Viata Sfintilor Petru si Fevronia

Viata Sfintilor Petru si Fevronia Mareste imaginea.

Ziua prăznuirii Sfinților Petru și Fevronia de Murom (25 iunie) este cunoscută în Rusia sub numele de Ziua familiei, a dragostei și a fidelității.

Sfântul Petru a fost al doilea fiu al Cneazului Iuri Vladimirovici de Murom.

Tânărul Cneaz s-a îmbolnăvit foarte grav şi nimeni nu putea să-l vindece. El şi-a trimis slujitorii să caute pe cineva care să-l tămăduiască. Unul dintre aceştia a întâlnit-o pe tânăra Fevronia, o fecioară smerită şi evlavioasă care locuia în casa părinţilor săi care erau apicultori în satul Lascovo din gubernia Riazan. Ea era foarte înţeleaptă şi cunoştea proprietăţile plantelor, cu ajutorul cărora vindeca diverse boli. Aceasta i-a transmis Cneazului că îl va vindeca dacă se va căsători cu ea. Acesta a acceptat, iar Fevronia i-a trimis prin slujitor leacul prin care Petru s-a tămăduit, însă acesta nu s-a ţinut de promisiune si nu a luat-o de nevastă.

In scurt timp, Cneazul s-a îmbolnăvit din nou şi de această dată a venit personal ruşinat la Fevronia să o roage să-l tămăduiască. Cunoscând-o şi văzându-i evlavia, virtutea şi înţelepciunea, Petru i-a promis că se va căsători cu ea după ce se va vindeca. Tânăra i-a prescris acelaşi tratament ca şi mai înainte şi l-a vindecat pe Cneaz.

Când s-a vindecat complet, Cneazul Petru s-a căsătorit cu tânăra Fevronia. Trăind în evlavie şi ascultând poruncile lui Dumnezeu, soţii au trecut cu dragoste şi smerenie prin toate încercările.

In anul 1203, după moartea fratelui său, Petru a moştenit tronul din Murom.

Boierii din oraşul Murom nu au găsit-o pe Cneaghina Fevronia potrivită pentru Petru, cerându-i să o părăsească. Influenţaţi de soţiile lor, aceştia o respingeau pe tânără datorită originilor sale.

Odată, unul dintre curteni, care voia să provoace neînţelegere între cei doi soţi, i-a spus Cneazului Petru că Fevronia, atunci când se ridică de la masă, adună toate firimiturile ca şi cum nu s-ar fi săturat şi i-ar mai fi foame. Petru a urmărit aceasta şi a văzut că Fevronia, atunci când s-a ridicat de la masă, a strâns toate firimiturile în mână, aşa cum era obişnuită de când era copil. Atunci când a rugat-o să deschidă mâna, a găsit tămâie şi s-a răspândit o mireasmă puternică de mir.

După o vreme, boierii au venit la Cneaz cerându-i să o părăsească pe Cneaghină, spunând că el trebuie să-şi caute o soţie din anturajul său. Auzind acestea, Cneazul Petru a preferat să renunţe la putere şi bogăţii, plecând în exil cu soţia sa, navigând de-a lungul râului Oka.

Cneazul era foarte mâhnit de cele întâmplate, dar soţia îl îmbărbăta şi îl mângâia. Fevronia rămâne nu doar tare în alegerea sa, dar dă şi dovadă de credinţă şi înţelepciune.

Inţelepciunea tinerei Cneaghine este evidenţiată şi de următoarea întâmplare: în barca în care călătoreau Petru şi Fevronia după ce au fost alungaţi de către boieri, era un bărbat cu soţia sa. De la un timp, bărbatul a început să o privească pe Fevronia cu tot mai mult interes şi pasiune. Fevronia l-a rugat să ia nişte apă dintr-o parte şi din alta a bărcii, să le guste pe fiecare şi să-i spună dacă există vreo diferenţă între ele. După ce bărbatul s-a supus şi i-a îndeplinit cererea, Fevronia l-a întrebat:

"Ce părere ai? E la fel de gustoasă apa?"

El i-a răspuns:

"Da, doamna mea, e la fel de bună."

Astfel, Fevronia l-a îndemnat să nu caute plăceri şi bucurii la alte femei, căci de fapt el nu vă găsi nimic altceva, aşa după cum nu a găsit nici o diferenţă în apa râului.

Totodată, Fevronia îl îndeamnă să rămână fidel soţiei, căci relaţia dintre o femeie şi un bărbat are un sens mult mai adânc şi nu poate fi limitată doar la cele trupeşti.
In acea seară, au început să pregătească cina şi Petru a rupt câţiva copăcei pentru a pregăti focul.

După ce au mâncat, Fevronia a binecuvântat aceste ramuri:

"Să fie binecuvântate, deoarece până dimineaţă acestea vor creşte şi vor fi copaci înalţi cu multe frunze".

Şi într-adevăr, când s-au trezit dimineaţă, crăcile crescuseră şi deveniseră nişte copaci înalţi cu coroane bogate.

Prin această minune Fevronia a dorit să-şi întărească soţul în credinţă.

Atunci când pregăteau bărcile pentru a pleca, din Murom a venit un nobil, care le-a povestit că în oraş au fost mai multe ciocniri violente şi au murit mai mulţi boieri, iar cei care au rămas în viaţă îi roagă pe Petru şi Fevronia să se întoarcă pentru ca să revie pacea şi liniştea în cnezat.

Cneazul şi Cneaghina s-au întors la Murom unde sunt primiţi cu bucurie şi dragoste. Următorii ani au fost minunaţi pentru acest cnezat, deoarece Petru şi Fevronia nu au aşteptat doar să li se slujească, dar au fost cei care şi-au dăruit slujirea oamenilor, ambii fiind iubiţi şi apreciaţi de la cei mai sărmani oameni, până la nobilime.

Sfinţii Petru şi Fevronia au ajutat foarte mulţi oameni cu daruri şi rugăciuni. Ei şi-au tratat toţi supuşii ca şi cum ar fi fost proprii lor copii: îi adăposteau pe pelerini, îi hrăneau pe cei flămânzi, îi îmbrăcau pe cei goi şi îi ajutau pe săraci în necazurile lor.

Sfinţenia relaţiei dintre Petru şi Fevronia s-a bazat pe dragostea, răbdarea şi sprijinul reciproc.

Anii au trecut şi Sfinţii Petru şi Fevronia au îmbătrânit şi văzând că viaţa lor se apropie de sfârşit au început să se roage lui Dumnezeu ca să moară împreună, în aceaşi zi. Pentru fiecare dintre ei, gândul de a trăi în continuare fără celălalt, era insuportabil.

De asemenea, ei au cerut să fie înmormântaţi în acelaşi mormânt şi în acelaşi sicriu. Au mers apoi împreună şi au luat voturile monahale, Cneazul Petru devenind călugărul David, iar Cneaghina Fevronia devenind maica Eufrosina.

Puţin înainte de adormirea lor, Petru a trimis un mesager Fevroniei care i-a spus:

"Soră Eufrosina, sunt pregătit să mor şi te mai aştept doar pe tine, ca să murim împreună".

Fevronia tocmai broda acoperământul Sfântului Potir din catedrală şi i-a transmis să aştepte până când îl termină, dar Petru i-a spus că nu mai poate aştepta. Atunci Fevronia, care tocmai termina broderia, a lăsat totul jos şi i-a transmis că acum pot muri împreună.

Rugându-se, au adormit întru Domnul în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, pe 25 iunie 1228.

După adormirea lor, unii oameni au decis că nu se poate ca un călugăr să fie înmormântat în acelaşi sicriu cu o călugăriţă. Astfel, au aşezat trupul Sfântului Petru în Catedrala Naşterea Maicii Domnului, care se afla în interiorul oraşului Murom, iar trupul Cneaghinei Fevronia a fost aşezat în Biserica Inălţării Sfintei Cruci, ce se afla în afara zidurilor oraşului.

In dimineaţa următoare, poporul a găsit sicriele Sfinţilor Petru şi Fevronia goale, iar trupurile lor erau aşezate împreună în sicriul de piatră pe care şi-L comandaseră când erau în viaţă la Catedrala Naşterea Maicii Domnului, care se află în interiorul oraşului Murom.

Neînţelegând sensul celor întâmplate, oamenii au aşezat din nou trupurile în sicrie separate.

In dimineaţa următoare, trupurile Sfinţilor Petru şi Fevronia au fost găsite iarăşi în sicriul de piatră.

Din acel moment, nimeni nu a mai îndrăznit să atingă trupurile lor sfinte, lăsându-le în mormântul din Catedrala Naşterea Maicii Domnului din Murom.

Oricine se atinge cu credinţă de mormântul în care se află Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Petru şi Fevronia, primeşte ajutor şi vindecare în ispite şi boli.

In anul 1547, prin străduinţa Sfântului Macarie al Moscovei, ei au fost proslăviţi drept Sfinţi.

Sfinţii Petru şi Fevronia au fost şi rămân un model de căsătorie creştină, viaţa lor fiind un minunat exemplu pentru toţi cei care-şi doresc o familiei sau au întemeiat deja una. Ei sunt Grabnic Ajutători pentru cei care vor să se căsătorească, dar şi pentru cei care întâmpină diverse probleme în familie.

In anul 2008, la 26 martie, Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat în unanimitate propunerea Comitetului de politică socială de a stabili ca Sfinţii Petru şi Fevronia să fie numiţi ocrotitori ai familiei ortodoxe, chiar dacă Sfinţii aveau acest statut din perioada Rusiei Kieviene. Această hotărâre a fost confirmată şi de Biserica Ortodoxă din Rusia.

In Rusia, ziua de 8 iulie (25 iunie) e zi de sărbătoare oficială - "Ziua familiei, dragostei şi fidelităţii", ce se serbează din 2008 în numele Sfinţilor Petru şi Fevronia. Această sărbătoare are drept simbol floarea de muşeţel.

Sfinţilor Petru şi Fevronia, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi!

Sfintii Petru si Fevronia din Murom - Aparatorii familiei, dragostei si fidelitatii, Editura Ortodoxia

Cumpara cartea "Sfintii Petru si Fevronia din Murom - Aparatorii familiei, dragostei si fidelitatii"

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2020

Vizualizari: 17434

Voteaza:

Viata Sfintilor Petru si Fevronia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE