Praznuirea Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica


Praznuirea Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica

 

Astazi, 3 decembrie, Biserica Ortodoxa Romana face praznuirea Cuviosului Parinte Gheorghe de la Cernica. Vietuitor intre anii 1730 - 1806, Cuviosul Parinte Gheorghe, ardelean din Salistea Sibiului, si-a inchinat viata inca din tinerete slujirii lui Dumnezeu si oamenilor. A intrat in monahism la Sfantul Munte Athos, la anul 1752, ca ucenic al renumitului parinte carturar Paisie Velicicovschi, staret pe atunci al Manastirii Vatoped. In anul 1763 il insoteste pe marele staret in Moldova, la Manastirea Dragomirna, iar din anul 1775 - din pricina ocupatiei austriece instaurata asupra Bucovinei - se muta impreuna cu parintele sau duhovnicesc si cu alti monahi la Manastirea Secu. Dupa o alta perioada de 4 ani petrecuta la Sfantul Munte, ieromonahul Gheorghe revine in Moldova, la Secu si la Neamt (aici fiind staret Paisie Velicicovschi), apoi trece in Tara Romaneasca, cu gandul de a se intoarce la Athos.

Este convins de Mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea, sa primeasca a revigora viata in schitul Cernica, aflat in totala parasire de vreo trei decenii, astfel ca oranduieste aici o manastire cu aleasa viata de obste dupa tipicul Muntelui Athos si al obstilor paisiene din Moldova.


Roadele carmuirii sale la Cernica au facut ca, in 1793, Mitropolitul Filaret al II-lea sa-i dea in seama si manastirea Caldarusani, conducandu-le efectiv pe amandoua din aprilie 1794 si pana la moartea sa, in decembrie 1806, locuind, pe rand, in fiecare dintre ele si asezand egumeni (stareti) care sa le poarte de grija, mai ales cand el era plecat dintr-o manastire intr-alta. In ambele manastiri a randuit viata monahala dupa traditia athonito-paisiana. Sfarsitul vietii i-a sosit la 3 decembrie 1806, fiind inmormantat la Manastirea Cernica. Staretul Gheorghe este apreciat pentru viata sa aleasa, pentru tactul si roadele carmuirii celor doua mari obsti calugaresti din Tara Romaneasca, ca unul dintre cei mai de seama cuviosi romani, innoitor de renume al monahismului romanesc, in pragul epocii moderne, in duhul neo-isihast athonito-paisian.

 

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 20 - 21 octombrie 2005, a aprobat propunerile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei privind canonizarea Mitropolitului Grigorie Dascalu al Tarii Romanesti (avand ziua de sarbatorire 22 iunie) si a Cuviosului Staret Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica si Caldarusani (avand ziua de sarbatorire 3 decembrie).

 

Staretul Gheorghe de la Cernica si Caldarusani este chemat sa se adauge cetei binecuvantate a sfintilor ortodoxiei romanesti.

 

Cinstitele moaste ale Cuviosului Staret Gheorghge s-au pastrat la manastirea Cernica si acum sunt asezate in biserica manastirii pentru a fi venerate de credinciosi.

 

.

03 Decembrie 2007

Vizualizari: 1058

Voteaza:

Praznuirea Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE