Biserica veche din Sadu a fost sfintita

Biserica "Adormirea Maici Domnului" din localitatea Sadu, judetul Sibiu, a fost sfintita duminica, 3 februarie, de Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului si de Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii. Credinciosii, alaturi de fii satului au participat in numar mare la evenimentul istoric pentru comunitatea unde traditiile populare si portul romanesc sunt pastrate cu drag de la cei mai mici la cei mai mari. Biserica veche din Sadu dateaza din secolul al XIV-lea, cand avem primele informatii despre existenta acesteia, iar de-a lungul vremii a fost marita de trei ori si imbogatita cu turnul actual.

In ultimii ani, pictura originala, realizata de fratii Grecu si pastrata doar in partea de mijloc a lacasului de cult, a fost restaurata alaturi de celelalte scene, de specialistul Mihai Birhala. Alaturi de retsaurarea picturii, s-au realizat si repararea completa a acoperisului, a turnului, a peretilor exteriori si s-a reamenajat incinta. De altfel, biserica este cel mai vechi lacas de cult din judetul Sibiu cu incinta din zid. Toate aceste lucrari au fost realizate de comunitatea de la Sadu, cu sprijinul Consiliului Judetean si a Primariei, sub coordonarea preotului paroh Gheorghe Neagoe.

Distinctii binefacatorilor

Fiindca nu s-au gasit marturii ale tarnosirii lacasului de cult, finalizarea lucrarilor amintite a fost un bun prilej de a sfinti biserica, de a zidi Sfanta Masa, de a aseza moaste in picitorul acesteia si de a unge zidirea cu Sfantul si Marele Mir. Dupa sfintire, IPS Mitropolit Laurentiu a explicat pe larg randuiala tarnosirii unei biserici, dupa care a urmat Sfanta Liturghie. In soborul de preoti, au facut parte protopopul de Avrig, parintele Vasile Gafton, celalalt paroh de la Sadu, parintele Liviu-Mihail Moisiu si multi alti preoti din imprejurimi. Au participat la eveniment si presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli si primarul de la Sadu, Dumitru-Ioan Ivan.

In cuvantul de invatatura, PS Episcop Visarion a talcuit Evanghelia duminicala, in care ne este relatata intalnirea Mantuitorului Hristos cu Zaheu Vamesul.

“Fiecare dintre noi ne aflam cel putin o data in viata in postura vamesului Zaheu. Si noi poate ne aflam in Ierihonul acestei lumi si in mijlocul incercarilor, a suferintelor, a tristetilor pe care le purtam fiecare in sufletele noastre si am dori si noi sa-L vedem pe Mantuitorul Iisus Hristos, sa ne indulcim din cuvantul Lui si am vrea ca Mantuitorul sa vina in casa sufletelor noastre, sa ne aduca pacea, linistea si binecuvanarea Lui cea cereasca”, a subliniat PS Visarion.

La final, IPS Laurentiu i-a felicitat pe credinciosi, pe preotul paroh si pe toti ajutatorii bisericii, a oferit Ordinul "Sfantul Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei" pictorului restaurator Mihai Barhala, acte de cinstire Primariei Sadu si Adunarii si Consiliului parohiale, iar preotul Gheorghe Neagoe a fost hirotesit iconom stavrofor. “Biserica dumneavoastra nu are doar o valoare istorica si de patrimoniu. Ea are o valorare spirituala extraordinara, a atator generatii, pentru ca aici exista o istorie intreaga, o istorie a credintei dumneavoastra si inaintasilor, iar dragostea fata de Biserica ati aratat-o continuu, statornic”, a spus IPS Laurentiu.

Parintele paroh Gheorghe Neagoe le-a multumit ierarhilor pentru prezenta si tuturor celor care au ajutat biserica si a oferit ierarhilor cate o icoana.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

05 Februarie 2013

Vizualizari: 640

Voteaza:

Biserica veche din Sadu a fost sfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE