Procesiune cu moastele Sfintilor Serghie si Vah, la Catedrala Mitropolitana din Craiova


Vineri 6 octombrie, incepand cu ora 17.00, la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, se va savarsi slujba de Vecernie cu Litie, care va fi urmata de o procesiune cu moastele Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, in jurul Sfintei Catedrale.

Sambata 7 octombrie, in ziua praznicului Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, IPS Parinte Mitropolit Teofan, impreuna cu un sobor de preoti, va oficia slujba Sfintei Liturghii, la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru", de la ora 08.00.

Moastele Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah au fost aduse in tara noastra de catre domnitorul Neagoe Basarab si depuse la Manastirea Curtea de Arges.

In anul 1949, din porunca Sfantului Sinod al BOR, Sfintele Moaste au fost aduse la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova (Mitropolit al Olteniei era IPS. Firmilian).

Despre Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah

Acestia au trait la Roma pe vremea imparatiei lui Maximian (catre anul 296). Serghie era primicer din scoala centiliilor, iar Vah era secundicer din aceeasi scoala. Deci, invatandu-se si urmand din inceput credintei crestinilor, si dumnezeiestilor Scripturi, si fiind parati la imparatul, ii silira sa faca impreuna cu dansul jertfa de idoli; si ei neprimind nicidecum aceasta, i-au descins de braie si le-au luat portul cel de podoaba ce purtau imprejurul grumajilor, i-au imbracat cu port femeiesc, si i-au dus in mijlocul targului, ca sa-i ocarasca, incarcati de lanturi. Apoi au fost trimisi la guvernatorul Antioh - un dregator cu deosebire crud - in cetatea Barbalison pe Eufrat. Aici apropiindu-se, din aratare ingereasca s-au umplut de indrazneala si de putere dumnezeiasca, si intai Vah fiind batut cu vine de bou crude multa vreme, si-a dat duhul in aceste chinuri. Iar lui Serghie facandu-i-se stransori in multe chipuri, si bagandu-i in picioare incaltaminte de fier, si silindu-l sa alerge departe, dupa aceea bagandu-l in temnita, si iarasi pironindu-se cu aceleasi rani de incaltaminte, i s-a taiat capul.

(Din Sinaxar-Vietile Sfintilor pe luna octombrie)

 

.

05 Octombrie 2006

Vizualizari: 2258

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sfintilor Serghie si Vah, la Catedrala Mitropolitana din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE