Sfantul Moise de la Optina

Sfantul Moise de la Optina Mareste imaginea.

Sfantul Moise este unul dintre sfintii care au sfintit pamantul din Manastirea Optina. Nascut in ziua de 15 ianuarie 1782 si trecut la cele vesnice in ziua de 16 iunie 1862, Sfantul Preacuvios Moise poate fi socotit drept intemeietorul actualei manastiri, dezvoltata dintr-un mic schit initial.

Manastirea Optina este una dintre cele mai mari si renumite manastiri de calugari din intreg Rasaritului Ortodox. Aceasta se afla in Rusia Centrala, la aproximativ 130 de kilometri de Moscova si la mica distanta de localitatea Kozelsk. Ea este considerata a fi centrul spiritualitatii Bisericii Ruse, inca din secolul al XIX-lea. Obstea acestei manastiri a dat lumii multi sfinti cuviosi parinti.

Sfantul Moise de la Optina

Sfantul Moise s-a nascut in data de 15 ianuarie 1782, in localitatea Borisoglebsk, din regiunea Iaroslavsk. Nascut in familia unui negustor credincios, anume Ivan Grigorievici Putilov, pruncul a fost numit Timotei. Fiind intaiul-nascut al familiei, tanarul Timotei a avut grija de toti ceilalti frati ai sai, invatandu-i si indrumandu-i duhovniceste.

Apropiindu-se de varsta majoratului, tanarul Timotei a inceput sa cugete la viata cea pustniceasca. Nu dupa multa vreme, impreuna cu fratele sau, Iona, tanarul Timotei a inceput sa cerceteze manastirile si duhovnicii din zona, afland toate cele necesare despre monahism si nevointa.

Pentru inceput, cei doi frati au intrat in manastirea din Sihastria Sarov, unde pe atunci era staret Sfantul Serafim de Sarov. Dupa numai trei ani, cu binecuvantarea staretului, fratele Timotei s-a retras in padurile din regiunea Roslavsk, unde s-a nevoit vreme de zece ani. In aceasta vreme, cei doi frati au fost tunsi in monahism, Timotei fiind numit Moise, iar Iona fiind numit Antonie.

Dupa cei zece ani de pustnicie, cei doi frati au fost trimisi in Sihastria Optina, unde fiinta un vechi schit, inchinat Sfantului Ioan Botezatorul. Reparand toate cladirile schitului si organizand bine viata monahala, nu dupa multa vreme, parintele Moise a fost randuit drept staret al sihastriei.

Sub staretia staretului Moise, vechile biserici din sihastrie s-au reparat, altele noi s-au ridicat, precum si anexele necesare obstii, chiliile, bucataria si trapeza, biblioteca etc. In acelasi timp, staretul s-a ingrijit si de toate proprietatile manastirii, pastrandu-se in buna stare, neinstrainate si neparasite, padurile, pasunile, gradinile, livezile, iazurile, animalele si albinele.

Sfantul Moise de la Optina a fost mai ales un ctitor si un administrator smerit, decat un povatuitor duhovnicesc, asemenea Cuviosilor Leon si Macarie. Totodata, sfantul s-a ingrijit si de viata duhovniceasca a monahilor, de programul slujbelor si de randuiala personala a fiecarui vietuitor. Pentru un mai mare sprijin duhovnicesc, Sfantul Moise l-a chemat la Optina pe Cuviosul Leon, care se va dovedi un adevarat parinte duhovnicesc. Mai apoi, tot Sfantul Moise l-a chemat la staretie, in locul sau, pe Cuviosul Ambrozie.

In paralel cu indrumarea duhovniceasca, prin predici si Spovedanie, staretul Moise s-a ingrijit insa si de editarea cartilor ziditoare de suflet. Numai in vremea staretiei sale s-au editat saisprezece volume de carte. In aceasta privinta, cuviosul spunea: "Candva, cineva va citi o carte sau alta, iar folosul sufletesc al unui singur om va rasplati toate ostenelile noastre. Dumnezeu va da cititori, rugatori, candva vor fi roade." Iubind cartile sfinte, cuviosul a organizat o biblioteca de seama, pentru indrumarea duhovniceasca a fratilor si a monahilor.

In data de 6 iunie 1862, cuviosul staret a fost invrednicit de primirea schimei monahale. Abia in ultimele zile ale vietii sale, fratii au observat darul duhovnicesc al inainte-vederii, pe care Cuviosul Moise il tainuise atat de bine toata viata. Sfantul si-a cunoscut mai dinainte sfarsitul, spunand ucenicului sau ca duminica, va fi in biserica, insa nu va mai putea sluji. Cu adevarat in acea zi, trupul neinsufletit al cuviosului a fost depus in biserica manastirii.

Sfantul Moise de la Optina a trecut la cele vesnice in ziua de 16 iunie 1862, la varsta de 81 de ani. Dupa adormirea sa, multe au fost minunile petrecute la mormantul sau. Dupa mai multi ani, cand i-a fost deschis mormantul, pentru a fi inmormantat Cuviosul Antonie, trupul Cuviosului Moise a fost descoperit neputrezit si frumos mirositor.

"O, preaslaviti drepti ai lui Hristos, Cuviosilor Parinti si Stareti, Moise, Antonie, Isaachie, Ilarion, Anatolie; Iosif si al doilea Isaachie, Leon, Macarie, Ambrozie, Varsanufie, al doilea Anatolie, Nectarie si Nicon, ca sapte stalpi si sapte luminatori ati stralucit in Sihastria de la Optina! Auziti aceasta rugaciune a noastra si pogorati-ne de la Hristos dar de smerenie si pomenire a mortii, sa ne izbaveasca cu harul Sau de tot raul si sa ne invredniceasca de sfarsit crestinesc pe toti care ii cantam Lui: Aliluia!"

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

16 Iunie 2022

Vizualizari: 4167

Voteaza:

Sfantul Moise de la Optina 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE