Biserica Sfanta Ana - Vilnius

Biserica Sfanta Ana - Vilnius Mareste imaginea.


Biserica Sfanta Ana - Vilnius

Biserica Sfanta Ana este una dintre cele mai importante si cunoscute biserici din orasul Vilnius. Vilnius este un oras medieval si capitala Lituaniei, fiind localizat in apropierea granitei cu Belarus.

 

In anul 1994, centrul vechi istoric din orasul Vilnius a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Desi este cel mai putin vizitat oras dintre capitalele baltice (Vilnius, Riga si Talin), Vilnius ramane o experienta unica europeana.

Biserica Sfanta Ana din Vilnius este o biserica romano-catolica de mare valoare artistica si istorica. Aflata in partea istorica a orasului, biserica se inalta pe malul drept al raului Vilnia. Aceasta biserica este una dintre cladirile ce au dus la includerea partii istorice a orasului Vilnius in lista patrimoniului mondial UNESCO.

Biserica Sfanta Ana este una dintre cele mai mari cladiri de factura gotica din orasul Vilnius.Biserica Sfanta Ana este cunoscuta ca fiind un bun exemplu al arhitecturii gotice "flamboyant" si a stilului gotic bazat pe caramida.

Biserica Sfanta Ana - scurt istoric

Prima biserica ridicata pe acest loc, crezuta a fi fost de lemn, a fost construita de catre Anna, cea de-a doua sotie a lui Vytautas cel Mare. Biserica a fost construita cu scopul initial de a fi folosita drept biserica parohiala de catre catolicii germani si ceilalti vizitatori catolici ai locului. In anul 1419, aceasta biserica a pierit intr-un incendiu de mare amploare.

Biserica actuala, din caramida rosie, a fost construita la initiativa marelui duce Alexandru. Biserica din caramida, ridicata intre anii 1495-1500, isi pastreaza pana astazi exteriorul ei impresionant. Arhitectura exteriorului a supravietuit sutelor de ani si vremurilor, uneori necrutatoare, prin care a trecut.

          

Reconstruirea bisericii, ca urmare a initiativei lui Mikolaj "cel Negru" Radziwill si a lui Jerzy Radziwill, a urmat unui alt incendiu din anul 1582. Acest incendiu, ca si primul, a afectat biserica intr-o mare masura.

In anul 1747, biserica a intrat intr-o serie de reparatii, sub purtarea de grija a lui Johann Christoph Glaubitz. In anul 1762, arcele laterale ale portalului central au fost umplute pentru a intari rezistenta fatadei.

Biserica a fost renovata intre anii 1902-1909, cand arcele laterale au fost aduse la aspectul lor initial. Tot acum, peretii bisericii au fost intariti cu bare de fier. O alta restaurare si intarire a bisericii a avut loc intre anii 1960-1970, cand turnurile, aflate in stare proasta de conservare, au fost si ele intarite.

          

Exista o bine-cunoscuta legenda in legatura cu impratul Napoleon. Acesta, vazand biserica in timpul Razboiului Franco-Rus din anul 1812, si-a exprimat dorinta de a purta aceasta biserica, pana la Paris, pe palmele sale. In realitate, biserica a fost pradata de catre cavaleria acestuia.

Biserica Sfanta Ana - arhitectura

Priectul bisericii este atribuit, in cea mai mare masura, fie lui Michael Enkinger, arhitectul unei biserici cu acelasi nume din Varsovia, fie lui Benedikt Rejt. In orice caz, nici o supozitie nu este intarita de documente istorice.

Biserica Sfanta Ana face parte integranta dintr-un ansamblu mai mare de cladiri. Alaturi de aceasta si inalta, mareata, Manastirea Bernadine, cunoscuta mai mult sub denumirea de Biserica Sfintii Francis si Bernadine - biserica catolica de factura gotica.

          

Fatada bisericii, proiectata in stilul gotic "flamboyant", este cea mai impresionanta parte a cladirii. Elementele gotice traditionale, impreuna cu noi forme, au fost utilizate pentru realizarea acestei parti.

Potrivit arhitectului si criticului de arta lituanian Vladas Drema, aspecte din "Coloanele Gediminas" se regasesc si in fatada acestei biserici. Arcele gotice sunt incadrate de elemente rectangulare simetrice; acestea dau fatadei o nuanta de dinamism.

Biserica are o nava si doua tururi. Intreaga cladire a fost zidita din caramida; caramizile, de 33 de feluri, au fost pictate in intregime in rosu. Turnul clopotnita, construit in jurul anului 1870 si zidit tot din caramida, este de factura neo-gotica.

          

Interiorul bisericii este decorat in stilul baroc, de asemenea si Sfantul Altar. Predicatorul Abraomas Kulvietis a tinut predici in aceasta biserica intre anii 1538-1541.

          

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 11424

Voteaza:

Biserica Sfanta Ana - Vilnius 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE