Vecernie arhiereasca la biserica din cartierul CFR Bacau

Credinciosii bacauani au avut parte ieri seara de binecuvantare si mangaiere duhovniceasca la slujba Vecerniei oficiata de catre Preasfintitul Parinte Episcop Ioachim Bacauanul la Biserica ”Sf. Voievozi” din cartierul CFR Bacau. In contextul comuniunii de slujire, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, si alaturi de bacauanii din aceasta zona, ierarhul a oficiat slujba Vecerniei, a sfintit casa parohiala si a tinut un cuvant de invatatura.

Mentionam ca, intr-un spatiu special amenajat in casa parohiala a Bisericii ”Sf. Voievozi” CFR va functiona temporar si Biroul de Sanatate si Securitate in munca, filiala Bacau, coordonat de preotul Daniel Silviu Matei, inspector SSM din cadrul sectorului administrativ bisericesc al Eparhiei Romanului si Bacaului.



Sfantul lacas in care va sluji Preasfintia Sa in aceasta seara se remarca prin aceea ca pictura interioara a bisericii din cartierul CFR poarta semnatura maestrului Nicu Enea, bacauanul care a detinut titlul de pictor al Casei Regale a Romaniei. Pentru aceasta biserica, Nicu Enea a folosit culori topite in ceara de albine, care se aplica, la fel ca in cazul picturii in fresca, direct pe tencuiala proaspata. Spre deosebire de tehnica in fresca, pictura de acest tip nu necesita finisare ceea ce-i confera rezistenta crescuta la umezeala si carii, iar ansamblului confera transparenta, relief si stralucire. Nicu Enea a lucrat timp de doi ani, intre 1937 si 1938, rastimp in care si pictorul Jan Dumitrescu a realizat icoanele praznicale. Douazeci de ani mai tarziu, in 1957, acelasi Nicu Enea a spalat si curatat pictura acoperita intre timp de praf si fum. In timpul cutremurului din 1977 lacasul de cult a fost puternic afectat, iar turla mare a fost complet distrusa, ceea ce a impus reparatii capitale, suportate in special de catre enoriasi. Restaurarea bisericii s-a facut la inceputul anilor 1990, prin grija preotului paroh de atunci, parintele Alinei Constantin, cand pictura originala a fost din nou spalata si curatata. Actualmente, la biserica din cartierul CFR, paroh este parintele Constantin Ciobanu, iar coslujutor pr. Silviu Daniel Matei.

Sursa: epr.ro

.

22 August 2014

Vizualizari: 539

Voteaza:

Vecernie arhiereasca la biserica din cartierul CFR Bacau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE