Unde se imbraca slujitorii Domnului?

Cei care confectioneaza haine pentru fetele bisericesti aleg cu grija materialele, ornamentele sau chiar masinile de cusut


Desi bisericile sunt tot mai multe, iar slujitorii lor asijderea, locurile unde se confectioneaza straiele preotesti se imputineaza. Munca e migaloasa, iar „productia” destul de redusa, incat putini sunt cei gata sa porneasca o astfel de afacere. Greul cade pe pasionatii domeniului. Caci pentru o astfel de haina sunt alese cu cea mai mare grija materialele, ornamentele sau chiar masinile de cusut, iar confectionarea lor necesita credinta si multa maiestrie.


Singer la Manastirea „Bogdana”


Unul dintre locurile unde se mai fac vesminte de preoti este Manastirea „Bogdana”, din judetul Bacau.

Aici exista un atelier in care se lucreaza broderii si croieli deosebite, care pastreaza linia traditionala impusa de-a lungul veacurilor in manastirile moldovenesti, spre deosebire de „moda” momentului, care inclina spre modelele grecesti sau rusesti.
Spatiul pentru croitorie este o sala nu foarte mare, in care masinile de cusut stau aranjate pe doua randuri. Sunt vreo zece masini intre care trei nemtesti, vechi de peste un secol. „Regina” este o masina Singer, ce dateaza de pe la 1850, montata pe masa de fier originala.
Multi dintre cei care au vizitat Manastirea „Bogdana” au ramas impresionati de masina de cusut Singer de la 1850, si au facut oferte carora altii greu le-ar fi rezistat. „Este in stare ireprosabila, desi s-a lucrat mult la ea. O am de la bunicii mei, de la Beresti-Tazlau, care au primit-o, la randul lor, de la parintii lor. Au venit din Italia niste persoane care au oferit in schimbul ei patru masini de cusut noi, ultima generatie. Un alt pasionat de asemenea lucruri vechi, din Bacau, ne-a oferit doua autoturisme pentru ea. Nici vorba sa acceptam”, spune maica Mihaela. „In momentul de fata, nu mai avem material, asa ca executam vesminte doar atunci cand vine cate un preot cu materialul sau. Este o munca dificila, pentru care iti trebuie si talent. Este o arta sa adaptezi vesmintele dupa model”, spune maica Mihaela Radu, ghidul manastirii.


Vesminte pentru Africa


La Bacau, priceperea doamnei Olga este cunoscuta de toti preotii din localitate, si nu numai. Ultimul ei client, saptamana trecuta, a fost un preot din Grecia, care a comandat patru vesminte, din care trei vor ajunge in Africa.
Atelierul este o camaruta modesta, in care materialele si cartile religioase constituie singurul decor. „M-am apucat de croitorie din dragoste, in urma cu 11 ani. Am deprins arta de a face vesminte de la o maica, de la Manastirea „Varatec”, spune doamna Olga. Incet, cu rabdare, femeia s-a impus in randul croitorilor de haine preotesti. Lucreaza repede, ieftin si bine. Pretul unui rand de vesminte nu difera mult de cel al unui costum barbatesc de o calitate mai buna, respectiv intre 500 si 1.200 lei noi. Cele lucrate in fir aurit sau cu galoane grecesti sunt cele mai scumpe.


Cand se invechesc si sunt uzate, odajdiile preotesti sunt arse


In general, preotii poarta vesminte pe care si le-au cumparat de la diferiti producatori, ori le-au primit, ca donatie, de la credinciosi. Dar cand e vorba de donatii, cel mai bine este ca oamenii sa mearga personal cu preotul la croitor, ca treaba sa iasa de calitate. Sau cel putin asa crede preotul militar Ioan Roncea, de la capela Bazei Aeriene Bacau. „Cine vrea sa doneze vesminte ar fi bine sa mearga cu preotul”, considera acesta. De altfel, preotii militari fac parte din acea categorie a celor care primesc vesminte si de la unitatea din care fac parte. „In functie de arma la care sunt incadrati”, a precizat preotul Roncea.
Situatia vesmintelor este identica si la ortodocsi, si la preotii romano-catolici. „Sunt si donate de la oameni, si cumparate de la magazinele specializate. Cel mai cunoscut in Moldova este cel de la Iasi. Inainte, cand lucrurile mergeau mai greu sub aspect religios, aduceam vesminte din strainatate”, spune monseniorul Stefan Erdes, de la Biserica „Sfintii Petru si Paul” din Bacau. Dar ca orice lucru lumesc, si hainele preotilor au un sfarsit. Atunci cand se invechesc si sunt prea uzate ca sa mai poata fi folosite, daca vesmintele nu reprezinta o valoare materiala, documentara sau artistica, ele pot fi ingropate in loc ferit si curat ori pot fi arse, si cenusa sa fie ingropata.

 

.

04 Noiembrie 2005

Vizualizari: 4108

Voteaza:

Unde se imbraca slujitorii Domnului? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE