Prea Fericitul Teoctist i-a inmanat Crucea Patriarhala rectorului Universitatii Dimitrie Cantemir

Prea Fericitul Teoctist i-a inmanat Crucea Patriarhala rectorului Universitatii Dimitrie Cantemir Mareste imaginea.


Cea mai mare distinctie a Patriarhiei Romane a fost, pentru prima data, conferita unui rector.


Eveniment unic in mediul universitar. Ieri, in ziua praznuirii Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, Prea Fericitul Parinte Teoctist, impreuna cu Prea Sfintia Sa, Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si soborul de preoti au oficiat slujba de tarnosire a capelei Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti. Traditia crestina prevede ca, in ziua tarnosirii, in altarul bisericii sa fie asezata o masa din piatra, cu un singur picior, amintind de piatra de mormant pe care se oficiau, pe vremuri, slujbele din catacombe. In piciorul mesei au fost asezate moastele unui sfant, alaturi de hrisovul care atesta ctitotirea locasului sfant.

In capela mica, neincapatoare pentru sutele de studenti veniti sa asiste la slujba, tinerii au facut coada pe holurile universitatii, penPF Teoctisttru a primi binecuvantarea Patriarhului Bisericii Romane: „Hrana a dat Domnul celor ce se tem de Dansul!” Paine sfintita, muiata in vin bisericesc, trupul si sangele domnului Iisus Hristos. La sfarsitul slujbei, fiecare credincios a primit o bucatica din panza muiata in mir si ceara, cu care a fost stearsa masa din altar. Ziua tarnosirii unei biserici este singura, de altfel, in care femeilor le este permis sa paseasca in altar.

Momentul culminant al zilei l-a reprezentat inmanarea „Crucii patriarhale” rectorului fondator al Universitatii Crestine, prof. univ. dr. Momcilo Luburici, „in semn de pretuire si de recunoastere a lucrului bine facut, savarsit spre propasirea Bisericii si a credintei, cu incredintarea ca aceasta cinstire va fi demna pentru infaptuirea si sporirea stradaniilor crestine”. Cea mai valoroasa distinctie oferita de Patriarhia Romana si acordata vreodata unui cadru universitar a fost prinsa la pieptul rectorului de insusi Prea Fericitul Parinte Teoctist, in aplauzele celor 500 de studenti si cadre universitare, invesmantate in robe negre, prezente in Aula Magna a Universitatii. „Crucea Patriarhala” a fost fondata in anul 1925 de catre primul Patriarh al Romaniei, Miron Cristea si se acorda „pentru ravna cu care oamenii de exceptie propovaduiesc valorile crestine”. „Doresc sa multumesc pentru aceasta inalta cinste si consider ca ea nu mi-a fost adusa mie, ci a fost acordata intregii universitati, celor 20.000 de studenti care invata in facultatile noastre din intreaga tara, celor 15.000 de absolventi si cadrelor didactice, o recunoastere a rolului important pe care aceasta universitate il joaca in educatia tineretului. Biserica si scoala sunt stalpii societatii romanesti. De altfel, primii invatatori ai acestei scoli au fost oamenii bisericii. Cele doua mari forte ale societatii au mers mereu impreuna si vor merge si de acum inainte. Asa a ajuns Universitatea „Dimitrie Cantemir” sa ocupe o pozitie importanta in invatamantul superior romanesc si sa fie recunoscuta atat pe plan national, cat si pe plan international”, a tinut sa precizeze rectorul universitatii. La randul sau, Prea Fericitul Parinte a tinut sa se adreseze studentilor, pe care i-a sfatuit sa se aplece si asupra Sfintei Scripturi si sa puna „la inima lor curata si buna” credinta. „Ma bucur foarte mult ca auziti si vedeti in universitatea voastra ceea ce nu se poate auzi in nici o alta universitate. Ca aveti ocazia aici sa patrundeti in biserica la orice ora, ca sa-i soptiti lui Dumnezeu ceea ce purtati in suflet, necazurile voastre.
Biserica din aceasta universitate este locasul lui Dumnezeu si fereastra catre imparatia lui Dumnezeu, acolo unde nu putem ajunge decat cu gandul, cu mintea curata, preocupata de adevarurile vesnice.” (Maria Barbulescu)

Sursa: Gandul

.

09 Noiembrie 2005

Vizualizari: 4153

Voteaza:

Prea Fericitul Teoctist i-a inmanat Crucea Patriarhala rectorului Universitatii Dimitrie Cantemir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE