Starea de dupa Judecata Universala

Starea de dupa Judecata Universala Mareste imaginea.

 

Starea de dupa Judecata Universala

 

Adevarata problematica a starii de dincolo priveste starea de dupa judecata universala, pentru ca orice afirmatie sau orice negatie se masoara aici cu vesnicia.

 

Dogmaticile ortodoxe, sprijinite pe Sfanta Scriptura si pe Sfintii Pa­rinti, arata ca dupa judecata universala vor continua sa existe vesnic raiul si iadul, si ca din starea care se va hotari atunci pentru fiecare, nu mai este intrevazuta nici o posibilitate de schimbare. Rasplata si pe­deapsa vor fi proportionale cu faptele. Pentru cei drepti rasplata va insemna - dupa Sfantul Ciprian - o reintoarcere la paradisul terestru din care a fost izgonit omul la inceput. Dreptii vor vedea pe Dumnezeu si pe Iisus Hristos, iar martirii vor fi imbratisati si sarutati de Domnul. Vederea aceasta nu va fi insa o vedere a esentei divine, pe care o vede numai Fiul si Sfantul Duh,- dupa cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur cu prilejul luptei sale impotriva anomeilor. Pe aceasta n-o vad nici pro­fetii, nici arhanghelii, nici ingerii. Caci cum ar putea natura creata sa vada necreatul. Ei vor vedea insa fata lui Dumnezeu ca si ingerii, dupa cuvantul Mantuitorului din Matei XVIII, 10 si al Sfantului Pavel - I Cor. XIII, 12, si vor sta inaintea Tronului ceresc, intrand in bucuria Domnului (Matei XXV, 23). Aceasta bucurie este tot una cu impartasirea de fericirea integrala, dumnezeiasca, impartasirea de bucu­ria Treimei fata de perfectiunea intregii fapturi dumnezeiesti.

 

Precum starea din raiul provizoriu este privita din perspectiva desavarsirii, teologii cei mai multi cred ca si in raiul definitiv va avea loc un progres in desavarsire. Aceasta inseamna ca fericirea nu va fi egala pentru toti, dar Fericitul Augustin spune ca acest lucru nu va fi motiv de gelozie sau de teama. Alti Sfinti Parinti nu incearca sa dea definitii exacte, ale fericirii ceresti, reprezentandu-si-o doar ca stare de repaos perfect, nevinovatie, siguranta.

Pe aceeaşi temă

10 Iulie 2012

Vizualizari: 4338

Voteaza:

Starea de dupa Judecata Universala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE