'Cantecele Invierii' la Manastirea Saraca

Cu binecuvantarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului in duminica a III-a dupa Pasti, Preasfintitul Parinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei a fost prezent la biserica cu hramul ”Schimbarea la Fata” de la Manastirea Saraca, unde a oficiat Sfanta Liturghie inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Din soborul preotilor au facut parte pr. Zaharia Peres, consilier cultural la centrul eparhial, pr. Ioan Prisacean, protopop in cadrul Protopopiatului Deta, Parintele Arhimandrit Climent Vantu, Stareţul Manastirii Saraca si alti parinti slujitori din Timisoara. Raspunsurile liturgice din cadrul Sfintei Liturghii au fost date de catre corul ”Theophoros” al Arhiepiscopiei Timisoarei condus de diac.

Ion Alexandru Ardereanu si corala ”Giroceana” condusa de Mircea Sturza din localitatea Giroc.

In talcuirea evangheliei din duminica Mironositelor PS Paisie a vorbit credinciosilor despre purtarea de grija a lui Dumnezeu fata de cei adormiti si despre dovezile pe care Sfanta Evanghelie ni le aduce noua celor de astazi pentru a fi incredintati cu putere si tarie de invierea din morti a Domnului nostru Iisus Hristos. Totodata evanghelia ne vorbeste de primii ”apostoli” care au fost femeile mironosite, cele ce au venit cu aromate sa unga trupul Domnului.

In cadrul Sfintei Liturghii multi credinciosi s-au impartasit de Trupul si Sangele Domnului aratand prin aceasta dragostea fata de Hristos Domnul, precum si intelegerea Tainei Bisericii, care se vadeste deplin in Taina Sfintei Euharistii.

Dupa terminarea serviciului religios a urmat manifestarea ”Cantecele Invierii”, ajunsa la cea de-a XVIII-a editie, la care au luat parte mai multe coruri, atat din Banatul romanesc, cat si din Banatul sarbesc. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Banatului in colaborare cu Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis si Consiliul Judetean Timis.

Moderatorii evenimentului au fost prof. Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis si Ing. Razvan Hrenoschi, seful Serviciului Relaţii Publice din cadrul Consiliului Judetean Timis.

Au participat corala ”Giroceana” din localitatea Giroc, corala ”Armonia” din localitatea Sacalaz, corul parohial din Mosnita Noua, corul din Foeni condus de pr. Nicolae Strizu, parohul bisericii, corul Bisericii Catolice din Dudestii Noi si corul ”Sfintii Trei Ierarhi” din Petrovaselo din Serbia. La final toate corurile participante au primit diplome din partea organizatorilor.

PS Paisie a binecuvantat acest eveniment si a specificat ca manifestarea reprezinta o traditie locala prin care se pastreaza frumusetea coralelor parohiale si a transmis celor prezenti purtarea de grija si binecuvantarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului.

De asemenea au fost prezenti la Sfanta Manastire Saraca si grupul catehetic de la Parohia Fratelia, Protopopiatul Timisoara I condus de Pr. Alexandru Ranca si Pr. Ioan Balangean. In biserica monument istoric din cadrul manastirii Preasfintitul Paisie a tinut un cuvant duhovnicesc de invatatura tinerilor prezenti, in care a accentuat importanta vietuirii crestine autentice, posibila prin spovedanie, post, rugaciune si culminand cu Sfanta Cuminecatura. Ceea ce ii desparte pe tineri de Hristos sunt pacatele, de aceea asumarea unui mod de viata crestin aduce liniste si bucurie in sufletele tinerilor.

In final au fost cantate pricesne crestine si troparul Invierii "Hristos a Inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le".


Sursa: mitropolia-banatului.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Mai 2012

Vizualizari: 1120

Voteaza:

'Cantecele Invierii' la Manastirea Saraca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE