Mitropolitul Ilarion al Silistrei

Mitropolitul Ilarion al Silistrei Mareste imaginea.



       Acum, la inceput de an, gandul ne duce la Sf. Apostol Andrei cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei si al romanilor, care ne vegheaza pururi si e impreuna cu noi mereu. Am fi bucurosi sa stim ca noi, romanii, am fi uniti mereu, asa cum Sarbatoarea Sfantului Andrei aduce impreuna, la Pestera din Dobrogea unde a locuit vremelnic, mii de credinciosi, preoti si arhierei. Praznicul Sfantului Apostol Andrei a reunit moastele a sapte Sfinti, intre care si pe cele ale Sfantului Dasie din Bulgaria, aduse de Mitropolitul Ilarion al Durostorumului (Silistrei).

 


-Inalt Prea Sfintia Voastra, bine ati venit pe pamant romanesc! Ce reprezinta pentru Mitropolitul Silistrei vecine aceasta mare sarbatoare a Dobrogei si a intregii Romanii?

-Am venit special la invitatia IPS Teodosie al Tomisului. Este o mare sarbatoare a Bisericii Ortodoxe. Sf. Andrei e primul Apostol care a adus in Balcani si in Mica Scitie, cu mila lui Hristos, credinta crestina, el este primul ce ne-a adus lumina...

 

-De ce este bine ca oamenii sa vina la Sfintele Moaste, mai ales de Ziua Sfintilor?

-Daca privim sfintele moaste ca pe o sticla in care punem ulei de trandafir, este un miros foarte frumos. Cand nu mai e uleiul, sticla tot miroase! Si Dumnezeu a dat darul acesta Sfintilor - care au fost martirizati pentru credinta - de a face minuni. Si de aceea Sfintii sunt daruri foarte scumpe pentru noi. Daca noi stam in fata Sfintelor Moaste, e ca si cum am sta in fata Sfintilor vii. Daca, de exemplu, parintii, mama noastra nu mai traieste, si avem ceva de la ea, acela devine un lucru foarte scump noua. La fel si cu Sfintele Moaste. Ele reprezinta ceva foarte pretios pentru noi toti.

 

-Traim o vreme in care tentatiile ne asmut mandria. Cum sa facem sa ne smerim?

-Daca vrem sa fim smeriti, sa ne gandim ca noi suntem pacatosi in fata lui Dumnezeu si credinta noastra ne smereste. Dumnezeu vede cu mare mila cine se smereste. Si daca avem si credinta mare si credem ce a spus Mantuitorul nostru ucenicilor Sai, si noi putem sa fim smeriti.

 

-Dumnezeu ne porunceste: "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti". Teoretic, pare simplu. Practic, e mult mai greu. Cum sa facem acest lucru?

-Dumnezeu zice: daca oamenii va fac voua bine si voi faceti-le lor bine. Nu vreti ca oamenii sa zica ceva rau despre voi. Asa ca nici voi nu ziceti nimic despre altii! Daca vrem ca oamenii sa ne iubeasca, sa fie si reciproc. Si daca faci bine altora, in mod sigur te ajuta si altii pe tine.


-Deci iubirea sa se vada in fapte?

-Cum vrei sa fie oamenii cu tine, asa sa fii tu cu ei! In toate!


-Romanii chiar au un proverb: "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face". Inalt Prea Sfintia Voastra, multi oameni cu care ma intalnesc spun: "Eu am credinta mea in Dumnezeu" si, daca ii intreb de biserica, ei imi spun ca se roaga acasa suficient. Ajunge atat?

 

-Si rugaciunile de acasa dau slava lui Dumnezeu, dar harul deplin este in biserica. "Unde se aduna doi-trei in numele Meu, si Eu sunt cu ei". Si daca Mantuitorul e cu ei, harul lui Dumnezeu este acolo. Ati vazut ca la Sf. Liturghie toti oamenii canta. Si atunci vine harul lui Dumnezeu asupra adunarii. Si cand oamenii nu stiu sa-si faca cruce, in biserica ii vad pe ceilalti si invata unii de la altii.

 

-Ce sfaturi dati, in special tinerilor, pentru mantuire?

-Doresc sa spun tinerilor, cu rugaciunile lui Dumnezeu, ale Domnului nostru Iisus Hristos si ale  Sf. Apostol Andrei, sa sporeasca credinta in Dumnezeu, pentru ca ea ne da prosperitate. Binecuvantarea lui Dumnezeu sa fie pentru toata Ortodoxia!

 

-Care sunt sfaturile pe care le-ati da cu precadere monahilor?

-Sunt trei lucruri pe care monahii trebuie sa le faca. In primul rand, sa faca ascultare, sa faca numai ce ii spune staretul si sa aiba smerenie. In al doilea rand, sa nu aiba grija de a fi imbracat frumos, de a avea bani; Doamne, pazeste de acest lucru! In al treilea rand, sa-si fereasca trupul si sufletul de toate pacatele.

 

-Ce le transmiteti, in incheiere, romanilor?

-Suntem bucurosi pentru aceasta sarbatoare pe care o traiesc din plin romanii. Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei sa aduca viata duhovniceasca si, cu rugaciunile sale, Dumnezeu sa dea binecuvantare pentru tot poporul roman si pentru intreaga Ortodoxie.


-La multi ani pentru intreg poporul roman si pentru toti ortodocsii!


                                                                                                  Interviu realizat de

                                                                                                  Manuela GOLESCU

                                                                                     Lumea credintei, anul III, nr. 2(19)

Pe aceeaşi temă

26 Iulie 2012

Vizualizari: 4782

Voteaza:

Mitropolitul Ilarion al Silistrei 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE