Caracteristici ale perioadei Penticostarului

Cu slujba Invierii Domnului Iisus Hristos am intrat intr-o noua perioada bisericeasca numita perioada Penticostarului sau a Cincizecimii. Aceasta incepe cu slujba Invierii Domnului si tine pana la Duminica Tuturor Sfintilor. In total dureaza ea opt saptamani.

Fata de celelalte perioade bisericesti, a Octoihului si Triodului, Penticosatarul se deosebeste prin urmatoarele:

1. In Prima saptamana, numita si Saptamana Luminata, atat la slujbele de seara cat si la cele de dimineata preotii se imbraca in toate vesminte de culoare alba inca de la inceputul slujbei.



2. In Saptamana Luminata, binecuvantarea de inceput a slujbei Vecerniei si Utreniei este: "Slava Sfintei si Celei de o fiinta.", apoi se canta "Hristos a inviat" de trei ori, dupa care se zic stihurile Pastilor in timpul carora preotul cadeste Sfinta Masa de jur imprejur.

3. In Saptamana Luminata, in fiecare zi se schimba glasul de rand si de asemenea fiecare zi are un prochimen special.

4. In prima Saptamana in locul Ceasurilor indatinate al Pavecernitei si al Miezonopticii se savarseste o slujba unica intitulata "Randuiala Ceasurilor Sfintelor Pasti".

5. Pentru insemnatatea praznicului Invierii Domnului Iisus Hristos in saptamana Luminata si in toate Duminicile Penticostarului, cantarea bisericeasca "Invierea lui Hristos vazand…" se canta de trei ori.

6. In toata saptamana luminata la Sfanta Liturghie in loc de Sfinte Dumnezeule se canta Cati in Hristos v-ati botezat iar rugaciunea Imparate ceresc nu se zice pana la Pogorarea Sfantului Duh .

7. Postul din zilele de miercuri si vineri din prima saptamana se suprima fiind insemnate in calendar cu Harti iar in celelalte zile de miercuri si vineri pana la Pogorarea Sfantului Duh este post cu dezlegare la peste.

8. Din Duminica Tomii si pana la Inaltarea Domnului fiecare Duminica este socotita praznic, avand insemnatatea ei deosebita.

9. Incepand din Duminica Sfintelor Pasti si pana la Inaltarea Domnului, la Liturghie se canta Axionul Pastilor: "Ingerul a strigat …", iar credinciosii se saluta cu cuvintele: "Hristos a inviat!" si raspund: "Adevarat a inviat!"

Sursa: Radio Reintregirea

.

21 Aprilie 2009

Vizualizari: 711

Voteaza:

Caracteristici ale perioadei Penticostarului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE