Sedinta de constituire a Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei

La Alba Iulia, a avut loc, in data de 18 iunie a.c., sedinta de constituire a Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Alegerile au fost organizate in cele zece colegii electorale din protopopiatele Arhiepiscopiei. In cadrul lor, conform prevederilor Statulului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, delegatii consiliilor parohiale au votat mirenii si preotii care vor alcatui inaltul for de conducere eparhial.

El este format din treizeci de membri cu o viata morala si religioasa ireprosabila, dintre care douazeci de mireni si zece clerici. Adunarea eparhiala este aleasa la fiecare patru ani si reprezinta organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social – filantropice, economice si patrimoniale din Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei. Presedintele Adunarii este Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Alegerile la nivel eparhial fac parte dintr-un proces mai amplu, care se desfasoara la nivelul intregii Patriarhii Ortodoxe Romane. Ele au loc o data la patru ani, pe fondul constientizarii demersurilor comune, a ierarhiei si a laicilor, cu privire la probleme spirituale, sociale, morale, culturale sau economice, de o mare importanta pentru prezentul si viitorul tarii noastre, dar si a colaborarii viitoare pentru revitalizarea si promovarea patrimoniul valorilor crestine in societatea contemporana.

Desemnarea in calitatea de membru al Adunarii eparhiale a unei persoane constituie o chemare la o nobila lucrare misionara, o recunoastere a frumusetii trairii sufletesti, a faptelor bune savarsite in societate, dar si a potentialului de implicare in viata Bisericii. Aceasta actiune de alegere a noilor reprezentanti in Adunarea eparhiala de la Alba Iulia are ca scop bunul mers al vietii si activitatii bisericesti din judetele Alba si Mures, precum si dinamizarea lucrarii pastorale si misionare din aceasta zona.

Principiul sinodalitatii in Biserica a fost legat mereu de ideea de unitate si de slujire. El implica in sine trei criterii: al comuniunii, care este norma generala a intregii vieti a Bisericii, al originii transcendente a slujirii membrilor ierarhiei si cel complementaritatii intre cler si credinciosi. Cele trei slujiri sunt atat de solidare intre ele incat realizeaza o singura opera. Aceasta lucrare este caracterizata de angajamentul general de conducere a credinciosilor spre mantuire si de sfintire a vietii lor, dar si de o convergenta si o conlucrare permanenta a tuturor membrilor ei. In general, ea trebuie inteleasa ca realizandu-se atat prin asemanarea si unirea oamenilor cu Dumnezeu, cat si prin implicarea lor in lumea contemporana, prin asumarea provocarilor pe care le ridica societatea zilelor noastre si prin proclamarea cu mereu innoita convingere a adevarului si a frumusetii Evangheliei.

Pr.
Florin Croitoru
Sursa: reintregirea.ro

.

19 Iunie 2014

Vizualizari: 552

Voteaza:

Sedinta de constituire a Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE