Biserica Zaum - Ohrida

Biserica Zaum - Ohrida Mareste imaginea.


Biserica Zaum

Ohrida

Biserica Zaum se afla in rigiunea Ohrida, din sud-vestul Macedoniei. Orasul macedonean Ohrida, de mare importanta nationala si cu o deosebita istorie, este asezat pe malul Lacului Ohrida, la poalele Muntelui Galicica.

Cuibarit intre crestele muntilor inalti de pana la 2.800 de metri si Lacul Ohrida, orasul nu este impresionant doar prin istoria sa, ci si prin frumusetea deosebita a asezarii sale. Trecut in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, in anul 1980, orasul Ohrida este cu siguranta una dintre bijuteriile Macedoniei.

Arheologii considera ca orasul Ohrida este cea mai veche asezare umana din Europa, numai lacul in sine avand o vechime de peste trei milioane de ani. Orasul Ohrida este mentionat pentru prima data in niste documente grecesti din anul 353 i.Hr., cand era cunoscut sub denumirea de Lychnidos, adica "orasul luminii". Orasul avea sa-si primeasca actualul nume, Ohrida, abia in anul 879. Numele orasului vine probabil de la cuvintele "vo hrid", care inseamna "pe deal".

Orasul Ohrida, asa cum il vedem astazi, a fost construit, in mare parte, intre secolele VII-XIX. De-a lungul perioadei bizantine, Ohrida a devenit un loc deosebit de important, atat cultural cat si economic, acesta servind drept resedinta episcopala. Orasul a gazduit si prima universitate, condusa de catre Sfintii Clement si Naum de Ohrida, pe la sfarsitul secolului al IX-lea. La inceputul celui de-al XI-lea secol, Ohrida a devenit capitala Imperiului lui Samuil, a carui fortareata se poate vedea si astazi in oras.

Pe langa marele lac si muntii ce strajuiesc Lacul Ohrida, orasul se mandreste inca si cu o serie de minunate biserici, basilici si manastiri. Dintre acestea, cele mai de seama sunt Manastirea Sfantului Naum de Ohrida si Manastirea Sfantului Clement. Cu ajutorul regelui Boris I si cu cele invatate de la Sfintii Chiril se Metodie, cei doi sfinti din Ohrida au scris multe invataturi duhovnicesti, alaturi de alfabetul chirilic, care va ajunge sa fie folosit atat in Republica Macedonia, cat si in tarile vecine Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Rusia si alte tari din Uniunea Sovietica.

In Ohrida se afla inca si multe alte biserici si minunate manastiri. Dintre acestea le amintim pe urmatoarele: Biserica Sfanta Sofia, Biserica Sfantul Pantelimon - Clement, Biserica Sfantul Ioan Teologul din Kaneo, Biserica Sfantul Zaum, Biserica Sfantul Stefan si Biserica Petka.

Biserica Maicii Domnului din Zaum - scurt istoric

Biserica Maicii Domnului Zahumska este asezata pe malul estic al Lacului Ohrida, in apropiere de localitatea Trpejca si la o distanta de aproximativ 20 de kilometri de orasul Ohrid. La aceasta biserica se poate ajunge doar cu barca. Biserica este cunoscuta in zona sub denumirea de "Biserica Zaum".

Potrivit unei inscriptii din interior, biserica a fost construita si imbracata in fresca in anul 1361. Aceasta biserica, ca si cea a Sfantului Clement si cea a Sfantului Ioan Teologul din Kaneo, este construita in forma de cruce, un dom fiind asezat deasupra naosului. O serie de arce oarbe despart cele trei abside ale bisericii. In forma ei originala, biserica avea si un pridvor.

Pictura in fresca din Biserica Maicii Domnului - Zaum este grav deteriorata. In primul registru al ansamblului pictural se afla infatisati sfintii, in marime naturala. Printre acestia apar Sfantul Clement si Sfantul Naum, Hristos, Maica Domnului si multi altii. Cel de-al doilea registru este imbracat numai cu scene din Viata Maicii Domnului; cele mai reusite scene sunt cele ce infatiseaza Nasterea Maicii Domnului.

     

Peretele de est al fostului pridvor este acoperit cu fresca ce ii infatiseaza pe Hristos si pe Maica Domnului in vestminte imparatesti. Tot aici se mai afla si chipurile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, si a Sfintilor Gheorghe si Dimitrie, imbracati si ei solemn.

Biserica Zaum pastreaza inca si una dintre frescele foarte rare in care Maica Domnului in hraneste la san pe Pruncul Hristos. Manastirea Sfantul Gherasim de la Iordan pastreaza o pestera care, dupa traditia locului, a adapostit pe Fecioara Maria si pe prunc, in drumul lor spre Egipt; in aceasta pestera se afla o asemenea scena a hranirii pruncului. Acest model de fresca se mai gaseste si in Sfantul Munte Athos.

O mare parte a sfintilor din Zaum au ochii stersi de pe perete. Aceste icoane "fara ochi" amintesc de gresita credinta populara conform careia cine manca bucata de fresca racaita din zona ochilor sfintilor se vindeca de anumite boli trupesti.

Potrivit lui A. Nikoloski, zugravul ce a realizat frescele din Zaum era unul spontan si cu o deosebita expresivitate a detaliilor. Potrivit analizelor efectuate, Nikoloski considera ca artistul din Zaum este unul dintre localnicii contemporani din Ohrida, acesta mai intai acumuland experienta artistica in Tesalonic.

 

     

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 3841

Voteaza:

Biserica Zaum - Ohrida 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE