Sfantul Ciprian al Cartaginei

Sfantul Ciprian al Cartaginei Mareste imaginea.

Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste pe 13 septembrie, pe Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei. In sedinta din 9 iulie 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ca Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian al Cartaginei sa fie inscris in Sinaxarul si Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, in data de 13 septembrie, cea mai apropiata zi de martiriul sau (14 Septembrie - data la care se praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci). Sfantul Sinod a luat aceasta decizie dupa cercetarea sinaxarelor Bisericilor ortodoxe surori, constatand ca acest mare sfant parinte din secolul al III-lea nu avea zi de praznuire in Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane.

Sfantul Ciprian s-a nascut pe la anul 210 in Cartagina, intr-o familie pagana nobiliara, foarte bogata, primind numele de Caecilius Ciprianus, poreclit si Thascius.

Nu exista informatii despre anii tineretii sale, nici despre scolile urmate, dar luand in considerare reputatia sa de la varsta de 35 de ani, cand s-a convertit la crestinism, deducem ca si-a insusit o cultura profana vasta si profunda. Convertirea la crestinism in anul 245 a fost pregatita timp indelungat de preotul Caecilianus, pe care Sfantul Ciprian il respecta si il iubea ca pe un parinte. Convertirea a produs o schimbare radicala a conceptiei Sfantului Ciprian despre viata, schimbare de care este uimit el insusi. A fost inzestrat cu doua mari virtuti: castitatea si dragostea. In anul 247 este hirotonit preot, iar dupa moartea Episcopului Donatus este ales in anul 249 Episcop al Cartaginei. Ca Episcop s-a preocupat de disciplina in Biserica punand mare accent pe ascultare. In anul 250 in timpul persecutiei imparatului Deciu a crescut numarul crestinilor din Africa care au apostaziat. Pentru a curma tulburarea in Biserica, Sfantul Cirpian s-a retras intr-un loc ascuns.

Dupa aproximativ 15 luni de absenta, Sfantul Ciprian a avut mult de luptat cu cei care au apostaziat de la crestinism si a introdus ca regula generala, pentru reintegrarea acestora, penitenta. Sfantul Ciprian, cu Biserica Romei si cu Episcopii africani, a reprimit pe apostati, insa treptat, dupa un timp de penitenta, exceptie facand cei bolnav pe moarte.

O contributie deosebita a avut Sfantul Ciprian pe taram social, o data cu izbucnirea ciumei, intre anii 252-254 si a unui nou val de persecutii, implicandu-se in numeroase acte de milostenie si intrajutorare crestina. In anul 256 izbucnind persecutia lui Valerian, Sfantul Ciprian a fost exilat la Curubis in luna august. In anul 257 este chemat din exil de Galeriu Maximus si dupa unele incercari de atragere a sa la paganism, nereusite, este condamnat la moarte si executat la data de 14 septembrie 258.

Executarea sa s-a facut prin sabie in localitatea Ager Sexti, langa Cartagina. Sfantul Ciprian al Cartaginei este parintele ecclesiologiei crestine.

Sursa: basilica.ro

11 Septembrie 2023

Vizualizari: 5698

Voteaza:

Sfantul Ciprian al Cartaginei 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE