Schitul Cioclovina de Sus

Schitul Cioclovina de Sus Mareste imaginea.

Schitul Schimbarea la Fata si Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul

Schitul Cioclovina de Sus este unul dintre cele doua schituri aflate putin mai sus de Manastirea Tismana, comuna Tismana, judetul Gorj. Din cele mai vechi timpuri ale crestinismului, unii calugari traiau in manastiri, cenobitice, cu viata de obste, altii insa, pentru mai multa zdrobire a vrajmasului mantuirii si pentru o mai mare curatie a sufletului, se retrageau in pustietatile cele mai adanci, unde traiau in singuratate prin pesteri, si in lipsurile cele mai grozave, aproape ca fiarele salbatice.

Manastirea Tismana

Astfel de eremiti sau pustnici se aflau si-n marile paduri ale Tismenii. Paul de Alep ii mentioneaza in descrierea sa, zicand: „Pe dealurile inconjuratoare vietuiesc mai multi calugari piosi, cari vin la biserica in anumite timpuri ca sa primeasca Sfintele Taine. Vestindu-li-se sosirea Patriarhului Macarie, ei alergara la el ca sa primeasca iertarea pacatelor." Aceste retrageri de bunavoie in locuri mai pustii mai departate de zgomotul lumii, dadeau nastere la intemeiere de schituri, mai ales cand eremitul era vestit prin fapte bune.

Schitul Cioclovina de Sus - vedere inspre Manastirea Tismana

Manastirea Sfantului Nicodim, ca izovr al unui monahism autentic, isihast si pustnicesc, a izvorat o serie de mari nevoitori si tainice schituri. Unele schituri au provenit din roirea calugarilor care, in cautare de locuri pustii, prielnice sihastriei, paraseau incinta manastirii si-si formau chilii izolate, precum sunt cele doua Schituri de pe masivul Cioclovina. Alte schituri au luat nastere ca urmare a evlaviei boierilor vremii, care au fost ulterior inchinate Manastirii Tismana: Gura Motrului, Cerneti, Topolnita, Valea cu Apa. Unele dintre ele au ajuns, mai apoi, mari manastiri.

Schitul Cioclovina de Sus          Schitul Cioclovina de Sus - inainte de restaurare

Schitul Cioclovina de Sus - dupa restaurare          Schitul Cioclovina de Sus - dupa restaurare

Odinioara, aici erau ingrijiti cei bolnavi de ciuma; ingrijitorii acestora, numiti "ciocli", au dat numele intregii zone. O alta erminie a numelui locului este aceea care intemeiaza cuvantul pe doua cuvinte de origine turceasca, imprumutate insa de calugarii sarbi din aceasta zona: "cioc", care inseamna "mult", si "lovina", care inseamna "vanat", prin urmare ar insemna "mult vanat, multe animale".

Schitul Cioclovina de Sus - IPS Teofan resfintind bisericuta

Muntele Cioclovina se afla pe sine lacas neincetatelor rugaciuni ale unor suflete sihastre. Pe la inceputul secolului al XVIII-lea, din cauza razboaielor dintre turci si austrieci, pustiindu-se Manastirea Tismana, calugarii s-au risipit fiecare incotro a putut. Unii calugari fiind sarbi au trecut in tara lor, iar calugarii romani s-au afundat in padurile adanci ale muntilor Cioclovinei. Cele doua schituri de aici, care au constituit cetatea de rezistenta a pandurilor lui Tudor Vladimirescu, se afla intr-o zona greu accesibila, dar deosebit de pitoreasca.

Schitul Cioclovina de Sus - pisania cea veche

Schitul Cioclovina de Sus - pisania cea noua          Schitul Cioclovina de Sus - Muzeul Tismana

Din apropierea Manastirii Tismana este intru totul de pretuit un urcus pana la schiturile de pe Cioclovina. Odata pornind la drum, prima sihastrie a Manastirii Tismana, Schitul Cioclovina de Jos, isi asteapta deja rugatorii. Dupa aproximtativ 4-5 kilometri de mers pe cararile racoroase de munte se afla Schitul Cioclovina de Jos, ridicat in ajurul anului 1660, avand hramul Sfintii Voievozi, adica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Urmand o poteca marcata cu triunghi rosu, pana la acest schit se face in jur de o ora si jumatate, maxim doua.

Schitul Cioclovina de Sus - fresca cea noua

De la Cioclovina de Jos, dupa vreo trei kilometri de mers prin padure apare Schitul Cioclovina de Sus, acesta avand hramul Sfantul Prooroc Ilie (dupa ctitorie) si Schimbarea la Fata. Sihastria din varful masivului Cioclovina, ridicata in anul 1714, pare infipta in stanca; aceasta duce pelerinul cu gandul la "casa a carei temelie este puternic infipta pe stanca", de care vorbeste Hristos. Nici vremea si nici anii nu au reusit sa inlature acest locas de isihie; tot asa si sufletul zicit pe temelia pusa de Hristos, nimic nu il poate clinti.

Schitul Cioclovina de Sus - Maica Domnului Rugatoare

Schitul Cioclovina de Sus - scurt istoric

Schitul Cioclovina de Sus, cocotat la altitudinea de 970 de metri, pe impadurita Cioclovina, este ctitoria serdarului Cantacuzino, el fiind ridicat in anul 1714. Intre ctitorii acestuia este mentionat, alaturi egumenul Nicodim, serdarul Patru Obedeanu, vel serdar in vremea lui Stefan Voda Cantacuzino. Pe la inceputul secolului XX, doar deasupra usii interioare, se vedea o inscriptie in piatra, ramasa acolo ca prin minune: "Aceasta biserica facut-au Nicodim egumenul dimpreuna cu jupan Patru Obedeanu, sardar in zilele lui Stefan Voda, luna octombrie, ziua 20, anul 1714."

Schitul Cioclovina de Sus - fereastra

Bisericuta schitului a fost construita din piatra de siga, sparturi de stanca si caramida mica. Bisericuta are 7 metri lungime si 3 metri latime, intrarea in aceasta facandu-se din partea ei sudica. Bisericuta va fi acoperita si refacuta prin osardia arhimandritului Spiridon. In anul 1841, el a acoperit biserica si a refacut tampla cu icoane.

Schitul Cioclovina de Sus - Invierea Domnului

In anul 1909, istoricul Alexandru Stefulescu, vorbind despre acest schit, spunea: "Schitul este acum parasit si ruinat." Parasit mai multi ani, schitul s-a ruinat destul de tare pana in anul 1940, cand a fost restaurat partial. Din cele doua chilii care se mai vedeau la inceputul secolului al XX-lea nu a mai ramas nimic. Calugarii sihastri au disparut si nimeni nu s-a mai incumetat sa stea aici, in varf de munte, marginit de prapastii si batut de toate vanturile.

Schitul Cioclovina de Sus - sfant imnograf

Si totusi, in ultimii ani, viata de sihastrie a reinviat. In anul 1998 s-a facut casuta unde sta Maica Bartolomea, maicuta care se nevoieste in pustiu si care se ingrijieste de schit. In anul urmator, bisericuta schitului a fost tencuita si repictata. Fresca este pictata in fresca stil bizantin, de catre pictorul Grigore I. Popescu din Campulung. In anul 2004 s-a inlocuit acoperisul din tabla cu unul din sita mai potrivnic trasnetelor ce se abat vara in acest varf izolat de munte.

Schitul Cioclovina de Sus - Sfantul Altar

Bisericuta sihastreasca de la Cioclovina de Sus - Schimbarea la Fata - a fost resfintita in data de 31 iulie 2005, de catre Inalt Prea Sfintitul Teofan, pe atunci Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, si in prezent Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Tot acum s-a scris si noua pisanie: "S-a restaurat si s-a pictat in vremea I.P.S. Dr. Nestor, Mitropolitul Olteniei, si s-au terminat in timpul I.P.S. Teofan, noul Mitropolit, cu staruinta maicii starete Ierusalima si soborul Manastirii Tismana. Amin."

Schitul Cioclovina de Sus - Ccei trei tineri din cuptor

Schitul Cioclovina de Sus - Maica Bartolomeea          Schitul Cioclovina de Sus - rugaciune

Material VIDEO - Schitul Cioclovina de Sus si cuvantul Maicii Bartolomeea

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 18491

Voteaza:

Schitul Cioclovina de Sus 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE