Sfantul Mucenic Nestor

Sfantul Mucenic Nestor Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Nestor este praznuit pe 27 octombrie. Din viata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie aflam ca Nestor era un tanar din Tesalonic care a invatat credinta crestina de la Sfantul Dimitrie insusi. Tanarul Nestor s-a oferit sa lupte cu gladiatorul Lie, pentru a preveni ca alti crestini sa fie aruncati in arena impotriva vointei lor. Imparatul Galeriu distra poporul cu asemenea lupte care se desfasurau in arena. Cel invins era aruncat in sulitele care se aflau imprejurul podiumului special amenajat. Inainte de lupta, Sfantul Nestor a mers la Sfantul Dimitrie, care se afla in temnita. Sfantul Dimitrie l-a binecuvantat si i-a spus ca desi va iesi victorios din lupta, va fi insa ucis pentru Hristos. Intalnirea dintre cei doi sfinti este marturisita si in textul troparului Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir: " ...  Deci, precum mandria lui Lie ai surpat si la lupta indraznet ai facut pe Nestor ..."

Sfantul Nestor Sfantul Nestor

Atunci cand a intrat in arena pentru a-l infrunta pe neinvinsul Lie, Nestor a strigat: "Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-ma!" Spre surprinderea tuturor, tanarul Nestor l-a infrant pe uriasul Lie. Multi dintre cei de fata au crezut ca "Dumnezeul lui Dimitrie" l-a ajutat cu adevarat, dorind sa imbratiseze credinta crestina. Acest fapt l-a infuriat pe Galeriu, care a poruncit ca Nestor sa fie decapitat.

Se crede Sfantul Nestor avea varsta de 20 de ani cand a primit moarte muceniceasca. Iconarul Fotis Kontoglou (1895-1965), intr-un text ce facea referire la modul in care se reprezinta in icoane Sfantul Nestor arata ca acesta apare ca "un tanar cu un inceput de mustata insa fara barba". Teodor Metokhitis (1270-1332) afirma ca Sfantul Nestor era un "redutabil soldat al lui Hristos".

Sfantul Mucenic Nestor

Exista unele marturii (in viata Sfantului Neofit, de exemplu) potrivit carora locul unde a primit moartea muceniceasca Sfantul Nestor se afla in afara portii de Apus (Portii de Aur) a orasului Tesalonic. Acesta era locul unde se desfasurau cel mai adesea executiile. De asemenea, exista informatii care arata ca a existat o biserica inchinata Sfantului Nestor la sud de arena orasului, intre biserica Sfantului Dimitrie si vechea piata (agora).

In prezent, exista o capela inchinata Sfantului Nestor langa Stadionul Kaftanzogleio, probabil singura biserica din lume ce poarta acest hram.

In Catedrala Sfantul Dimitrie din Tesalonic, in naos, pot fi intalnite icoanele ferecate in argit ale celor trei mucenici, Dimitrie, Nestor si Lup, constituind marturii ale cultului pe care il au fata de acestia crestinii ortodocsi din Tesalonic si pelerinii de pretutindeni.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

27 Octombrie 2014

Vizualizari: 7215

Voteaza:

Sfantul Mucenic Nestor 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2014-10-27 11:21

    Avand in vedere ca Nestor a murit in aceeasi zi cu Dimitrie, ar fi trebuit ca el sa fie sarbatorit in aceeasi zi cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. Probabil s-a ales urmatoarea zi pentru praznuirea sa, pentru a le acorda o cinstire mai aleasa. Altfel nu-mi explic de ce Biserica ii sarbatoreste separat.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE