Icoana Maicii Domnului - Smolenskaia, de la Manastirea Surpatele

In Biserica Manastirii Surpatele din judetul Valcea se afla la loc de cinste, spre inchinare credinciosilor, o Icoana a Maicii Domnului - facatoare de minuni, ce a fost adusa si adapostita in manastire in anul 1950. Obstea manastirii, avand evlavie la Maica Domnului si vazand multimea minunilor savarsite de aceasta icoana care tamaduia de multe boli, a hotarat instituirea unui al doilea hram al manastirii inchinat cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului, cu data de praznuire 12 iulie.

Icoana este de origine ruseasca si, dupa parerea specialistilor veniti sa restaureze pictura bisericii in anul 2002-2003, ea dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul sec. XVIII (1690-1700). Icoana este o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Smolensk - Hodighitria ("Cea care arata calea", sau "indrumatoarea"), despre care se spune ca ar fi fost pictata de Sf.

Evanghelist Luca, adusa la Moscova prin 1525 si asezata in catedrala inchinata Maicii Domnului.

Puterea facatoare de minuni a acestei icoane este atat de mare incat a devenit cinstita cu sfintenie in mai multe orase din Rusia pentru harul revarsat peste cei care cu credinta vin de i se inchina.

Pana in anul 1953 nu exista nicio marturie scrisa despre icoana Maicii Domnului de la Sf. Manastirea Surpatele, dar despre minunile ei se dusese vestea. Si a fost voia lui Dumnezeu ca, in 1953, maica Antonina Oprea, care se nevoia in obstea aceastei Manastiri sa fie trimisa in ascultare la Sf. Manastire Brancoveni din jud. Olt.
Acolo, maica Antonina a gasit aceasta icoana in podul unei constructii si a adus-o la Sf. Manastire Surpatele ca pe un dar de mare pret. La inceput, maica Antonina a asezat icoana in chilia sa si se ruga Maicii Domnului cu evlavie plina de sarg pana intr-o zi cand a vazut-o pe Nascatoarea de Dumnezeu plangand iar lacrimile ei erau dulci si frumos mirositoare.

A fost chemat Prea Sfintitul Iosif Gafton care impreuna cu o comisie de specialisti a hotarat ca icoana Nascatoarei de Dumnezeu sa fie declarata "Facatoare de minuni" si asezata in biserica. Tot atunci s-a stabilit ca ziua de praznuire a icoanei sa fie in data de 12 iulie, deoarece la acesta data in Muntele Athos este praznuita icoana Facatoare de Minuni, atat de bine cunoscuta sub numele de "Prodromita".

Astfel, cinstirea Icoanei Maicii Domnului-Smolenskaia, facatoare de minuni, a devenit, dupa "Sfanta Treime", al doilea hram al a acestei frumoase ctitorii brancovenesti, Manastirea Surpatele.

Sursa: arhiram.ro

.

12 Iulie 2012

Vizualizari: 2043

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului - Smolenskaia, de la Manastirea Surpatele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE