Patriarhul Romaniei la hramul bisericii Domnita Balasa

Joi, 24 mai 2012, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va savarsi Sfanta Liturghie in biserica „Domnita Balasa” din Bucuresti, la sarbatoarea Inaltarea Domnului, care este si hramul acestei biserici.

Dupa Sfanta Liturghie, Preafericirea Sa va savarsi un parastas intru pomenirea eroilor neamului romanesc.

Biserica Domnita Balasa din Bucuresti a fost zidita in perioada 1881-1885, in stil neoromantic si neobizantin dupa planurile de arhitectura intocmite de Alexandru Hristea Orascu impreuna cu Carol Benesch si Hartman si avizate de André Lecomte du Noüy, in timpul domniei Regelui Carol I al Romaniei si a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu si T. Vacarescu. Are un plan in forma de cruce, la care se adauga absida poligonala a altarului.

Numele bisericii provine de la prima biserica ridicata pe acest loc, in anii 1743-1744, ctitorita fiind de Domnita Balasa si de sotul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Aceasta prima biserica fost demolata in 1871. Pe locul altarului, in 1883 s-a pus o piatra comemorativa.

In 1750, Domnita Balasa a inaltat alaturi de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserica, cu hramul Inaltarea Domnului, langa care a infiintat o scoala si un azil de batrani. Cladirea bisericii, subrezita de cutremurul 1838, a fost demolata.

Intre 1838-1842, pe acelasi loc, s-a construit o a treia biserica cu acelasi hram. Ctitor a fost Safta Brancoveanu, fiica lui Teodor Bals si a Profirei Rosetti, vaduva marelui ban Grigore Brancoveanu, fondatoarea Spitalului Brancovenesc. Deoarece terenul pe care a fost cladita era expus inundatiilor Dambovitei, aceasta biserica s-a degradat repede, astfel ca, dupa numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolata in 1881. S-a pastrat doar pisania acestui lacas, prinsa in zidul actualei biserici.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

23 Mai 2012

Vizualizari: 924

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la hramul bisericii Domnita Balasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE