Sfantul Samson, primitorul de straini

Sfantul Samson, primitorul de straini Mareste imaginea.

 Sfantul Samson, primitorul de straini, este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 27 iunie. Sfantul Samson s-a nascut intr-o familie ce apartinea inaltei aristocratii romane, inrudita cu familia lui Constantin cel Mare. A studiat cele mai importante discipline ale vremii, in special medicina, catre care a fost atras mai ales datorita firii sale pline de compasiune. Deoarece nu putea ramane indiferent la durerea si suferinta semenilor, ii primea pe cei bolnavi in propria casa, pentru a le putea oferi atentia cuventa si ingrijirea medicala necesara. Aceste fapte de milostenie trupeasca erau insotite intotdeuana si de rugaciunile Sfantului Samson.

Dupa trecerea la cele vesnice a parintilor sai, acesta a impartit avearea sa saracilor si, detasat de orice obligatie lumeasca si dorind sa nu dobandeasca marire in ochii celorlalte persoane, a parasit Constantinopolul. A locuit intr-o casa simpla unde inchinandu-si viata rugaciunii, linistirii si lucrarii faptelor bune. Sfantul Samson gazduia numeroase persoane bolnave si le trata fara a cere rasplata. Le purta de grija mai ales celor care sufereau de boli incurabile sau celor care aveau boli pe care alti medici refuzau sa le trateze: leprosi, orbi si indraciti, astfel incat vestea despre faptele sale s-a raspandit in intregul oras iar casa sa a devenit un adevarat "rai" al celor suferinzi.

Patriarhul Mina, al Constantinopolului (25 august), afland de acesta si cunoscand credinta si curatenia vietii lui, l-a sfintit preot al Bisericii lui Hristos. Sfantul Samson este cel care l-a vindecat in chip minunat pe Imparatul Iustinian (527 - 565) de o grea boala. Imparatul isi pierduse nadejdea insa a fost instiintat prin vis sa-l cheme pe Sfantul Samson la palat. Acesta a uns cu putin untdelemn locul care ii pricinuia suferinta imparatului, pentru ca minunea sa nu-i fie atribuita. Redobandindu-si sanatatea, Imparatul Iustinian a dorit sa-i ofere aur in semn de multumire insa sfantul i-a inapoiat darul spunand: "Vreti sa-mi oferiti ceea ce eu am respins pentru dragostea lui Dumnezeu?" Sfantul Samson l-a sfatuit insa pe imparat sa construiasca un spital langa locuinta sa, unde sa poata primi mai multi pacienti. Imparatul a fost de acord si imediat si a cerut mesterilor sa construiasca un edificiu impunator la mica distanta de Catedrala Sfanta Sofia. Acesta a fost cunoscut cu numele de "ospiciul lui Samson". In cadrul ospiciului Sfantul Samson i-a slujit pe cei bolnavi cu ravna cu care un inger slujeste inaintea tronului lui Dumnezeu.

Aceasta instituitie medica a fost multa vreme sustinuta material de catre imparat. Dupa ce a slujit semenilor multi ani in acest asezamant, Sfantul Samson a trecut la cele vesnice la o varsta inaintata. A fost inmormantat in Biserica Sfantul Mochie, unde, in ziua praznuirii sale, medicii din Constantinopol se adunau pentru procesiune, intrucat il cinsteau ca pe ocrotitorul lor.

Dupa mutarea sa la Domnul numeroase minuni si vindecari minunate au fost savarsite in ospiciu prin mijlocirea Sfantului Samson. La scurt timp dupa trecere la cele vesnice un incendiu care s-a extins de la Catedrala Sfanta Sofia a distrus casele inconjuratoare si a afectat acoperisul ospiciului. Oamenii care se aflau inauntru, impreuna cu voluntarii, au incercat in zadar sa stinga flacarile. La un moment dat l-au zarit pe Sfantul Samson stand pe acoperis si poruncind focului sa se retraga. In acest fel, asezamantul a fost salvat.

Troparul Sfantului Cuvios Samson, primitorul de straini, glasul al 8-lea:

In rabdare ti-ai agonisit plata ta, parinte cuvioase; in rugaciuni neincetat rabdand, pe saraci iubind si pe aceia indestuland. Ci te roaga lui Hristos Dumnezeu, Sfinte Samson, milostive fericite, sa mantuiasca sufletele noastre.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

27 August 2013

Vizualizari: 4415

Voteaza:

Sfantul Samson, primitorul de straini 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE