Cuvioasa Mucenita Evdochia

Cuvioasa Mucenita Evdochia Mareste imaginea.


Cuvioasa Mucenita Evdochia (dezlegare la lapte, branza si oua; zi aliturgica)

 
Evdochia era originara din cetatea Iliopole, din provincia Liban (Frigia), si a trait in timpul imparatului Traian (98-117). Dupa ce a trait in desfranare si a agonisit multa avere, a fost convinsa de monahul Gherman sa se pocaiasca. A fost botezata de episcopul Teodot si si-a impartit toata averea saracilor, apoi s-a calugarit. Pentru ca a marturisit credinta crestina, din porunca lui Vincentiu, conducatorul cetatii Iliopole, Cuvioasa Evdochia a fost ucisa.


Tot astazi, Biserica face pomenirea Sfintei Domnina din Cir; a Sfintei Mucenite Antonina; a Sfintilor Marcel si Anton; a Sfintilor Mucenici Silvestru si Sofronie; a Sfintilor Mucenici Nestorian si Tribimiu; a Sfintilor Mucenici Harisie, Nichifor si Agapie, si a Cuviosului Agapie.

 

Maine, Biserica face pomenirea Sfantului Sfintit Mucenic Teodot (dezlegare la peste).

 

In ziua de 1 martie istoria consemneaza

- „Ziua automobilistilor militari“ (la 1 martie 1917, prin decret al regelui Ferdinand I, s-a infiintat Regimentul de Tractiune Automobila, prima unitate cu profil auto din Armata romana).

-1788 - S-a nascut Gheorghe Asachi (m. 1869), poet, prozator si dramaturg roman. Precursor al generatiei pasoptiste, indrumator cultural si initiator in diverse domenii: teatru, scoala, presa, activitate tipografica. A publicat prima gazeta romaneasca din Moldova, „Albina Romaneasca“ (1829), a organizat primele reprezentatii teatrale in limba romana (1816); a tradus si adaptat piese de teatru straine.

- 1810 - S-a nascut compozitorul si pianistul polonez Frederic Chopin (m.1849).

- 1837 - Se naste, in Humulesti, scriitorul Ion Creanga (m. 1889), autor a numeroase povesti si povestiri, precum si a nemuritoarelor „Amintiri din copilarie“.

- 1880 - Infiintarea legatiei germane la Bucuresti; la 8.02.1880 Germania (alaturi de Franta si Marea Britanie) a recunoscut independenta de stat a Romaniei si a stabilit relatii diplomatice la nivel de legatie cu aceasta.

- 1907 - Si-a inceput activitatea Serviciul de urgenta „Salvarea“, din initiativa dr. Mina Minovici.

- 1925 - S-a nascut Solomon Marcus, matematician; unul dintre initiatorii lingvisticii matematice si ai poeziei matematice; membru corespondent al Academiei Romane.

- 1927 - S-a nascut Harry Belafonte, cantaret american de origine jamaicana, actor, activist social, unul dintre cei mai apreciati cantareti americani de culoare din toate timpurile, fervent aparator al drepturilor civile si cauzelor umanitare. -

Pe aceeaşi temă

25 Mai 2012

Vizualizari: 5137

Voteaza:

Cuvioasa Mucenita Evdochia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE