Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul

Biserica Ortodoxa cinsteste la 7 ianuarie 2014 pe Sf. Proroc Ioan Botezatorul, deoarece prin acesta s-a facut aratarea Sfintei Treimi la momentul Botezului Domnului de la Iordan. Misiunea pe care a avut-o Ioan Botezatorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia si de a boteza in raul Iordan pe cei care se pocaiau.

'Mijlocitor al legii' si 'propovaduitor al pocaintei', 'sfesnic si inger', Sfantul Ioan Botezatorul este proorocul care inchide cartea Vechiului Testament si o deschide pe cea a Noului Testament. Cel mai mare nascut din femeie, simbolul martirilor si al misionarilor, ramane in traditia Bisericii ca Mergatorul-inainte al lui Hristos, cel care Il prezinta lumii pe Mielul lui Dumnezeu, Rascumparatorul pacatelor omenirii. Sfantul Prooroc Ioan s-a nascut in familia preotului Zaharia, dupa cele mai multe izvoare de atestare, la Ein-Karem, la aproximativ 10 kilometri de Ierusalim. Nasterea minunata a Sfantului Ioan a fost profetita de Ingerul Gavriil intr-o aratare in timpul slujbei oficiate la templu de tatal Sfantului Ioan. Mama sa, Elisabeta, inaintata in varsta si fara copii, deoarece nu putea sa aiba urmasi, era descendenta a semintiei lui Aaron. Zaharia, tatal sau, nu a crezut in cuvantul ingerului si, drept pedeapsa, a ramas mut.

Nasterea lui Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Sfintii Parintii socotesc nasterea Inaintemergatorului ca 'minunea ce merge inaintea Minunii' si o privesc ca treapta pe care se urca intelegerea celor ce vor vedea nasterea cea peste fire, din cea batrana si stearpa din neamul lui Aaron, pentru a se sui apoi la vederea cea preaminunata a nasterii celui mai presus de fire din Fecioara Maria. Pe cand era inca nenascut, la salutarea Mariei, Maica Domnului, Scriptura Noului Testament consemneaza ca pruncul (Ioan) a saltat in pantecele mamei sale. Iata cum se adevereste ca Ioan apare ca prooroc si prieten al Mirelui, iar ca Inger al intruparii el depaseste timpul. Ioan este mesager, el este trimisul care vine din pustie si arata lumii pe Hristos, Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii. Insasi venirea Sfantului Ioan Botezatorul este insotita de semne, 'caci mana Domnului era cu el', si Ioan devine aceasta mana, degetul lui Dumnezeu care arata si vorbeste oamenilor despre Hristos, Lumina lumii. Sfantul Ioan isi incepe propovaduirea in pustiu, acolo isi boteaza ucenicii si 'glasul lui striga in pustiu' (Is. 40, 3). Ducea o viata de renuntare, era imbracat cu haine din par de camila, manca miere de albine si lacuste si se ruga mereu.

A fost un exemplu pentru primii asceti ai crestinismului si pentru monahism. Ioan Botezatorul este Inaintemergatorul Domnului, cel care a pregatit calea si multimile pentru primirea lui Mesia, Iisus Hristos. Mesajul principal pe care il transmitea Ioan era „Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!“. Cei care renuntau la pacate erau botezati in Iordan. Botezul acesta are si o semnificatie eshatologica, prevestind, asa cum insusi proorocul spunea, botezul cu „foc si Duh Sfant“, pe care il aducea Cel Care va veni dupa el, Hristos-Domnul. In predicile sale l-a criticat, in mod repetat, pe regele Irod Antipa pentru faptul ca s-a casatorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui sau vitreg, Filip. Aceasta i-a atras intemnitarea. La o petrecere cu multi oaspeti, Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat in fata tatalui sau vitreg, iar Irod Antipa i-a promis orice. La indemnul mamei, fata a solicitat capul Sfantului Ioan Botezatorul. Fiind ucis, capul i-a fost adus Salomeei pe tava. Trupul lui Ioan Botezatorul ar fi fost dus de sustinatorii sai in orasul Samaria. Confrom traditiei, Ioan a fost inmormantat in Samaria. Istoricii Rufinus si Teodoret arata ca mormantul sau a fost profanat in timpul imparatului Iulian Apostatul, in 362, o parte dintre moaste fiind arse.

Cealalta parte a fost dusa in Ierusalim, apoi in Alexandria, unde, la 27 mai 395, a fost asezata in biserica ce ii poarta numele. Despre capul Sfantului, Nichifor si Simeon Metafrastul spuneau ca ar fi fost ingropat separat, in fortareata Machaerus ori chiar in palatul lui Irod din Ierusalim. Astazi, capul Sfantului se afla la Roma. Fragmente din moaste se gasesc si in Biserica Copta, la manastirile dintre Cairo si Alexandria. Sfantul Ioan Botezatorul reprezinta modelul de priveghere, de rugaciune, de pocainta si de trezvie duhovniceasca, de trezire a sufletului din moartea pacatului si de ascultare a cuvantului lui Dumnezeu. Haina din par de camila purtata de Ioan vorbeste despre pocainta necesara pentru dobandirea mantuirii. Totodata, vesmantul purtat de Sfantul Ioan marturiseste asprimea vietii dusa de acest prooroc.

Sarbatoarea este una dintre cele trei sarbatori cu cruce rosie inchinate Sfantului Proroc Ioan Botezatorul pe langa Nasterea Sfantului sarbatorita la 24 iunie si Taierea Capului la 29 august.


Sursa: basilica.ro

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 887

Voteaza:

Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE