Praznuiri importante ale lunii octombrie: Cuvioasa Parascheva, Sfintii Ardeleni si Sfantul Dimitrie cel Nou

Luna octombrie este pentru Biserica Ortodoxa o luna binecuvantata de praznuirea unor mari sfinti. Cel putin pentru crestinii ortodocsi romani putem vorbi de trei mari sarbatori:

Praznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, din data de 14 octombrie, urmata apoi la o saptamana de Praznuirea Sfintilor Ardeleni: Cuviosii Marturisitori Visarion si Sofronie, a Sfantului Mucenic Oprea si a Sfintilor Preoti Marturisitori Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel, sfinti praznuiti la 21 octombrie si sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, din data de 27 octombrie.

O adevarata punte, de pe pamantul romanesc spre cer, ce va aduce in sufletele credinciosilor, din cele trei regiuni ale tarii, mult har si binecuvantare.

Pregatirile pentru praznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi sunt deja in desfasurare, manifestarile urmand sa aiba loc in perioada 10 – 17 octombrie. Anul acesta pelerinii care vor ajunge la Iasi se vor putea inchina si la racla ce adaposteste moastele a 33 de sfinti.

Si sarbatorirea Sfintilor Ardeleni de la Alba Iulia va avea pe langa praznuirea liturgica si o manifestare cultural-religioasa. Devenita deja o traditie, praznuirea Sfintilor Marturisitori Ardeleni prilejuieste in fiecare an si organizarea de catre Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia a unui simpozion. Tema din acest an va fi: „Mitropolitul Simeon Stefan – Teolog, carturar si patriot” intalnire ce va reuni in capitala de suflet a romanilor ierarhi si personalitati teologice din intreaga tara.

Tot in aceasta luna este praznuit si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de Mir, ale carui moaste se afla in bazilica din Tesalonic – Grecia si care este patronul spiritul al multor biserici si manastiri din tara.

Amanunte despre aceste praznuiri importante ale lunii octombrie veti putea urmari in cadrul rubrici noastre de stiri si actualitati religioase.

Sursa: reintregirea.ro
 

08 Octombrie 2010

Vizualizari: 832

Voteaza:

Praznuiri importante ale lunii octombrie: Cuvioasa Parascheva, Sfintii Ardeleni si Sfantul Dimitrie cel Nou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE