Sfantul Mucenic Teofan Aghioritul

Sfantul Mucenic Teofan Aghioritul Mareste imaginea.

Cuviosul Nou Mucenic Teofan Aghioritul (+ 1588)

Sfantul Teofan Aghioritul este cinstit pe 8 iunie. Sfântul Teofan s-a nascut in satul Zapánti (astazi Kalóvrysi), din Kalamáta, regiunea Messinía, din parinti crestini, Nikólaos si Kýro. La botez a primit numele Theodor.

Ajuns in Constantinopol pentru a invata arta croitoriei, leapada credinta in Hristos si imbratiseaza credinta musulmana. Dupa un timp, este mustrat de constiinta pentru cele intamplate si incepe sa-si planga pacatele.

Ajunge in Venetia unde il intalneste pe Gavriil Sevíros (1577-1616), mitropolit de Filadelfía, care il ajuta sa dobandeasca pacea launtrica si il tunde in monahism, dandu-i numele Teofan. Tot acesta este cel care il indeamna sa primeasca viata muceniceasca, sa-si dea viata pentru Cel de care s-a lepadat.

La indemnul mitropolitului revine in Constantinopol, dar nu reuseste sa puna in fapta sfatul primit de la mitropolit. Din acest motiv pleaca in Atena, unde isi marturiseste public credinta. Este alungat si ajuns in Lárisa, judecatorul porunceste sa fie biciuit cu sase sute de lovituri pentru marturisirea credintei sale. Dupa ce se vindeca, pleaca spre Sfantul Munte, iar de aici din nou spre Constantinopol. Ajuns in fata judecatorului, marturiseste credinta in Hristos. Este inchis si supus la multe chinuri. In temnita, s-a rugat timp de trei ore lui Hristos. Cand a spus “Amin”, s-a produs un cutremur care a miscat din temelii zidurile inchisorii. Desi era noapte, locul s-a umplut de lumina.

I se promite o viata plina de desfatari daca va lepada credinta crestina. Sfantul Teofan refuza toate propunerile lor si ajunge sa fie supus altor chinuri. Este tras in teapa, pielea jupuita de pe piept si spate, legat de un cal si tarat pe strazile Constantinopolului. Trupul i-a fost atarnat intr-un carlig si lasat sa se chinuie in el mai multe ore.

In noaptea care a urmat, dupa mai multe tunete si fulgere, trupul sfantului a fost cuprins de o lumina cereasca. Cei prezenti, temandu-se ca paganii sa nu imbratiseze credinta in Hristos, au luat pietre taioase si i-au scos ochii, apoi i-au taiat limba. In aceste chinuri, sfantul si-a dat duhul pe 8 iunie 1588.

Crestinii au luat trupul acestuia care devenise izvor de minuni: vindeca schiopi, leprosi, demonizati, persoane cu boli incurabile.

08 Iunie 2016

Vizualizari: 2047

Voteaza:

Sfantul Mucenic Teofan Aghioritul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE