IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Ardealului si Crisanei

IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Ardealului si Crisanei Mareste imaginea.


IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Ardealului si Crisanei

Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania (nascut la 18 martie 1921, comuna Glavile, judetul Valcea) este un cleric ortodox roman ce detine in prezent rangul de mitropolit al Mitropoliei Ardealului si Crisanei.. De asemenea, mai este cunoscut ca scriitor, poet si dramaturg al literaturii romanesti contemporane.

Scoala si activitatea pana in anul 1948

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a nascut la data de 18 martie 1921 din parintii Vasile Anania si Ana, in comuna Glavile-Pitesteana, judetul Valcea. A primit la botez numele de Valeriu Anania. A urmat scoala primara in satul natal, apoi cursul secundar l-a facut la Bucuresti. S-a inscris la Seminarul Teologic Central din Bucuresti ale carui cursuri le-a urmat in perioada 1933-1941. A frecventat si cursurile la liceele Dimitrie Cantemir si Mihai Viteazul din capitala, luandu-si bacalaureat in urma examenului sustinut la liceul "Mihai Viteazul" (1943).

In anul 1935, minor fiind, s-a inscris ca toti elevii in organizatia "Manunchiul de prieteni", organizatie a tineretului scolar de tip legionar. In anul 1936 era deja incadrat in "Fratia de Cruce", organizatie superioara celei dintai. Peste ani isi aminteste Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania: ..."Nu am apucat sa devin legionar din doua motive, unul formal si altul de fond: in ianuarie 1941, la vremea cand eu inca nu eram major (la aceea vreme majoratul era la 21 de ani) , "Fratia de Cruce" din Seminarul Central a fost desfiintata. In al doilea rand, in timpul scurtei guvernari legionare, dar si dupa aceea, mi-a fost dat sa vad si reversul medaliei, adica fata nestiuta a Garzii de Fier, cu care nu puteam fi de acord. Marturisesc insa ca in "Fratia de Cruce" din Seminar nu se facea politica, nici antisemitism, ci doar educatie, si ca nu am avut de invatat decat lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam si de patrie, corectitudine, disciplina in munca, cultivarea adevarului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu."

In anul 1941 a fost retinut, o luna de zile pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar. Marturiseste in continuare inaltul prelat: ..."Dupa trei saptamani am fost eliberat, dar in cazierul meu a ramas fisa cu calificativul "legionar", un stigmat de care, orice ai face, nu scapi o viata intreaga. Nu am facut parte niciodata dintr-un partid politic, dar am fost si am ramas pe dreapta". In anul 1942 a fost arestat si condamnat din nou, la sase luni de inchisoare, pentru ca ar fi detinut in podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme.

Ajunge apoi student la "Facultatea de Medicina" si la "Conservatorul de Muzica" din Cluj in toamna anului 1944, dupa ce nordul Ardealului, rapit nemilos de Dictatul de la Viena, revine patriei Romane. Aici, ca presedinte al studentilor din Centrul Studentesc Petru Maior, a organizat si condus greva studenteasca cu caracter anticomunist, dupa instaurarea guvernului "democratic" condus de Petru Groza la 6 martie 1946 si totodata antirevizionista impotriva celor care nu erau de acord cu revenirea Ardealului la Romania. In urma acestui protest al studentimii, a fost exmatriculat de noile autoritati.

Ulterior, si-a continuat studiile la "Facultatea de Teologie" din Bucuresti si la "Academia Andreiana" din Sibiu, obtinand titlul de "licentiat in teologie" (1948).

Teologul

La 2 februarie 1942 s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti, dandu-i-se numele de Bartolomeu. In acelasi an, la 15 martie 1942, a fost hirotonit ierodiacon, slujind in aceasta calitate la Manastirile Polovragi si Baia de Aries. Dupa greva studenteasca de la Cluj, fiind inlaturat din Facultatea de Medicina in anul 1947, a ajuns staret la Manastirea Toplita din judetul Harghita.

Intre anii 1948-1949 a fost intendent la Palatul Patriarhal, iar apoi, intre anii 1949-1950, inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc. Intre anii 1950-1951 a fost asistent la catedra de Istorie Bisericeasca Universala la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, iar intre 1951 si 1952, decan al Centrului de Indrumare Misionara si Sociala a Clerului, la Curtea de Arges. In perioada 1952-1958, detine functia de Director al Bibliotecii Patriarhale din Bucuresti.

In anul 1958 a fost din nou arestat, pentru activitate legionara inainte de 23 august 1944 (era unul din principalele motive de arestare a securitatii: Ce politica ai dus tu sau parintii inainte de 23 august 1944). A fost condamnat de catre Tribunalul Militar Ploiesti la 20 de ani de munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale". Si-a ispasit pedeapsa in inchisoarea de la Aiud la sectia "politici". In timpul detentie i-a murit mama, iar el nu a fost instiintat, afland asta dupa eliberare in anului 1964. Eliberare s-a facut, nu numai dansului, la toti detinutii politici in urma unui decret dat de autoritatile comuniste de desfiintare a detentiei politice.

A fost trimis in anul 1966 de catre BOR in America, unde a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de aici: secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Serviciului "Publicatii". In anul 1967 a fost hirotonit ieromonah de catre Arhiepiscopul Victorin, acordandu-i-se din partea Sfantului Sinod rangul de arhimandrit. Tine nenumarate conferinte si face parte din mai multe delegatii ale Bisericii Ortodoxe Romane peste hotare.

A participat la diverse conferinte in Detroit, Chicago, Windsor si Honolulu, fiind ales ca membru in delegatia Bisericii Ortodoxe Romane care a vizitat Bisericile vechi orientale din Egipt, Etiopia si India (1969).

Reintors in tara, este director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, intre anii 1976-1982. In anul 1982 se va retrage la Manastirea Varatec, pentru a se dedica scrisului. Operei sale scriitoricesti, deosebit de bogata, va adauga una de exceptie: diortosirea si adnotarea Sfintei Scripturi, dupa Septuaginta. De fapt, aceasta lucrare o va elabora si desavarsi dupa alegerea ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, la 21 ianuarie 1993. Dupa cum marturiseste singur, aceasta opera i-a solicitat peste zece ani de munca de ocnas dar, in acelasi timp, i-a oferit Inalt Preasfintiei Sale si noua tuturor, de astfel, bucuria de a avea o Biblie intr-o limba frumoasa si curgatoare, limba romana. Biblia aceasta, tiparita in anul 2001 a devenit si editia jubiliara a Sfantului Sinod.

Mitropolit al Clujului

In primavara anului 1990, Prea Cuviosul Arhimandrit Bartolomeu Anania a facut parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, alaturi de marii clericii ai vremii: Staniloae, Galeriu, Voicescu, Marchis si mirenii Bernea, Baconsky, Dumitrescu.

La 21 ianuarie 1993 este ales ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Hirotonirea intru arhiereu si instalarea in Catedrala din Cluj-Napoca a facut-o Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist pe data de 7 februarie 1993, inconjurat fiind de un sobor de ierarhi si de o mare multime de credinciosi.

Din acest moment a inceput misiunea de exceptie in fruntea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. In toamna anului 2005, nemultumit ca Andrei Andreicut, candidatul pe care l-a sustinut in mod public, nu a fost ales in functia de mitropolit al Ardealului, a initiat ruperea episcopiilor din nordul si centrul Ardealului de sub jurisdictia scaunului mitropolitan de la Sibiu.

Joi, 2 martie 2006, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat pe Prea Cuviosul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Aceasta noua mitropolie, infiintata canonic de catre Sfantul Sinod la 4 ianuarie 2005, a fost trecuta in Statut si i s-a stabilit denumirea de catre Adunarea Nationala Bisericeasca pe 1 martie 2006. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006 de catre un sobor de ierarhi in frunte cu Prea Fericitul Patriarh Teoctist.

Scriitorul

S-a afirmat in literatura inca de pe bancile scolii, facandu-si debutul in anul 1936 la revista "Vremea", apoi la revista "Dacia Rediviva", al carei redactor principal a si fost. Dupa ani a colaborat la revistelor: "Gazeta Literara", "Luceafarul", "Magazin Istoric", "Ateneu" si altele.

A publicat in revistele centrale bisericesti, "Glasul Bisericii","Mitropolia Olteniei", buletinul si calendarul "Credinta" din Detroit, "Renasterea" de la Cluj (unele sub pseudonimul Vartolomeu Diacul). Din punct de vedere al scrisului duhovnicesc, din multele lucrari amintim "Filele de acatist" (1976), "Actiunea catolicismului in Romania interbelica" (1992) si ultima aparitie, "Cartea deschisa a Imparatiei", o talcuire competenta a Sfintei Liturghii izvorata din experienta de bun orator a Inalt Preasfintiei Saleblicat, articole cu caracter teologic, predici, note si comentarii.

Vorbind de activitatea sa de dramaturg trebuie sa mentionam dramele: "Miorita"; "Mesterul Manole"; "Du-te vreme, vino, vreme!"; "Paharelul cu nectar" (fantezie pentru copii); "Steaua Zimbrului"; "Poeme cu masti".

In anul 1982 a obtinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Alegerea sa ca arhiepiscop, nu l-a facut sa abandoneze scrisul; astfel ca din anul 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. I-au aparut volumele de poezii: "Geneze"; "Istorii agrippine"; "File de acatist"; Anamneze"; "Imn Eminescului in nouasprezece canturi"; "Poezie religioasa romaneasca moderna". La acestea se adauga volumele de proza si de eseuri: "Strainii din Kipukua", "Greul Pamantului", "Rotonda plopilor aprinsi", albumul "Cerurile Oltului", "Amintirile peregrinului Apter" si multe altele, care ne pun in fata sufletului un mare literat.

Onoruri

Printre alte functii, premii si medalii cu care a fost distins Inalt Prea Sfiintitul Bartolomeu amintim: presedinte de onoare al Fundatiei "Nicolae Steinhardt" (1993); membru de onoare al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj (1993); premiul special pentru volumul "Din spumele marii", la Salonul de carte din Oradea (1995); senator de onoare si membru al Marelui Senat al Universitatii Babei-Bolyai" din Cluj-Napoca (1996); premiul "Cartea anului", pentru volumul "Din spumele marii", la Salonul national de carte din Cluj-Napoca (1996); Marele Premiu pentru poezie al Festivalului international de poezie "Lucian Blaga", Cluj-Napoca (mai 1999); diploma si medalia Academiei de Arta, Cultura si Istorie din Brazilia (mai 2000); de la Presedintia Romaniei, Medalia Comemorativa "150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu si Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Mare Cruce (2000); premiul pentru Opera Omnia, al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj (martie 2001) s.a.

De asemenea, IPS Bartolomeu i-au fost decernate titlurile de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (1 iunie 2001); Doctor honoris causa al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca (7 iunie 2001); "Cetatean de onoare" al municipiului Cluj-Napoca (25 ianuarie 1996); "Cetatean de onoare" al municipiului Bistrita (martie 2001).

Pentru activitatea sa ecleziastica a fost distins cu: Crucea Patriarhala - Bucuresti, Ordinul Sfantului Mormant al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel al Patriarhiei Antiohiei.

Sursa: wikipedia.org

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2012

Vizualizari: 8014

Voteaza:

IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Ardealului si Crisanei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE