o asupra ascultatorilor a fost foarte puternica. Un preot din Pitesti, o enoriasa de la biserica Stavropoleos din Bucuresti si alti ascultatori au dorit sa ia legatura cu parintele Grigorie pentru a-l ajuta cu carti in limba romana. Recent parintele s-a intalnit la Bucuresti cu cativa dintre cei care au dorit sa-l cunoasca:

"Am venit intr-adevar la Bucuresti pentru doua zile. Iesind din Ucraina si din Moldova acolo la Bucuresti se deschide o alta lume, o noua Europa cum mai zic altii, incepand de la drumuri si terminand cu marinimia crestinilor de acolo, a oamenilor de rand. Ma simteam ca la mine acasa, parca aveam aripi dar nu mai spuneam la nimeni. Asa sunt eu. un om, patriot. Am ajuns seara in Bucuresti, am ramas doua zile prea putin insa pentru a ma inchina la toate bisericile si manastirile care sunt indeajuns pentru duhovnicia oamenilor din Bucuresti. Peste catva timp voi reveni pentru ca s-au mai gasit binevoitori crestini care doresc sa ma ajute financiar si cu carti religioase in limba romana de care avem foarte multa nevoie dupa ce, in 1967, au fost arse toate cartile si mai mult de jumatate din icoane de catre autoritatile din satul nostru care propagau ateismul. Si noi am dus o mare lipsa de carti, ne foloseam de cartile in limba moldoveneasca cum se spunea atunci, de fapt limba romana, dar cu slove, cu litere chirilice, slavonesti. Doamna preoteasa a alcatuit un cor de copii, ingerasi, care canta foarte frumos dar cand ii pui sa citeasca nu mai pot citi acele slove arhaice si este greu de inteles pentru enoriasii nostri aceasta limba arhaica. In Bucuresti am dat si pe la sediul Patriarhiei unde am fost primit, au binevoit sa ma ajute si ma asteapta sa vin iarasi pentru ca sa-mi doneze o Evanghelie de pe Sfantul Prestol, fiindca cea pe care o avem acum este data pe un timp limitat de parohia din apropiere care este tot romana. De la Patriarhie imi vor dona si cateva carti de stricta necesitate pentru a sluji Sfanta Liturghie in limba noastra materna, limba romana.

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

http://www.parintele.info/

Adresa pe internet in limba rusa:
www.o-antoniy.narod.ru
e-mail: otets-antoniy@ukr.net
tel: +38 050 196 71 12

Cont bancar: nr.cont.7206458, Raiffeisen Bank, sucursala Sebastian,
cod IBAN: RO 09 RzBR 0000060007206458

Persoana de legatura in Bucuresti: domnisoara Cumpata Olga, tel: (+4) 0726 646 733

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 5709

Voteaza:

O mare sarbatoare la biserica din Baytali 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE