Sfantul Theodor Hagiul

Sfantul Theodor Hagiul Mareste imaginea.

Sfantul Theodor Hagiul din Mitilini este praznuit pe 30 ianuarie (ziua martiriului sau) si pe 4 septembrie (ziua in care a avut loc aflarea sfintelor sale moaste).

Sfantul Theodor Hagiul s-a nascut in Pírgoi Thermís, in insula Lésvos (Mitilini). A fost crescut in credinta ortodoxa. In urma casatoriei cu o femeie evlavioasa, Dumnezeu le-a daruit doi copii. Sfantul Theodor a lucrat ca cizmar intr-un atelier din piata centrala din Mitilini. Nu se stie motivul, dar intr-o zi a lepadat credinta ortodoxa si a devenit musulman. Mai tarziu se pocaieste pentru caderea sa si petrece o vreme in Sfantul Munte, loc in care se pregateste pentru martiriu.

Din relatarea vietii sale aflam ca dupa timpul petrecut in Sfantul Munte revine in orasul Mitilini si se infatiseaza inaintea judecatorului spunandu-i:

– Daca cineva este nedreptatit sau inselat, poate el sa ia inapoi ceea ce este al sau?

– Bineinteles ca se poate. A raspuns judecatorul.

Si Sfantul a continuat:

– Am avut credinta mea, ceea ce este bun si curat ca aurul, mintea mea a fost intunecata de diavol, am fost inselat si a lepadat-osi am luat credinta ta crezand ca are sa fie mai bine. Acum mi-am venit in fire si vad ca a mea credinta este precum aurul de buna, iar a ta este precum alama.

– Tu om nebun, ce faci? Ti-ai iesit din minti?

– Nu! A raspuns Sfantul. Sunt cu mintea limpede si stiu ce fac.

Judecatorul a incercat sa-l intoarca la islam si pentru ca nu a resit il supune la multe suferinte. In ciuda chinurilor groaznice la care a fost partas, Sfantul Theodor a ramas neclintit in marturisirea credintei in Hristos. Din aceasta cauza, pe 30 ianuarie 1785 a primit martiriul.

Credinciosii se pot inchina moastelor Sfantului Theodor Hagiul in Biserica Izvorului Tamaduirii din Variás.

Troparul Sfantului Nou Mucenic Theodor din Mitilini, glas 4:
Prea intelepte Theodore, cel ce ai inflorit in Pírgo si in Mitilini pentru Hristos Dumnezeu, cu vrednicie te cinstim. La sfintele tale Moaste, Mucenice, gasind har si primind dumnezeiasca credinta, slavim pe Dumnezeu cel ce te-a incununat.

 

30 Ianuarie 2017

Vizualizari: 1946

Voteaza:

Sfantul Theodor Hagiul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE