Sfantul Nifon, Mitropolitul Tarii Romanesti, sarbatorit la Catedrala Arhiepiscopala si Mitropolitana din Targoviste

Joi, 11 August 2011, vor avea loc, la Targoviste, ceremoniile legate de sarbatorirea solemna a Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tarii Romanesti in fata Catedralei Arhiepiscopale si Mitropolitane, unde se afla moastele Sfantului Ierarh.

Este primul sfant canonizat pe teritoriul tarii noastre si cel care a reorganizat viata bisericeasca in tot ansamblul ei, iar personalitatea lui de mare duhovnic se ingemaneaza cu cea de luminat carturar al vremii, care prin smerenia, taria caracterului si exigenta lui morala i-a impresionat pana si pe cei care l-au asuprit.

Cel mai cunoscut ucenic al sau este Sfantul Voievod Neagoe Basarab, iar roadele sale cele mai cunoscute de erudit arhipastor si om de cultura sunt primele carti tiparite, in spatiul ortodox, la indemnul sau, de catre Ieromonahul Macarie ("Liturghierul”-1508, "Octoihul”-1510 si "Tetraevangheliarul”-1512), dand, astfel, maretie culturii romanesti si universale. Anul acesta sarbatorirea Sf. Ier.

Nifon va fi deschisa de pelerinajul tinerilor din Municipiul Targoviste, care va avea loc in ajunul praznicului, in ziua de 10 august si va porni din fata Catedralei Mitropolitane, la ora 19.00 si va cuprinde centrul istoric al vechii Cetati de Scaun a Tarii Romanesti, incheindu-se, tot in fata Catedralei, cu oficierea Acatistului Sf. Ier. Nifon si inchinarea la racla cu sfintele moaste.

Invitam credinciosii sa participe in numar cat mai mare la aceasta sarbatoare a credintei noastre, cu inchinarea la racla Sf. Ier. Nifon, in ziua de joi, 11 august a.c., incepand cu orele 7. 30, la Catedrala Arhiepiscopala si Mitropolitana din Targoviste, cand va fi oficiata Sf. Liturghie de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Nifon si alti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Sursa: amosnews.ro
 

.

10 August 2011

Vizualizari: 945

Voteaza:

Sfantul Nifon, Mitropolitul Tarii Romanesti, sarbatorit la Catedrala Arhiepiscopala si Mitropolitana din Targoviste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE