Programul IPS Teodosie la sarbatoarea Inaltarii Domnului

Comunicat de presa

Miercuri, 12 iunie, incepand cu ora 17.30, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la Manastirea Stejaru.

Timp de 35 de ani biserica din satul Stejaru a fost parasita in urma depopularii localitatii. Astfel, in 2004 (1 martie) a fost infiintata Manastirea Stejaru.

Istoricul constructiei bisericii incepe in anul 1934, iar finalizarea acesteia se realizeaza in anul 1943 cand a fost sfintita cu hramul Inaltarea Domnului de catre Episcopul Locotenent Eugen Laiu pe data de 11 iunie.

Arhitectura bisericii este realizata in stil bizantin, in forma de cruce. Catapeteasma si icoanele bisericii au fost lucrate la Tulcea, in anul 1940, de mesterul Eremia Pavaluc.
In anul 2006 s-a inceput constructia unui complex de chilii, proiectul finalizandu-se in anul 2009. Renovarea bisericii a avut loc in perioada 2008-2010, fiind sfintita de hramul bisericii - Inaltarea Domnului.

Joi, 13 iunie, incepand cu ora 8.45, de praznicul Inaltarii Domnului, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta.

Praznicul Inaltarii Domnului, numit in popor si Ispas, este sarbatorit la 40 de zile de la Invierea Domnului, cand Hristos S-a inaltat la cer (conform Faptele Apostolilor I, 2-12). Face parte dintre cele mai vechi sarbatori ale Biserici, prima mentiune datand din anul 332. Din secolul al IV-lea, Sfantul Ioan Gura de Aur ne-a lasat o predica la aceasta sarbatoare, pe care el o numeste "cinstita si mare”. Pe la 380-385, pelerina Egeria aminteste de festivitatile din ziua a patruzecea dupa Pasti; la Ierusalim acestea aveau loc in biserica Nasterii din Betleem, iar sarbatoarea Inaltarii era praznuita la Cincizecime, in aceeasi zi cu pogorarea Sfantului Duh, marcand impreuna finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele doua mari praznice s-a facut la sfarsitul secolului al IV-lea.

In secolul al VI-lea, Sfantul Roman Melodul compune Condacul si Icosul sarbatorii, iar imnografii din secolele urmatoare (Sfantul Ioan Damaschin si Sfantul Iosif Imnograful) compun canoanele din slujba Inaltarii.

In unele parti ale tarii, in aceasta zi, crestinii se saluta cu formula "Hristos S-a inaltat”.

Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

 

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2013

Vizualizari: 725

Voteaza:

Programul IPS Teodosie la sarbatoarea Inaltarii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE