Sfantul Zaheu

Sfantul Zaheu Mareste imaginea.

Sfantul Zaheu este praznuit pe 20 aprilie. Zaheu a fost mai mare vamesilor , al persoanelor care se ocupau cu strangerea impozitelor. Pentru ca de multe ori taxele impuse de romani poporului iudeu erau stranse si intr-un mod necinstit, vamesii erau priviti ca fiind pacatosi si erau detestati de popor.

Din Scriptura aflam ca Zaheu era dornic sa-l vada pe Hristos. Si pentru ca era mic de statura, s-a suit intr-un sicomor ca sa Il vada, caci pe acolo avea sa treaca. Cand Domnul a trecut pe langa pomul unde sedea Zaheu, S-a oprit deodata si a grait: Zaheu, coboara mai repede din pom si mergi acasa, fìindca astazi trebuie sa vin la tine! Mantuitorul a constatat ca in curiozitatea lui Zaheu se afla o dorinta profunda de schimbare si din acest motiv a dorit sa intre in casa lui.

Preafericitul Parinte Patriarh marturisea intr-o predica inchinata duminicii lui Zaheu: "Omul lacom si zgarcit, hraparet, nedrept a devenit un om milostiv, darnic si prin aceasta el a schimbat viata nu doar sub forma unui regret pentru faptele trecute rele, ci si printr-o fapta noua, aceea a milosteniei sufletului care se converteste".

"In momentul acela a zis Zaheu: «Iata, jumatate din averea mea, Doamne, o dau saracilor si, daca am napastuit pe cineva cu ceva, intorc impatrit» (Luca 19, 8)".

"Nu pentru ca l-a mustrat pe Zaheu s a schimbat, ci pentru ca l-a coplesit cu bunatatea Sa pe care nu o merita. Iisus l-a coplesit cu iubirea Sa milostiva si a transformat si sufletul lacom al acestuia intr-un suflet milostiv si darnic. Convertirea lui Zaheu nu se face prin mustrare, nici prin amenintare, nici prin pedeapsa, ci printr-o nemeritata si neasteptata milostivire a lui Iisus. De aceea, concluzia Evangheliei de astazi este aceasta: «Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut» (Luca 19: 10)" (Parintele Patriarh Daniel).

Cuvantul Zaheu in limba ebraica inseamna «curat» sau «bun». Aceasta trebuia sa fie masura vietii lui Zaheu: curatia sufletului, sau puritatea.

Traditia Bisericii ne spune ca Zaheu l-a insotit pe Sfântul Apostol Petru in calatoriile pe care le-a facut pentru predicare Evangheliei. Petru, ucenicul Domului l-a asezat Episcop in Cezarea Palestinei.

Zaheu este o persoana cunoscuta si datorita Evangheliei din Duminica a XXXII a dupa Rusalii. Cuprinsul Evangheliei din aceasta duminicare se citeste si la Taina Sfantului Maslu.

Zaheu este un model pentru fiecare dintre noi. Atunci cand Mântuitorul Hristos doreste sa vina in casa sufletului nostru, sa-L primim deindata, asa cum a facut-o Zaheu.
Sa ne intareasca Dumnezeu sa insotim pocainta cu faptele bune.

Iulian Predescu

Citeste si:
Zaheu, un pacatos care s-a intors - Sfantul Nicolae Velimirovici

 

18 Aprilie 2024

Vizualizari: 1374

Voteaza:

Sfantul Zaheu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE