Pomelnicul, un loc unde cei vii si cei morti stau impreuna

Pomelnicul, un loc unde cei vii si cei morti stau impreuna Mareste imaginea.

Pomelnicul este o bucata de hartie pe care sunt mentionate numele celor dragi, nume primite la Botez sau la calugarie. In pomelnic sunt trecuti atat cei vii, cat si cei adormiti. Numele acestora sunt pomenite de preot in diverse momente liturgice: la Proscomidie, la Sfanta Liturghie, la Litie, etc. Cel care face un pomelnic, marturiseste ca cei dragi sunt vii in el. Ma minunez cand vad oameni care, ajunsi pentru prima data intr-o manastire, nu fac poze, nu cauta sa cumpere ceva, ci fac degraba un pomelnic.

Daca ne intrebam cate persoane putem trece pe un pomelnic, este bine sa stim ca putem trece atatea persoane cate putem purta in noi. Dumnezeu nu pune limite in aceasta privinta.

Trebuie sa retinem ca pe un pomelnic nu trebuie sa trecem decat numele, nu si situatiile. Cu toate acestea, se intampla ca omul sa ceara sanatate, sprijin in casatorie, ajutor la examene, etc, ca si cand Dumnezeu nu cunoaste ce ii este de trebuinta omului.

Uneori, din cauza ca nu locuim in Dumnezeu, ajungem sa vedem in El un prestator de servicii. Ii dam preotului pomelnicul si asteptam minuni. Uitam ca minunile nu se petrec stand in afara Sa, ci in unire cu El. Nici un timp nu este mai pretios decat cel petrecut cu preotul in a-i pomeni pe cei dragi. Cred ca cel mai dureros lucru e sa intri in Biserica, sa stii ca Hristos se jertfeste pentru tine, iar tu sa lasi un pomelnic ca sa te intorci in lume spre implinirea poftelor si a grijilor.

Pentru ca unii nu petrec multa vreme in Biserica, ei cred ca in orice moment din Liturghie pot lasa un pomelnic. Mai mult, sunt cazuri cand se enerveaza vazand ca preotul nu iese sa primeasca pomelnicul si ajunge sa bata in usa, ba chiar sa o deschida. Nu stiu de epicleza, de rugaciunile pe care preotul trebuie sa le rosteasca ...

Sa nu uitam ca dupa ce Cinstitele Daruri au fost acoperite, pentru cei pomeniti nu se mai pot scoate miride. (Miridele sunt scoase dintr-o prescura, atat pentru cei vii cat si pentru cei adormiti. Ele sunt asezate pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet, pentru ca dragostea lui Hristos cel jertfit Tatalui pentru neamul omenesc, sa se reverse si asupra celor pomeniti.)

E minunat ca printr-un pomelnic ne intalnim atat cu cei ce petrecem in aceasta viata, cat si cu cei trecuti la cele vesnice. Nu ne desparte decat o farama de timp pana la a sta tainic cu totii, fata catre fata. Sunt multe caile care duc la nefericire. Insa, din putinele cai spre fericire, voi aminti neincetat pomelnicul.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 35180

Voteaza:

Pomelnicul, un loc unde cei vii si cei morti stau impreuna 5.00 / 5 din 7 voturi. 4 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

pomelnicul sarindarele

Comentarii (4)

  • ioan mariaPostat la 2010-11-24 12:54

    Domnule Cocosila, Va multumesc pentru articole, sunt nu numai clare, bogate in informatii, dar si calde. Domnul sa va rasplateasca. Maria

  • Rodica MurariuPostat la 2010-09-25 19:06

    Stiu ca pomenirea celor vii si a celor adormiti, la Proscomidie,la alte sfinte slujbe, este o datorie sfanta- si ma gandesc cat de important este sa nu-i uitam pe cei dragi,cat de important este ca si copiii nostri sa aiba un exemplu in noi, pentru ca dragostea pe care o daruim astfel sa ne fie rasplatita mai tarziu, cand la randul nostru vom fi pomeniti intru vesnicie.

  • petronela goreaPostat la 2010-08-13 13:00

    cineva mi-a spus ca nu e bine sa am pomelnic scris la calculator, ci sa fie scris de mana pt ca tunci cand il scrii te gandesti la persoana respectiva. se poate da un raspuns? va multumesc mult.

  • Adriana Luiza ConstantinPostat la 2010-04-20 23:06

    Imi cer iertare, eu am ceva nelamuriri, parintele Cleopa spune ca daca treci in pomelnic anumite persoane nepreocupate de mantuire si in anumite pacate,urmeaza sa vina necazuri si asupra celor care ii trec si asupra celor trecuti in pomelnic, iar eu, care sunt in al patrulea an de cand am duhovnic samd dar stau tare prost cu partea de comunicare, chiar de curand l am trecut in pomelnic pe dirijorul de la corul bisericii si nu prea l stiu preocupat de mantuire si asemenea nasul meu...ca sa nu mai spun mai inainte vreme...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE