Moastele Sfantului Pantelimon, aduse spre inchinare la parohia Solonet


Moastele Sfantului Pantelimon, aduse spre inchinare la parohia Solonet

Sarbatoarea din acest an a hramului parohiei "Sfantul Ilie" - Solonet, din judetul Iasi, a prilejuit o serie de manifestari menite sa-i adune in acelasi duh pe credinciosii satului

In ajunului sarbatorii, pe 19 iulie, parohia condusa de pr. Marius Stefan a organizat cea de-a doua editie a concursului de batut toaca "Toaca-n cer". In acest an, noutatea a constituit-o faptul ca au participat copii si de la alte parohii din afara Cercului Pastoral nr. 5 Iasi Prut din cadrul Protopopiatului Iasi 1, din care face parte parohia Solonet. "Anul acesta ne-am bucurat de participarea a sapte tineri cu varsta intre 9 si 18 ani.

Ei au aflat despre concursul nostru anul trecut, din "Ziarul Lumina", si au vrut astfel sa-si dovedeasca maiestria alaturi de copiii din parohiile cercului nostru pastoral. Iata ca initiativa a prins amploare, si speram ca la anul sa avem concurenti chiar si din alte protopopiate", ne-a declarat preotul paroh de la Solonet, Marius Stefan.

Premiul I a fost obtinut de concurentul care a reprezentat parohia Zaboloteni, Petrica Zavache. Acesta va merge gratuit intr-o excursie organizata de parohia Solonet in tinuturile Maramuresului, in perioada 28-31 iulie a.c.

Concursul de batut toaca a fost urmat de slujba Vecerniei unita cu Litia, in cadrul careia soborul de preoti prezenti au primit, asa cum se cuvine, moastele Sfantului Pantelimon de la Manastirea Miclauseni, de langa Iasi.

"A fost o adevarata binecuvantare pentru parohia noastra si un moment de intarire in credinta a celor care locuiesc atat in satul Solonet, cat si in satele din jur, mai ales ca un astfel de eveniment nu a mai avut loc in zona de foarte mult timp, ultimul fiind in jurul anilor 1950, cand Sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva au fost aduse intr-o procesiune la Trifesti", a mai spus pr. Stefan.

Biserica a ramas deschisa toata noaptea, pentru a permite tuturor credinciosilor din parohie sau din satele vecine sa se inchine cinstitelor moaste ale sfantului doctor fara de arginti.

Sfintirea casei parohiale

Sarbatoare a continuat a doua zi cu slujba Utreniei, slujba de sfintire a Aghiezmei mici si Sfanta Liturghie. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de un grup de 15 tineri de la parohia Boreni, Protopopiatul Pascani, care, la finalul manifestarilor religioase, au sustinut un mini-spectacol de muzica populara.

Si pentru ca anul acesta, parohia a reusit sa finalizeze lucrarile de consolidare si remodernizare la casa parohiala, aceasta a fost sfintita in ziua hramului de parintele protopop Constantin Andrei, impreuna cu preotii care au oficiat de dimineata Liturghia.

S-au acordat apoi diplome de vrednicie tuturor persoanelor care au ajutat fie cu un banut, fie cu mancare pentru muncitori, fie chiar cu materiale de constructie pe timpul lucrarilor.

In acelasi context, parintele paroh Marius Stefan le-a multumit tuturor celor care au sprijinit evenimentele prilejuite de ziua parohiei, preotilor slujitori "care au fost alaturi de noi la slujbele organizate cu ocazia hramului", dar mai ales IPS Parinte Mitropolit Teofan, "pentru ca ne-a acordat binecuvantarea de-a aduce in mijlocul nostru moastele Sf. Pantelimon", precum si coordonatorilor Centrului social-pastoral "Sf. Ilie" de la Miclauseni, unde se afla cinstitele moaste.

(Narcisa B.)

.

23 Iulie 2008

Vizualizari: 767

Voteaza:

Moastele Sfantului Pantelimon, aduse spre inchinare la parohia Solonet 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE