Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti

Sfantul ierarh Leontie s-a nascut in nordul Moldovei, nu departe de Radauti. Parasind casa parinteasca, si-a inchinat viata lui Hristos, primind numele de Lavrentie, si a intemeiat o manastire in satul numit astazi Laura, adica Lavra, nu departe de Manastirea Putna. Aici a dus viata pustniceasca impreuna cu ucenicii sai, printre care cel mai vestit era Cuviosul Daniil Sihastrul, care s-a invrednicit sa fie duhovnicul fericitului voievod Stefan cel Mare si Sfant.

Cu randuiala lui Dumnezeu, Sfantul Leontie a fost hirotonit episcop al Radautilor, unde s-a nevoit cu multa osardie sa vesteasca Evanghelia lui Hristos si sa traga pe toti la calea mantuirii.

Ajungand la adanci batraneti, si-a dat sufletul in mainile lui Hristos, fiind plans de tot poporul pentru dragostea si blandetea lui.

Ucenicii sai i-au asezat sfintele sale moaste in pronaosul Manastirii Bogdana din Radauti.

Aici multi bolnavi si suferinzi dobandeau sanatate si implinirea cererilor lor. Veneau credinciosi, atat din imprejurimi, cat si de departe, incat vestea minunilor cuviosului se raspandise chiar si peste hotarele Moldovei.

Manastirea Bogdana isi serbeaza hramul

Astazi, de sarbatoarea Sfantulului Ierarh Leontie de la Radauti, Manastirea Bogdana, din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, isi serbeaza hramul.

Monument de arhitectura, Biserica "Sfantul Nicolae", din incinta manastirii, a fost ctitorita de voievodul Bogdan Voda (1359-1365), ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru izbanda in lupetele ce le-a purtat pentru a pune bazele unui stat liber si independent la rasarit de Carpati, in Tara Moldovei.

In timpul domniei lui Alexandru cel Bun, biserica a devenit lacas episcopal, episcopii avandu-si resedinta in incinta manastirii. Unii istorici afirma ca Manastirea Bogdana a fost resedinta mitropolitana, pana la 26 iulie 1401, cand Mitropolia Moldovei a fost recunoscuta oficial de Patriarhia de la Constantinopol si scaunul mitropolitan a fost mutat la Suceava.

In naosul Bisericii "Sfantul Nicolae" se afla 7 morminte voievodale, printre care cel al lui Bogdan I si Latcu Voievod. Tot in pronaosul bisericii se afla si moastele Sfantului Ierarh Leontie.



Troparul Sfantului Ierarh Leontie

"Cu nevointe duhovnicesti toata viata ti-ai petrecut-o si primind jugul arhieriei cu smerenie si cu frica lui Dumnezeu ai slujit Biserica lui Hristos, pe care roaga-L sfinte preacuvioase Ierarhe Leontie sa mantuiasca sufletele noastre."

.

01 Iulie 2009

Vizualizari: 637

Voteaza:

Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE