Saptamana Sanatatii Mintale

Editia a III-a a manifestarii intitulate Saptamana Sanatatii Mintale (14-20 mai 2012) este organizata de „Minte Forte. Organizatie pentru promovarea sanatatii mintale”, in parteneriat cu Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Facultatea de Teologie Ortodoxa si Facultatea de Teologie Catolica din cadrul Universitatii clujene Babes-Bolyai.
Domnisoara psiholog Dumitrita Simion, coordonator al Organizatiei Minte Forte, a oferit detalii despre scopul manifestarii: „Minte Forte este o organizatie non-profit, infiintata in urma cu aproximativ un an si jumatate, si care este dedicata promovarii sanatatii mintale. Ne dorim sa cream conditiile pentru ca fiecare persoana sa se poata bucura de o sanatate mintala cat mai buna.

Sanatatea mintala este mai mult decat absenta bolii mintale, este o stare de echilibru emotional si social, o stare in care suntem in armonie cu noi insine si cu oamenii din jurul nostru, in care ne putem valorifica abilitatile si cunostintele intr-un mod eficient si putem sa ducem la indeplinire cu brio sarcinile zilnice.

Exista intotdeauna loc de imbunatatiri, de la abilitatile noastre de a depasi stresul cotidian, si pana a ne depasi frici mai mult sau mai putin intense, cum ar fi frica de a vorbi in public, pe care majoritatea dintre noi o au intr-o masura mai mare sau mai mica. E bine de stiut ca putem face foarte multe lucruri pentru ca mintea noastra sa functioneze mai bine. Din pacate exista un grad destul de mare de dezinformare, foarte multe concepte care nu sunt clare, bolile psihice nu sunt intelese foarte bine, iar modalitatile de optimizare nu sunt foarte bine cunoscute. Tocmai din acest motiv a fost initiata de catre Organizatia noastra Saptamana Sanatatii Mintale. Aceste evenimente sunt menite sa aduca un pic mai multa lumina asupra tuturor acestor teme legate de sanatatea mintala. Scopul organizarii ei este acela de a ridica nivelul de informare a populatiei clujene legat de temele de sanatate mintala. E important pentru noi sa aducem specialistii in sanatate mintala din Cluj in dialog cu ceilalti oameni. Nu avem prea des ocazia de a vorbi cu un psiholog, un psihoterapeut, de a-i pune intrebari atunci cand avem tot felul de nelamuriri. Manifestarea aceasta creeaza un spatiu pentru ca acest lucru sa se intample, adica un dialog deschis”.

Manifestarea a debutat luni, 14 mai, de la ora 18, in sala Nicolae Colan a Facultatii de Teologie Ortodoxa, cu o prelegere despre „Atacul de panica”, sustinuta de psihoterapeutul Amalia Ciuca. In continuare, marti 15 mai, la aceeasi ora, a avut loc o discutie cu psihoterapeutul Ramona Moldovan pe tema „Psiholog sau psihiatru?”, in cadrul careia a putut fi vizionat si un film documentar pe acest subiect. Miercuri 16 mai, de la ora 18, a avut loc o alta discutie pe tema „Depresia”, cu psihologul Raluca Anton. Joi 17 mai psihoterapeutul Anca Dobrean ora 18 va tine o prelegere despre „Comportamentul opozant la adolescenti”. Locul de desfasurare al acestor evenimente a fost Sala Colan a Facultatii de Teologie Ortodoxa din P-ta Avram Iancu nr. 18.

O a doua parte a zilelor Saptamanii Sanatatii Mintale se va desfasura la Facultatea de Teologie Romano Catolica de pe str. Iuliu Maniu nr. 5, et. 2, si va sta sub semnul Atelierelor de dezvoltare personala. Astfel, in data de 19 mai, de la ora 10 psihologul Adelina Muresan va prezenta tema „Invata sa spui NU!”, iar de la ora 14, psihologul Simona Iordachescu va vorbi despre „Autocunoastere prin psihodrama”. In data de 20 mai, de la ora 10, psihologul Simona Stefan va explica „Cum se face fata emotiilor?”, iar de la ora 14 psihologul Anca Tomsa va vorbi despre „Relaxarea pentru toti”.

Intrarea este libera la aceste manifestari, astfel incat atat studentii teologi, cat si orice tanar sau persoana interesata poate lua parte la aceste prelegeri, proiectii de filme si ateliere de dezvoltare personala.


Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 739

Voteaza:

Saptamana Sanatatii Mintale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE