Cum petrece Patriarhul Romaniei noaptea dintre ani

Cum petrece Patriarhul Romaniei noaptea dintre ani Mareste imaginea.


        Am fost intrebati de mai multi cititori cum isi petrece noaptea dintre ani Patriarhul Teoctist. „Buna intrebare“, ne-am zis, si pe data am urcat Dealul Patriarhilor, pentru a-l intreba direct pe liderul spiritual al romanilor. „Unde sa petrec Anul Nou decat in biserica?“, ne-a raspuns Patriarhul. „In care biserica?“, am insistat noi. „In paraclisul patriarhal, acolo unde, de 17 ani incoace, ma prinde miezul noptii, cumpana dintre ani“.

Am mai aflat ca in ajunul Anului Nou, in Palatul Patriarhal (care are, ca institutie, regim de manastire) are loc o mica reuniune, la care particpa numai „ai casei“, adica cele cateva monahii si cei cativa monahi care alcatuiesc personalul Resedintei. Aceasta austeritate comportamentala este datorata, in mare parte, celei de a doua zi, 1 ianuarie, cand se praznuieste Sfantul Vasile cel Mare si se citesc Molitfele acestuia. Atunci preotii trebuie sa fie odihniti, concentrati, seriosi. Nici o urma a petrecerii din ajun nu are voie sa razbata in cadrul slujbei de pe 1 ianuarie, si cu atat mai mult la citirea Molitfelor.


De cativa ani, insa, un obicei a prins viata in bisericile noastre. Ca urmare a Apelului facut in anul 2000 de Patriarhul Teoctist, de a petrece Anul Nou in biserica, tot mai multi crestini, impreuna cu preotii lor, fac acest lucru. Se roaga, canta impreuna, iar dupa ce clopotele (sau orologiile) bat de miezul noptii, se imbratiseaza, se felicita, dupa care cheful in familie sau cu prietenii poate incepe nestingherit. Cu masura, insa, caci a doua zi. „ne vede“ Sf. Vasile.


Pentru Dvs., dragi cititori, am mers la Paraclisul Patriarhal din cadrul Resedintei, pentru a va oferi o imagine a locului tainic unde se roaga Intaistatatorii Bisericii Ortodoxe Romane. Acolo sunt moastele Sf. Ioan Gura de Aur si ale Sf. Ambrozie al Mediolanumului (Milanului), precum si alte comori ale artei si spiritualitatii romanesti. Tot aici s-a rugat pentru tara Patriarhul Teoctist in momentele grele, ultimele mineriade fiind printre cele care au prilejuit fierbinti rugaciuni patriarhale.

Pe data de 1 ianuarie, la ora 17, Patriarhul Teoctist se intalneste cu toti preotii din capitala, pentru a-i felicita si a primi urarile lor. Este momentul destinderii si al ciocnirii unui pahar cu vin adevarat, bisericesc. Anul Nou poate sa inceapa.


                                                                                               Razvan BUCUROIU
                                                                                     Lumea credintei, anul II, nr. 1(6)

.

09 Octombrie 2007

Vizualizari: 5992

Voteaza:

Cum petrece Patriarhul Romaniei noaptea dintre ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE