Un nou volum in seria de autor Valeriu Anania

Editura Polirom a editat volumul Cartea deschisa a Imparatiei. De la Betleemul Nasterii la Ierusalimul Invierii al mitropolitului Bartolomeu, al optulea volum din seria de autor Valeriu Anania initiata in urma cu 3 ani.

Volumul reuneste in cele peste 470 de pagini explicarea Sfintei Liturghii si cele 39 de scrisori pastorale de la Craciun si Pasti, precum si 3 pastorale speciale la Duminica Ortodoxiei rostite de Mitropolitul Bartolomeu in cei 18 de pastorire ca Arhiepiscop si Mitropolit al Clujului.

Cele doua lucrari unite in paginile aceleasi carti apartin genului omiletic si sunt rodul predicarii Mitropolitului Bartolomeu de la amvonul Catedralei in cei 18 de ani de arhierie. Dintre liniile de forta ale personalitatii Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania (1911-2011), cea de propovaduitor al Evangheliei are toate sansele nu doar sa-l descrie in profunzime, ci sa-l faca roditor in continuare, mult dincolo de orizontul prezentului.

Cele doua segmente importante ale volumului sunt prefatate de studiile introductive ale pr. Jean Nicolae de la Alba Iulia si pr. Vasile Gordon de la Bucuresti, care subliniaza receptarea erminiilor liturgice si a Pastoralelor Mitropolitului Bartolomeu in orizontul teologiei romanesti.

„Dintre liniile de forta ale personalitatii Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania, cea de propovaduitor al Evangheliei are toate sansele nu doar sa-l descrie in profunzime, ci sa-l faca roditor in continuare, mult dincolo de orizontul prezentului. Cartea deschisa a Imparatiei reprezinta un autentic ghid catehetic nascut dintr-o urgenta pastorala, clamata adesea in agora noastra teologica, dar numai partial rezolvata: catehizarea liturgica a credinciosilor... Cartea Imparatiei ramane deschisa mostenitorilor catehezelor liturgice ale Mitropolitului Bartolomeu Anania.” (Jan Nicolae)

„In iconomia mantuirii, Nasterea si Invierea Domnului sunt noutati absolute, care au rescris istoria si singurele care contrazic des invocatul adagiu din Ecclesiast «nimic nou sub soare» (1, 9). An de an, reiterarea lor liturgica este marcata si de citirea scrisorilor pastorale primite din partea chiriarhilor, o veche si frumoasa traditie, in care geniul oratoric si scriitoricesc al Mitropolitului Bartolomeu a stralucit in chip aparte, timp de 18 ani. De altfel, toti cei care l-au ascultat predicand, in duminici si sarbatori, stiu ca el niciodata n-a urcat nepregatit treptele amvonului. Rezultatul? O admiratie unanima, la superlativ, inclusiv din partea adversarilor, fie eterodocsi, fie «casnici».” (Vasile Gordon)

Sursa: radiorenasterea.ro
 

04 August 2011

Vizualizari: 799

Voteaza:

Un nou volum in seria de autor Valeriu Anania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE